Πανεπιστημιακή Κοινότητα

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΜΙΠΑ) αποτελεί ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μουσείο. Το Μουσείο Ιστορίας μαζί με το Ιστορικό Αρχείο ανήκουν στο Τμήμα Μουσείων και Ιστορικών Αρχείων  σύμφωνα με το ΠΔ338/1998 με σκοπό το άνοιγμα της πανεπιστημιακής γνώσης στην κοινωνία και την προβολή και ανάδειξη του Ε.Κ.Π.Α. στον χώρο που γεννήθηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η επιστημονική, η ιστορική, η αρχιτεκτονική, η εθνική είναι μερικές από τις «πολιτιστικές αξίες» που ενεργοποιούνται στο Μουσείο Ιστορίας και αναδεικνύουν την «ακαδημαϊκή κληρονομιά» του Ε.Κ.Π.Α.

0001 1

Το επιβλητικό κτήριο του ΜΙΠΑ βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Αθήνας, ακριβώς κάτω από το βράχο της Ακρόπολης. Αποτελεί ένα από ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προοθωνικής περιόδου, που για τους γνωστούς αρχιτέκτονες Σταμάτιο Κλεάνθη και Εδουάρδο Σάουμπερτ, υπήρξε η κατοικία και ο χώρος στον οποίο εργάστηκαν για να συντάξουν το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της νεοσυσταθείσας πρωτεύουσας. Οι συλλογές του ΜΙΠΑ απαρτίζονται από αυθεντικά και σπάνια εκθέματα, που αναδεικνύουν τις απαρχές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα από το 1837 (όταν αυτή θεμελιώθηκε με την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας στον ίδιο χώρο) μέχρι περίπου τα μέσα του 20ου αιώνα.

Το κτήριο μετατράπηκε σε μουσείο το 1987 (Πρυτανεία Μιχάλη Σταθόπουλου 1983-1991). Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το ΜΙΠΑ υπήρξε πρωτοπόρο στη ανάπτυξη σε σταθερή βάση παράλληλων δραστηριοτήτων ανοιχτών στο ευρύ κοινό, οι οποίες λάμβαναν χώρα τόσο στην εσωτερική αίθουσα εκδηλώσεων όσο και στις μοναδικής ομορφιάς γραφικές αυλές του.

0002

Επί πρυτανείας Μελετίου – Αθανασίου Κ. Δημόπουλου και με την ευκαιρία της 16ης ετήσιας συνάντησης του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Μουσείων, Universeum, η οποία διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ε.Κ.Π.Α., εγκαινιάστηκε το 2015 η επανέκθεση των επιστημονικών οργάνων στην αίθουσα θετικών επιστημών του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τη σύγχρονη προσέγγιση της έκθεσης των σπάνιων επιστημονικών οργάνων του 19ου και 20ου αιώνα, πραγματοποιείται μια φιλική προς τον επισκέπτη παρουσίαση των εκθεμάτων, εμπλουτισμένη με παράλληλες διαδραστικές δραστηριότητες, εναρμονισμένη με τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές.

Το 2016 εντάχθηκε στα εκθέματα του Μουσείου η εκθεσιακή ενότητα «Ένα σπίτι για ένα μουσείο: Η ιστορία του κτηρίου», η οποία είναι αφιερωμένη στη μακρόχρονη και ενδιαφέρουσα ιστορία του κτηρίου. Η παραπάνω ενότητα, αφηγείται τόσο την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου που ξεκινάει πολύ πριν το 18ο αιώνα, όσο και τις ιστορίες των ανθρώπων που φιλοξένησε κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα. Το κτήριο, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης χρήσης του (1831-1987), πριν γίνει Μουσείο, λειτούργησε ως κατοικία, χώρος εργασίας, Γυμνάσιο, Πανεπιστήμιο, διδασκαλείο, στρατώνας πεζικού, ταβέρνα, κατοικία προσφύγων και μεταναστών. Πρόκειται για ένα κτήριο που εξελίσσεται συνεχώς αφού υπόκειται σε συνεχείς προσθήκες και αποκαταστάσεις ανάλογα με την εκάστοτε χρήση του. Με την ευρύτερη έννοια, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το ίδιο το κτήριο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκαινιάστηκε το Μάιο 2017 η περιοδική έκθεση «Το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών: Σύγχρονες Εικαστικές προσεγγίσεις», αφιερωμένη στο Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκθεση, αποτέλεσε ένα επετειακό αφιέρωμα στους πολύ σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου αιώνα Νικόλαο Γύζη και Γεώργιο Ιακωβίδη, οι οποίοι υλοποίησαν την παραγγελία της Συγκλήτου του 1887, σχετική με τον εορτασμό των πενήντα ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ανάθεση, οι δύο καλλιτέχνες υλοποίησαν  το Λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη μορφή της Θεάς Αθηνάς. Η έκθεση συμπληρώθηκε με τις εικαστικές προτάσεις σύγχρονων δημιουργών, οι οποίοι πραγματοποίησαν εικαστικά έργα που πραγματεύονταν την έννοια του συμβόλου στη σύγχρονη εποχή.

0003

Την ίδια χρονιά, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των Πανεπιστημιακών Μουσείων του Ε.Κ.Π.Α., και των επετειακών εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια λειτουργίας του Ε.Κ.Π.Α., εγκαινιάστηκαν οι εκδηλώσεις « Τα Πανεπιστημιακά Μουσεία ανοιχτά στο κοινό» (Μάιος 2017). Το Μουσείο Ιστορίας συντόνισε το παράλληλο άνοιγμα των Πανεπιστημιακών Μουσείων του Ε.Κ.Π.Α. στο ευρύ κοινό. Η αθρόα προσέλευση του κοινού οδήγησε στην επανάληψη της εκδήλωσης τον Οκτώβριο 2017.

Κατά τη διάρκεια, επίσης, της πρυτανείας Μελέτιου – Αθανασίου Κ. Δημόπουλου, το Μουσείο Ιστορίας απέκτησε τον Ιούνιο 2018 ΦΕΚ Ίδρυσης και κανονισμό λειτουργίας, γεγονός που αποτέλεσε τη θεσμική και νομική κατοχύρωση για το σύνολο του πολιτιστικού οργανισμού του Μουσείου Ιστορίας, καθώς και της επέκτασής του στο κτήριο επί της Θόλου 16. Το τελευταίο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (1998), παραχωρήθηκε η χρήση του στο Ε.Κ.Π.Α. με σκοπό την επέκταση του Μουσείου. Με ισχυρή τη βούληση της παρούσας Διοίκησης του Ιδρύματος, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η κτηριακή επέκταση του Μουσείου Ιστορίας είναι ένα γεγονός που πιστοποιεί την θέληση της ηγεσίας του Ε.Κ.Π.Α. για την ανάδειξη της πανεπιστημιακής κληρονομιάς στο σύγχρονο πολιτιστικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των νέων εκθεσιακών ενοτήτων του κτηρίου περιλαμβάνονται δύο αίθουσες του ισογείου και του πρώτου ορόφου στις οποιες το Μουσείο σχεδίασε δύο εκθέσεις με σπάνια τεκμήρια της πανεπιστημιακής ιστορίας. Στο ισόγειο δημιουργήθηκε η έκθεση «Πανεπιστήμιο Αθηνών: Άνθρωποι και Κτήρια» με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές του Μουσείου, όπου απεικονίζονται κτήρια του Ε.Κ.Π.Α. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην ενότητα με τίτλο «Εντός των τειχών» παρουσιάζονται κτηριακές υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητές, φοιτητές, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, που όλα αυτά τα χρόνια τους δίνει πνοή και ζωντάνια. Η ενότητα «Εκτός των τειχών» συμπληρώνει την έκθεση με στιγμιότυπα από επιστημονικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, στα οποία πρωταγωνίστησαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και έλαβαν χώρα εκτός των κτηριακών εγκαταστάσεων του ιδρύματος.

0004

Στην έκθεση του πρώτου ορόφου παρουσιάζεται η πορεία του Ιδρύματος στον ιστορικό του χωρόχρονο. Την αίθουσα κοσμούν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε ενιαία εκθεσιακή ενότητα οι ελαιογραφίες των Προσωπικοτήτων που  συνέθεσαν την Πρώτη Σύγκλητο του Ιδρύματος το 1837 και χάραξαν την πορεία της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Τα πορτραίτα αυτά αναδεικνύουν τον πανεπιστημιακό θεσμό της ανάθεσης των προσωπογραφιών των Καθηγητών σε καλλιτέχνες και αποτελούν μέρος της πλούσιας συλλογής του ιδρύματος, μιας σπουδαίας συλλογής για τη Νεοελληνική Τέχνη. Την έκθεση συμπληρώνει η προβολή του ντοκιμαντέρ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017, Η ιστορία μιας διαδρομής, που δημιουργήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Κ.Π.Α. το 2017 σε σκηνοθεσία Εύας Στεφανή αναπληρώτριας καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

0005

Το 2019, χάρη στη δωρεά της κυρίας Αναστασίας Σαμαρά – Κρίσπη, εις μνήμην του συζύγου της Καθηγητή Ηλία Κρίσπη, διαμορφώθηκε ο χώρος του ισογείου του ΜΙΠΑ σε σύγχρονο συνεδριακό και εκθεσιακό χώρο, όπου πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, εργασίες υποδομής και γενικής αποκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δομικές εργασίες της τοιχοποιίας και βαφή, εγκαταστάθηκαν νέα φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες τύπου LED. Εγκαταστάθηκε επίσης, νέο σύγχρονο οπτικοακουστικό σύστημα με πτυσσόμενη οθόνη προβολής, προβολέα παρουσίασης, κονσόλα ήχου, μικρόφωνα, ηχεία, ενισχυτές και φορητός Η/Υ για τις ανάγκες των παρουσιάσεων. Η διαμόρφωση του χώρου έγινε με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα σύγχρονο χαρακτήρα, ταυτόσημο με την έννοια της εξωστρέφειας του Μουσείου Ιστορίας. Το 2021 πραγματοποιήθηκαν επίσης, σημαντικές κτηριακές εργασίες και συντήρησης στο Μουσείο Ιστορίας.

Καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου, οι χώροι διατίθενται προς χρήση σε νομικά και φυσικά πρόσωπα:
– οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων “Kαθηγητού Ηλία Κρίσπη” του ισογείου
– αίθουσα σεμιναρίων στον 1ο όροφο
-οι αύλειοι χώροι

0006

Εκπαιδευτικά προγράμματα:

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ειδικά για τους μαθητές γυμνασίου-λυκείου, στο Μουσείο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, διατίθεται ψηφιακή εφαρμογή για αυτόνομη περιήγηση και διοργανώνεται ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός.

1.    “Το Παληό Πανεπιστήμιο και οι ένοικοι του” – για μαθητές γυμνασίου/λυκείου.
Η Ιστορία μέσα από τις παραστατικές τέχνες στο μουσείο Μια παράσταση χάρτινου θεάτρου, μια κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος, προφορικές μαρτυρίες, προβολή αρχειακού υλικού με μικροκάμερα (microcinema) και βιωματικές δραστηριότητες διαμορφώνουν μια σύνθετη μουσειακή αφήγηση που φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη ζωή διάσημων αλλά και καθημερινών ανθρώπων στο κτήριο. Στόχος του προγράμματος είναι να προβάλει την αξία της διατήρησης των αρχιτεκτονικών μνημείων αλλά και σχετικά ζητήματα που προκύπτουν σήμερα (βιώσιμη ανάπτυξη της ιστορικής πόλης των Αθηνών, δικαιώματα και υποχρεώσεις των πολιτών, κ.α.). Το κτήριο του Μουσείου υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Οι επεμβάσεις που υπέστη και η ιστορία των ενοίκων του αντανακλούν το κοινωνικό πλαίσιο και σημαντικά γεγονότα της

2.    “Πώς σας ήλθε κατά νου να σπουδάσετε επιστήμη;” – για μαθητές γ΄, δ΄, ε΄, στ΄ δημοτικού
Με εργαλείο το κουκλοθέατρο και το θεατρικό παιχνίδι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των μικρών επισκεπτών με φωτεινές στιγμές της ιστορίας των επιστημών και με την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η αφήγηση βασίζεται στην ιδέα της πρωτοπορίας στην επιστήμη και των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτή.

3.    “Μια εικόνα χίλιες λέξεις” – για μαθητές α΄, β΄, γ΄, δ΄ δημοτικού
Γνωριμία με τη θεά Αθηνά του λαβάρου του Πανεπιστημίου  Αθηνών που απεικονίζεται στο έργο του Νικόλαου Γύζη και με σύμβολα επιστημών που απεικονίζονται σε άλλα εκθέματα του Μουσείου. Τι είναι τα σύμβολα και γιατί τα χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν φτωχά και πλούσια σε νοήματα σύμβολα;

4.    “Άψυχα αντικείμενα έχετε λοιπόν ψυχή;” – για μαθητές νηπιαγωγείου, α΄, β΄ δημοτικού
Υπάρχει ημερομηνία λήξης για ένα αντικείμενο; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το προστατέψουμε; Πόσο έξυπνα είναι τα… χέρια μας και πώς με αφορμή εκθέματα του μουσείου συντάσσουμε ένα λεξικό της αφής… στην πράξη; Τι σημαίνει προληπτική συντήρηση και χειρισμός αντικειμένων και ποιοι είναι οι κανόνες του;

Ξεναγήσεις:
Για τους μαθητές γυμνασίου – λυκείου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με κεντρικό άξονα την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837) και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του πρώτου ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Το έργο του ΜΙΠΑ παραδοσιακά εστιάζει στην προσφορά στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην δημιουργία ενός φιλικού, εμπνευσμένου περιβάλλοντος που στόχο έχει την εκπαίδευση, την έρευνα, την καλλιέργεια της γνώσης και του πολιτισμού. Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι σήμερα διοργανώνει και φιλοξενεί αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια επιστημονικά συνέδρια, εργαστήρια, διαλέξεις, μαθήματα, εορταστικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και πολλές άλλες πολιτιστικές δράσεις.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος του Μουσείου Ιστορίας είναι διαθέσιμος στο: www.historymuseum.uoa.gr

Σωτηρία-Αλεξάνδρα Σακελλαρίου
Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων και Ιστορίας
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
email: riasakel@uoa.gr
Τηλ.: 210 3689734

Βαγγέλης Παπούλιας
Προϊστάμενος Τμήματος Μουσείων & Ιστορικών Αρχείων ΕΚΠΑ
email: papoulias@uoa.gr
τηλ: 2103689510

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο