Της Ελένης Καραμαλέγκου, Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΚΠΑ, Διευθύντριας και επιστημονικής υπεύθυνης του Προγράμματος “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”
Το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, το “BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece” (BAAG) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), είναι γεγονός και διανύει ήδη με επιτυχία τον τρίτο χρόνο της εκπαιδευτικής λειτουργίας του.
Ιδρύθηκε το 2019 και απευθύνεται σε ξένους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να γίνουν δεκτοί ως φοιτητές και φοιτήτριές του. Οι σπουδές στο Πρόγραμμα διαρκούν τέσσερα χρόνια (προσφέρει συνολικά 248 ECTS) και το αντικείμενό του παρουσιάζει την πρωτοτυπία να συνδυάζει τις επιστήμες της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας και της Φιλολογίας της Αρχαίας Ελλάδας.
Αυτό δεν είναι η μόνη καινοτομία του. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα σε αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και μαθήματα σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους, τα οποία φέρνουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε άμεση επαφή με τα μνημεία και τον τόπο που γεννήθηκαν και άνθισαν τα αρχαία ελληνικά γράμματα και γενικότερα ο πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας: οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Αττική, την Ολυμπία, τους Δελφούς και την Κρήτη είναι από τις πιο αντιπροσωπευτικές.
Επίσης, η συμμετοχή σε ανασκαφές προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία. Το ίδιο και η συστηματική εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας με σύγχρονες μεθόδους που εκτείνεται σε έξι εξαμηνιαία μαθήματα και ξεκινά από το επίπεδο των αρχαρίων. Παράλληλα το μάθημα της νέας ελληνικής γλώσσας που προσφέρεται δωρεάν για ένα χρόνο, ως διδασκαλία της ελληνικής σε ξένους, διευκολύνει τη διαβίωση των παιδιών στο γλωσσικό περιβάλλον, στο οποίο θα ζήσουν για μια τουλάχιστον τετραετία.
Τη διασφάλιση της ποιότητας του BAAG εγγυώνται η ένταξή του στο αρχαιότερο ελληνικό πανεπιστήμιο, το ΕΚΠΑ, με υψηλή θέση στις διεθνείς κατατάξεις, η αξιοποίηση των υποδομών μιας καταξιωμένης πανεπιστημιακής σχολής, της Φιλοσοφικής, η ιδιαίτερη επιστημονική στήριξή του από τα δύο μεγαλύτερα Τμήματά της, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Τμήμα Φιλολογίας, ο άρτιος εκπαιδευτικός σχεδιασμός του και η ανάθεση του διδακτικού έργου σε καταξιωμένους καθηγητές από την Ελλάδα και (πρόσφατα και ) από το εξωτερικό.
Τέλος, η διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος, η οποία μεταξύ άλλων εστιάζει τόσο στην διευκόλυνση των φοιτητών και φοιτητριών σε θέματα γραφειοκρατικής και πρακτικής φύσης όσο και στην ηθική στήριξή τους, εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις άνετης και ευχάριστης διαβίωσης στην Ελλάδα.
Στο τετραετές πρόγραμμα φοιτούν ήδη φοιτητές και φοιτήτριες από είκοσι περίπου χώρες μεταξύ των οποίων υψηλή αριθμητικά θέση κατέχουν οι προερχόμενοι από τις ΗΠΑ. Συγχρόνως, έχουν αναπτυχθεί και επίσημες συνεργασίες με γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Cincinnati και το Boston University (επίκεινται και άλλες) για σπουδές ορισμένου χρόνου (συνήθως ενός έτους ως study abroad) των φοιτητών τους στο BAAG ή για την δημιουργία θερινών σχολείων.
Η επίσκεψη των εκπροσώπων τριάντα αμερικανικών πανεπιστημίων, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον Νοέμβριο από το Υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να δώσει ευκαιρίες για ενίσχυση των υπαρχουσών και δημιουργία νέων συμφωνιών με πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Για το Πρόγραμμα ενδιαφέρονται επίσης Αμερικανοί πολίτες, ελληνικής καταγωγής, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν αρχαιολογία, ιστορία και φιλολογία στην πατρίδα των προγόνων τους, αλλά στη γλώσσα που οι ίδιοι /οι ίδιες γνωρίζουν, την αγγλική.
Με την δυναμική πορεία του το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών όχι μόνο ενισχύει την διεθνοποίηση των ελληνικών σπουδών και συμβάλλει στην ανάδειξη του ελληνικού πανεπιστημίου ως κέντρου προσέλκυσης ξένων φοιτητών, αλλά συνεισφέρει αποτελεσματικά και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αρχαίου και σύγχρονου, και στη γόνιμη επαφή του με άλλους σημαντικούς πολιτισμούς.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου 2022 στη διεύθυνση https://hellasjournal.com/2022/10/to-proto-anglofono-proptichiako-programma-spoudon-sto-ekpa-gia-tin-elliniki-archeotita-ke-ton-politismo-tis/