Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το Εργαστήριο Γλώσσας, Μετάφρασης και Μελέτης των σχέσεων μεταξύ ιταλικής και ελληνικής γλώσσας (LabItEl) του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και η προώθηση της ιταλικής γλώσσας

Αποστολή του LabItEl είναι η κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του ΤΙΓΦ του ΕΚΠΑ στα αντικείμενα της Διδακτικής της ιταλικής γλώσσας, της Μετάφρασης, της Ιστορίας της γλώσσας και της Διαλεκτολογίας, με ειδικότερη αναφορά στη μελέτη της ιταλικής γλώσσας ως δεύτερης και της σχέσης της με την Ελληνική και τις λοιπές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γλώσσας, Μετάφρασης και Μελέτης είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Domenica Minniti-Γκώνια.

Κατά το τρέχον εξάμηνο 2021-2022, το ανθρώπινο δυναμικό του LabItEl, στην προσπάθεια να υποστηρίξει την ιταλική γλώσσα στην εκπαίδευση, και ειδικά στη Μέση Εκπαίδευση, πραγματοποίησε τις εξής δραστηριότητες:

‒ Ολοκλήρωσε τη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών για τα νέα σχολικά εγχειρίδια της ιταλικής στο Γυμνάσιο στο πλαίσιο δράσης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την Αναβάθμισης των Προγραμμάτων Σπουδών, υιοθετώντας τις τελευταίες και πιο σύγχρονες παιδαγωγικές και γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις και έχοντας ως γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

‒ Συνέδραμε, για την καλύτερη προετοιμασία/κατάρτιση/εκπαίδευση των μελλοντικών καθηγητών της ιταλικής, με την αρωγή του Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione Internazionale μέσω της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και με τη φροντίδα της Πρώτης Συμβούλου της κ. Susanna Schlein, στην πρόσληψη διδάσκουσας με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων τους.

ambasciata

‒ Φιλοξένησε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ για κινητικότητα διδασκόντων, από τις 16 έως τις 20 Mαΐου,  μεταδιδακτορική ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της επισκέπτριας επικεντρώθηκε στις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές εκμάθησης των γλωσσών με σκοπό την ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων στην Ιταλική ως ξένη γλώσσα μέσω της χρήσης πλουραλιστικών προσεγγίσεων και σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς (202) για τις πολλαπλογλωσσικές και πολυπολιτισμικές ικανότητες των μαθητών. Θέματα όπως η πολυγλωσσία και η καινοτομία στη διδασκαλία, η μάθηση και η έρευνα μέσω της προώθησης της γλωσσικής πολυμορφίας, της γλωσσικής ευαισθητοποίησης και των καινοτόμων πολύγλωσσων μεθόδων διδασκαλίας, είναι όχι μόνο επίκαιρα αλλά και σημαντικά για την επαγγελματική κατάρτιση των μελλοντικών αλλά και των εν ενεργεία εκπαιδευτικών των γλωσσών.

αίθουσα 209 Φιλοσοφικής

‒ Διοργάνωσε τη Giornata dell’italiano in Grecia, εκδήλωση που λαμβάνει χώρα ανά διετία με στόχο την προώθηση της ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα, τόσο στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό, όσο και τον κοινωνικό χώρο. Φέτος πραγματοποιήθηκε από κοινού με τη Società Dante Alighieri της Ρώμης και την Associazione per la Storia della Lingua Italiana και ήταν αφιερωμένη στον Δάντη και τις σχέσεις του με την ελληνική γλώσσα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Ποιητή (1321). Συμμετείχαν εκλεκτοί μελετητές, όπως ο σκηνοθέτης και μεταφραστής Δημήτρης Μαυρίκιος, επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ο Γιώργος Κεντρωτής από το Ιόνιο πανεπιστήμιο και η Rosa Piro από το πανεπιστήμιο Orientale της Νάπολι.

Dante poster final

‒ Διοργάνωσε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΕΚΠΑ για τα Διακόσια Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, την επιστημονική συνάντηση «Ξεσκλησμένες παντιέρες και οι σαββούρες του τόπου». Η γλώσσα του Μακρυγιάννη και των Αγωνιστών του ’21, η οποία έλαβε χώρα στο Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή των: Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, Ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας, Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας Ιστορίας και Domenica Minniti-Γκώνια, καθηγήτριας Ιστορίας της ιταλικής γλώσσας.

Makrygiannis afisa def

‒ Τέλος, διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Dipartimento di Studi Umanistici του πανεπιστημίου Federico II της Νάπολι, το Seminario Permanente di Dialettologia, στο οποίο συμμετείχαν οι Nicola De Blasi, Francesco Montuori, Fiorenzo Toso, Alfio Lanaia και Gianna Marcato, επιφανείς ακαδημαϊκοί και διακεκριμένοι ερευνητές από διάφορα ιταλικά πανεπιστήμια.

Afisa Dialettologia 002b

Στόχος των παραπάνω εκδηλώσεων ήταν να δοθεί έμφαση στην ενσωμάτωση της διαπολιτισμικής και διαγλωσσικής διάστασης αλλά και να εμπλουτιστεί η διεθνής διάσταση του Προγράμματος Σπουδών του ΤΙΓΦ, εμπλέκοντας τους φοιτητές στη διεθνή επιστημονική έρευνα γύρω από τη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία. Η συγκριτική της διεθνούς βιβλιογραφίας, οι μελέτες περιπτώσεων σε διεθνές επίπεδο, η χρήση της τεχνολογίας μέσα από την ψηφιακή μάθηση και τη διαδικτυακή συνεργασία και η πρόσκληση ακαδημαϊκού προσωπικού από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ιταλίας, αποτέλεσε μία δομημένη, οργανωμένη και συστηματική δραστηριότητα του LabItEl του ΤΙΓΦ στο α.έ. 2021-2022, ειδικά κατά το τρέχον εξάμηνο.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN