Το CIVIS δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της πανεπιστημιακής ζωής, αλλά η εκπαιδευτική του προσφορά αποτελεί τον μεγαλύτερο πυλώνα του έργου σε αυτό το στάδιο λειτουργίας του. Δίνεται προτεραιότητα στη διεπιστημονικότητα, την καινοτομία στην εκπαίδευση και στη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών κατά την ανάπτυξη και υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων του CIVIS που εδράζονται σε ευρωπαϊκές κοινωνικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθη με επιτυχία την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Συμβουλίου της Εκπαίδευσης του CIVIS (Education Council) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB). Στη συνάντηση υπήρξε εκπροσώπηση όλων των Πανεπιστημίων- μελών του CIVIS. Στην αποστολή συμμετείχαν εκ μέρους του ΕΚΠΑ- ως μέλη του Συμβουλίου της Εκπαίδευσης του CIVIS- ο κ. Δημήτριος Καραδήμας, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του CIVIS για το ΕΚΠΑ και η κα Άννα Κυπριάδου, Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Έρευνας του ΕΚΠΑ. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο, αλλά έως τώρα πραγματοποιούνταν αμιγώς διαδικτυακά. Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, το οποίο προεδρεύει στο Συμβούλιο των Πρυτάνεων (Board of Rectors), έχει και την προεδρία του Συμβουλίου Εκπαίδευσης, συνεπώς στην εν λόγω συνεδρίαση προήδρευσε η Karin Amos, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Tübingen.
Το Συμβούλιο Εκπαίδευσης (Education Council) συνιστά ένα ζωτικής σημασίας συμβουλευτικό όργανο για το CIVIS, το οποίο συγκεντρώνει εκπροσώπους όλων των Πανεπιστημίων-μελών του που ειδικεύονται σε θέματα εκπαίδευσης – συνήθως Αντιπρυτάνεις και ένα υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος που παρέχουν στρατηγικής σημασίας υποδείξεις και προτάσεις . Επιπλέον, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Φοιτητικού Συμβουλίου (Student Council) του CIVIS αποτελούν μέλη του Συμβουλίου της Εκπαίδευσης, εκπροσωπώντας την οπτική, τις ανάγκες και τα αιτήματα των φοιτητών αναφορικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις του CIVIS.
Στην εν λόγω συνεδρίαση μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις σχετικά με:
-Το πεδίο εφαρμογής και το πλαίσιο (framework) των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CIVIS, ιδίως για τα προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας και τα κοινά ευρωπαϊκά πτυχία (European degree label).
-Την περαιτέρω προώθηση και διάχυση των εκπαιδευτικών δράσεων του CIVIS, με στόχο και την αύξηση της κινητικότητας των φοιτητών.
-Οι προκλήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα, την ποιότητα και την ενσωμάτωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του CIVIS στα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημίων-μελών.