Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τι σημαίνει η κίτρινη κάρτα της Κομισιόν σε 7 χώρες για το έλλειμμα και η Ελλάδα | Άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Παναγιώτη Πετράκη στο ot.gr

Το άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη «Τι σημαίνει η κίτρινη κάρτα της Κομισιόν σε 7 χώρες για το έλλειμμα και η Ελλάδα», που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ot.gr στις 20 Ιουνίου 2024, αναδημοσιεύτηκε στο InDeep Analysis.

Πιο αναλυτικά, το άρθρο αναφέρει:

Η παρατήρηση της Κομισιόν εντοπίζεται κυρίως στα ελλείμματα, δηλαδή στον δυναμικό παράγοντα μακροπρόθεσμης δημιουργίας υψηλής σχέσης χρέους προς ΑΕΠ και λιγότερο στη δεύτερη σχέση, όπου η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.

Φαίνεται ότι υψηλά ελλείμματα είναι κληρονομιά της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που σχετίζεται με το Ουκρανικό. Κρίνεται ότι τώρα εκλείπουν οι δύο αυτοί «εξωτερικοί» παράγοντες, συνεπώς δεν δικαιολογείται «ιδεολογικά» η συντήρηση των ελλειμάτων αυτών.

Αυτή η θέση αντιστοιχεί σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με τις επικρατούσες αντιλήψεις στις ΗΠΑ για τον χαρακτήρα και τον ρόλο των ελλειμάτων, παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη είναι περισσότερo υποτονική από ό,τι στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή πολιτική επιμένει στην συρρίκνωση των ελλειμμάτων, ένα θέμα που στις ΗΠΑ δεν βρίσκεται ψηλά στην πολιτική και οικονομική ατζέντα.

Πίσω από αυτή τη διάσταση απόψεων βρίσκεται μία διαφορετική τιμολόγηση του χρόνου στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δαπανούν από τον πλούτο των επόμενων γενεών, αφού πιστεύουν ότι οι όποιες δαπάνες που θα κάνουν τώρα δε θα μπορέσουν να αποδώσουν περισσότερο από το κόστος που θα είχε ο δανεισμός τους.

Βεβαίως, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα ενισχύσουν τις παρατηρούμενες πολιτικές διαφοροποιήσεις με την εθνικιστική συντηρητική κατεύθυνσή τους, αφού το πολιτικό πρόβλημα της «αποζημίωσης» των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων που δημιούργησε στην Ευρώπη το κύμα του πληθωρισμού του 2022 παραμένει, αν και δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, αντιθέτως, βρίσκεται σε αρκετά πλεονεκτική θέση διότι είναι σε θέση να διατηρήσει έναν υψηλό ρυθμό μείωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ μέσω της επιστροφής δανείων στον ESM και συντήρησης θετικού πρωτογενούς πλεονάσματος δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Όμως, και στην Ελλάδα θα μειωθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων για την απόσβεση της απομείωσης των εισοδηματικών προβλημάτων από τη μνημονιακή και την πληθωριστική περίοδο. Έτσι, όμως, συντηρούνται οι τάσεις αποδιάρθρωσης του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού. Εάν αυτό επισυμβεί, δύσκολα θα μπορέσει να επανοργανωθεί μέχρι το 2027.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ξαναγίνει ένας πολύ προσεκτικός σχεδιασμός. Πρώτη προτεραιότητα είναι να συντηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία, αλλά μόνο όσο είναι απολύτως απαραίτητο. Δεύτερη προτεραιότητα είναι να απομειωθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ όσο είναι απολύτως απαραίτητο. Τρίτον, να μειωθεί το ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν με φτωχοποίηση όσο είναι δυνατόν περισσότερο, και τέταρτον να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας 400.000 άνθρωποι, και κάτι τέτοιο απαιτεί κοινωνικές επενδύσεις.

Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα και όχι να περιμένουμε να πλησιάσουμε στο τέλος του πολιτικού κύκλου.

Δείτε τη δημοσίευση: https://www.ot.gr/2024/06/20/apopseis/experts/ti-simainei-i-kitrini-karta-tis-komision-se-7-xores-gia-to-elleimma-kai-i-ellada/.

Δείτε την αναδημοσίευση: http://indeepanalysis.gr/oikonomia/ti-simainei-i-kitrini-karta-tis-komision.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN