Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το esos.gr δημοσίευσε άρθρο του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Δημήτριου Καραδήμα που αφορά στο μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών στην Ελλάδα.

Karadimas 1
Καθηγητής Δημήτριος Καραδήμας

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: “Έχει αρχίσει τελευταία δημόσια συζήτηση για το μέλλον των Ανθρωπιστικών Σπουδών (ΑΣ) στην Ελλάδα, μέσω σχετικών άρθρων ή άλλων ειδησεογραφικών δημοσιευμάτων σε εφημερίδες. Η εικόνα που σχηματίζει κανείς από την πλειονότητα αυτών των δημοσιευμάτων είναι ότι το μέλλον των ΑΣ στη χώρα μας είναι από δυσοίωνο έως ανύπαρκτο και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα ριζικά μέτρα – τα οποία, όμως, συνήθως δεν αναφέρονται! Στη συνέχεια θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η συζήτηση αυτή, με τον τρόπο που διεξάγεται, δεν καταφέρνει να προχωρήσει σε ουσιαστική ανάλυση της κατάστασης και γιατί τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί μπορούν να παρασύρουν σε λανθασμένες προτάσεις και, ενδεχομένως, αποφάσεις.”

Το άρθρο αναλύει την επιχειρηματολογία που θεωρεί ότι υπάρχει κρίση στις ανθρωπιστικές σπουδές και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

“Συμπέρασμα: το μέλλον των ΑΣ κάθε άλλο παρά δυσοίωνο διαγράφεται! Οι ισχυρισμοί για έλλειψη φοιτητών και μαθητών ούτε ευσταθούν ούτε σχετίζονται με την ουσία του ζητήματος, ενώ η γενικότερη αξία των ΑΣ και η συγκεκριμένη επαγγελματική τους χρησιμότητα καθόλου δεν απειλείται από τις εξελίξεις της εποχής μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην καταστρέφουμε μόνοι μας τις θετικές προοπτικές για το μέλλον, όταν δημιουργούμε στους νέους μας την εντύπωση ότι οι ΑΣ στην εποχή μας είναι χαμένος χρόνος και ότι είναι περίπου συνώνυμες της ανεργίας!  Χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια ορθής ενημέρωσης των μαθητών μας κυρίως από την πολιτεία και τα πανεπιστήμια. Τέλος, στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών σπουδών η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού κατέχει ιδιαίτερη θέση, όχι μόνο για μας τους Έλληνες, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Αν η Ελλάδα επιθυμεί να καταστεί διεθνές κέντρο ΑΣ θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ενισχύσει (και να μην αποδυναμώσει!) το ενδιαφέρον των δικών μας μαθητών και φοιτητών για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.esos.gr/arthra/74832/mellon-ton-anthropistikon-spoydon-stin-ellada-kai-i-syzitisi-g-ayto

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN