Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βαρύ το περιβαλλοντικό φορτίο από την πανδημία σύμφωνα με τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Ν. Θωμαΐδη – Ίχνη φυτοφαρμάκων ακόμα και σε αυγά πιγκουίνων | Έθνος

Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ δημοσίευσε άρθρο στις 10 Απριλίου 2022 με τίτλο: “Βαρύ το περιβαλλοντικό φορτίο από την πανδημία – Ίχνη φυτοφαρμάκων ακόμα και σε αυγά πιγκουίνων”, βασισμένο στην εισήγηση του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Θωμαΐδη, στο Φόρουμ των Δελφών.

Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

[…]

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Φόρουμ των Δελφών ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, μόνο την πρώτη χρονιά της «επέλασης» του COVID-19, σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιούσαμε 89 εκατομμύρια μάσκες ανά ώρα, περίπου 77 εκατομμύρια γάντια μιας χρήσης και τεράστιες ποσότητες υγρομάντηλων: «Καταλαβαίνετε τι επίδραση είχαμε ανά ώρα στο περιβάλλον» σημείωσε επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων είναι εξόχως ανησυχητικά και έχουν κοινοποιηθεί στις ευρωπαϊκές αρχές με αποτέλεσμα να υπάρξει έστω σε ένα πρώτο επίπεδο μια κινητοποίηση για τη χημική ρύπανση». Την ίδια στιγμή κυρίως στο υδάτινο οικοσύστημα κατέληξαν και μεγάλες ποσότητες βιοκτόνων απορρυπαντικών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν την ίδια περίοδο όσο ποτέ στο παρελθόν.

«Οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας, τα lockdowns, η αυξημένη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού, το διαφορετικό προφίλ φαρμακευτικών ενώσεων που καταναλώνονταν για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας, επέφεραν αλλαγές στη ρύπανση του περιβάλλοντος που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι», λέει στο «ethnos.gr» ο κ. Θωμαΐδη. Πρόκειται για τον επιστήμονα, οι αναλύσεις του οποίου από τα λύματα της Ψυττάλειας μας «συντροφεύουν» εδώ και πάνω από δύο χρόνια «προβλέποντας» τις εξάρσεις και τις υφέσεις των πανδημικών κυμάτων αφού έχει αποδειχτεί από την επιστημονική κοινότητα, πως το γενετικό υλικό (RNA) του ιού εκκρίνεται στα κόπρανα 3-5 ημέρες πριν ο προσβληθείς από τη νόσο οργανισμός, εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα.

[…]

Οπως εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης, η εισαγωγή και η διασπορά των οργανικών ρύπων στο περιβάλλον είναι δυναμική. Η κατανομή τους πραγματοποιείται μεταξύ νερού, ιζημάτων, υδρόβιων οργανισμών και μέσω αυτών στα ανώτερα τροφικά επίπεδα της τροφικής αλυσίδας. «Αν και η απελευθέρωση των αναδυόμενων ρύπων στο υδάτινο οικοσύστημα πραγματοποιείται σε χαμηλά επίπεδα συγκεντρώσεων (ng/L έως μg/L), έχουν παρατηρηθεί και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (mg/L) αυτών σε διάφορα περιβαλλοντικά δείγματα, κυρίως λόγω της συνεχόμενης εισαγωγής στον υδροφόρο ορίζοντα, της βιοσυσσώρευσης στους οργανισμούς και της βιομεγέθυνσης στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας, γεγονός αυξημένης επικινδυνότητας και για τη δημόσια υγεία».

[…]

Αλλωστε ακόμα και τους επιστήμονες εξέπληξαν οι αυξημένες συγκεντρώσεις χημικών ενώσεων που καταλήγουν στο υδάτινο περιβάλλον καθώς οι ποσότητες έφτασαν από τα αναμενόμενα νανογραμμάρια σε ορισμένες περιπτώσεις τα μικρογραμμάρια. Αυτό προέκυψε από διεθνές ερευνητικό έργο σε θηράματα και θηρευτές στο πλαίσιο του οποίου οι συγκεντρώσεις που εντοπίστηκαν σε δελφίνια ή φώκιες εκτοξεύτηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 200 ή και 1.000 φορές: «Δεν περιμέναμε να δούμε μεταβολύτες φαρμάκων ή φυτοφαρμάκων να υπάρχουν στους πιγκουίνους και τα αυγά τους. Κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πανδημίας, αλλά της κλιματικής κρίσης» σημειώνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Το εργαστήριο που διευθύνει ο ίδιος έχει επιλεγεί ως εργαστήριο αναφοράς για την ανάλυση περιβαλλοντικών δειγμάτων σημαντικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη (Μαύρη θάλασσα, Λεκάνη απορροής των ποταμών Δούναβη, Δνείστερου, Δνείπερου, κ.ά.) συμπεριλαμβανομένων και δειγμάτων θηρευτών από τα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας και των θηραμάτων τους (EU LIFE APEX, www.lifeapex.eu, 2018-2022).

[…]

Η στροφή στην «πράσινη χημεία» αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, όπως επισημαίνει ο κ. Θωμαΐδης: «Θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές επενδύσεις στη λεγόμενη πράσινη χημεια και αυστηροποίηση στο ζήτημα της αδειοδότησης των χημικών. Το ερευνητικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο ως προς τον εντοπισμό υλικών, τα οποία θα είναι αποδομήσιμα και δε θα αφήνουν υπολείμματα στο περιβάλλον» εξηγεί.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Yale θα ιδρύσει Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα για την προώθηση της πράσινης χημείας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.ethnos.gr/greece/article/203019/koronoiosbarytoperiballontikofortioapothnpandhmiaixnhfytofarmakonakomakaiseaygapigkoyinon

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN