Το πρώτο διεθνές συνέδριο με θέμα: «Ο ελληνικός κόσμος και η Ινδία: Ιστορία, πολιτισμός και εμπόριο από την ελληνιστική περίοδο έως τη σύγχρονη εποχή (4ος αι. π.Χ. – 18ος αι. μ.Χ.)» θα λάβει μέρος από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, Συνεδριακό Κέντρο.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Δημήτριος Γαλανός» στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών (Βενετία) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ινδία.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να φέρει στο προσκήνιο τις πιο πρόσφατες έρευνες για την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τις επιρροές μεταξύ του ελληνικού κόσμου και της Ινδίας από την περίοδο που αυτές βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους, μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία, μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Οι διοργανωτές πιστεύουν ακράδαντα ότι η διερεύνηση των πολυποίκηλων πτυχών της 2500 ετών ιστορίας των ινδοελληνικών επαφών θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την προώθηση και την ενίσχυση των σημερινών σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στους ακόλουθους τομείς έρευνας, μέσω διακριτών πάνελ που θα αποτελούνται από εξειδικευμένους μελετητές και ερευνητές:
1. Ιστορία και επαφές
2. Νομισματική
3. Τέχνη και Αρχαιολογία
4. Επιστήμη και Φιλοσοφία
5. Εμπόριο και οικονομία
6. Γεωγραφία
7. Ελληνιστική Περίοδος στην Ινδία – Οι Έλληνες Βασιλείς της Ινδίας
8. Οι Έλληνες στην Ινδική Λογοτεχνία
9. Οι Ινδοί στην Ελληνική Λογοτεχνία (Αρχαία, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή)
Στο συνέδριο, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, συμμετέχουν οι εξής (με σειρά προγράμματος):
- Δρ. Δημήτριος Βασιλειάδης
- Καθηγητής Γεώργιος Πιτσινέλης
- Καθηγητής Αμφιλόχιος Παπαθωμάς
- Καθηγήτρια Θεοδώρα Αντωνοπούλου
Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει επίσης την ψηφιακή έκθεση ενός σπάνιου μοναδικού βυζαντινού χειρογράφου με μεγάλο αριθμό μικρογραφιών που απεικονίζουν τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτές τις μινιατούρες και να θαυμάσουν τις σελίδες του χειρογράφου με τη χρήση ψηφιακών μέσων τελευταίας τεχνολογίας.
Η διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου εντάσσεται στη σταθερή πορεία σύσφιξης και ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας και προτάθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία τον Μάρτιο του 2022.
Η Ελλάδα και η Ινδία είναι φορείς δύο από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς της ιστορίας, που ήρθαν σε στενή επαφή ανά τους αιώνες, έχοντας αλληλεπιδράσει εκτενώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα συνυπήρξαν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο σε διάφορες περιστάσεις. Επιπλέον, οι δύο χώρες μοιράζονται ζωντανούς δημοκρατικούς θεσμούς και ευρηματικές κοινωνίες, με σεβασμό και ανεκτικότητα προς άλλους πολιτισμούς.
Programme-Schedule
Address of the foreign Minister of Greece Mr. Nikos Dendias at the opening of the Conference
“Knowledge and contacts of the Greek World with India from Antiquity to Modern Times” keynote speech by Prof. Ioannis Chrysoulakis, Secretary General for Greeks Abroad and Public Diplomacy
Κατεβάστε το Πρόγραμμα σε PDF ΕΔΩ
Βλ. επίσης: https://elinepa.org/el/international-conference-the-greek-world-and-india-history-culture-and-trade/