Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Ακαδημαϊκός κ. Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Σταθόπουλος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2022

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Μ

Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε Αντιπρόεδρό της για το έτος 2022 τον Ακαδημαϊκό κύριο Μιχαήλ – Κωνσταντίνο Σταθόπουλο.

Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το ίδιο έτος θα είναι ο κύριος Αντώνιος Ρεγκάκος.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα του νέου Αντιπροέδρου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1956-1961). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1963-1967), από το οποίο αναγορεύθηκε διδάκτωρ. Το 1972 ανακηρύχθηκε Υφηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1975 διετέλεσε Καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έως το 2005, οπότε αποχώρησε ως Ομότιμος Καθηγητής. Το 2010 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για 10 περίπου χρόνια δίδαξε Ενοχικό Δίκαιο ως επισκέπτης Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1991). Μεταξύ άλλων, βασικό έργο της πρυτανείας του ήταν η προώθηση του κτιριολογικού προγράμματος του Πανεπιστημίου, η ίδρυση νέων Τμημάτων (Θεατρικών Σπουδών, Μουσικών Σπουδών, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κλπ.), η ανάπτυξη της Διεύθυνσης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και της Υπηρεσίας Ιστορικού Αρχείου. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (CRE) (1984-1989) και της Διεθνούς Ένωσης Πανεπιστημίων (ΙΑU) (990-1995).

Έχει λάβει μέρος σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η σπουδαιότερη των οποίων είναι η Επιτροπή που μεταρρύθμισε ριζικά το Οικογενειακό Δίκαιο (εισαγωγή της ισονομίας των συζύγων στις προσωπικές και περιουσιακές τους σχέσεις, εξομοίωση – με ορισμένες εξαιρέσεις- των τέκνων που γεννήθηκαν σε γάμο με εκείνα που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους, καθιέρωση του συναινετικού διαζυγίου, εισαγωγή του πολιτικού γάμου κλπ.).

Είναι ή διετέλεσε μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, καθώς και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (1997-2000). Έχει διατελέσει μ.ά. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αστικολόγων και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τη δικηγορία άσκησε επιλεκτικά. Υπήρξε ή είναι μέλος Διαιτητικών Δικαστηρίων, διεθνών και ημεδαπών (ως διαιτητής ή επιδιαιτητής). Έχει επίσης ασκήσει δικαστικά καθήκοντα ως μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (1980-1982). Στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του φθινοπώρου του 1974 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ από τον Απρίλιο 2000 έως τον Οκτώβριο 2001 διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, με αυτοτελή έργα και με πολυάριθμες μελέτες δημοσιευμένες σε νομικά περιοδικά.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2011.

Σχετικός σύνδεσμος: http://www.academyofathens.gr/el/announcements/press-releases/20211202

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN