Στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet που δίδεται σε Ιατρική Σχολή με θέμα «Humanitarian medicine and response in action», στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο ξεκινά το κατ’ επιλογήν μάθημα με θέμα «Disaster medicine and Humanitarian Aid in the 21st Century and the EU / Ιατρική των Καταστροφών και Ανθρωπιστική Βοήθεια στον 21ο αιώνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Το μάθημα στοχεύει στην εκπαίδευση των φοιτητών του 7ου, 9ου και 11ου εξάμηνου της Ιατρικής Σχολής, πάνω στα σύγχρονα ζητήματα αναφορικά με την ανάπτυξη του πεδίου της ιατρικής των καταστροφών, της ανθρωπιστικής ιατρικής και της διάδρασης στο πεδίο. Σκοπός είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν και να εκπαιδευτούν στην πράξη σχετικά με τις διαδικασίες εκείνες που διέπουν την άσκηση της ανθρωπιστικής ιατρικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις ηθικές αρχές και αξίες που οδηγούν την ανθρωπιστική ανταποκρισιμότητα και τις εντάσεις που δημιουργούνται στις σύγχρονες κρίσεις.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Εμ. Πικουλή, οι φυσικές καταστροφές και η πρόσφατη πανδημία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανάγκης εξοικείωσης με τον τρόπο που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, συμπράττουν με εθνικούς φορείς κατά την διαχείριση κίνδυνων δημοσίας υγείας. Μέσα από το μάθημα αυτό, οι φοιτητές θα μπορούν να εξοικειωθούν με την οργάνωση και λειτουργία των ευρωπαϊκών μηχανισμών επείγουσας υγειονομικής βοήθειας και να κατανοήσουν τις διαδικασίες, τους φορείς και τις πολιτικές πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την ανθρωπιστική ιατρική βοήθεια.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
- https://eumedaid.org/el/
- https://school.med.uoa.gr/fileadmin/depts/med.uoa.gr/school/uploads/Odigos_Spoydon/Odigos_Spoydon_2021-2022_web.pdf – Οδηγός Σπουδών Ακαδημαϊκού Έτους 2021-2022