Σε άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών που εκπόνησαν ο Καθηγητής Πετρολογίας Παναγιώτης Πομώνης και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Κωστόπουλος γύρω από την εκρηκτικότητα των ηφαιστείων.
Με τη συμβολή της πτυχιούχου γεωλόγου Σμαράγδας Γαλίτη και αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στην πετρολογία, άρχισαν να δημιουργούν βάσεις δεδομένων, να γράφουν και να ελέγχουν κώδικες και να επεξεργάζονται τα αποτελέσματα. Υστερα από εκατοντάδες ώρες δουλειάς, κατέληξαν στη δημιουργία ενός αλγόριθμου ο οποίος, όπως λένε, προσδιορίζει ταχύτατα και με ακρίβεια τον Δείκτη Εκρηκτικότητας ενός ηφαιστείου σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
«Στόχος μας για αυτήν την έρευνα ήταν να δημιουργήσουμε μία νέα πρωτοπόρα μέθοδο που να συμβάλει στον σχεδιασμό παρακολούθησης του ηφαιστειακού κινδύνου παγκοσμίως και να την εφαρμόσουμε στην εκτίμηση της εκρηκτικότητας των ηφαιστειακών κέντρων του ελληνικού ενεργού τόξου του Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές εκτός Ελλάδας», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Πομώνης.
Οπως εξηγεί, ο «παραδοσιακός» τρόπος που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τον υπολογισμό του Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας συνδέεται με την ποσότητα του ηφαιστειακού υλικού που εκτοξεύεται, το ύψος στο οποίο φτάνει –αν είναι στην τροπόσφαιρα ή τη στρατόσφαιρα– και τη διάρκεια της έκρηξης. Σ’ αυτούς τους παράγοντες συνυπολογίζεται ο τύπος της και η περιγραφή της –από εκχυτική και ήπια έως καταστροφική και μεγα-κολοσσιαία.
«Είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας, χαμηλής εκρηκτικής δραστηριότητας ενός ηφαιστείου και αυτό δικαιολογείται, αλλά είναι επικίνδυνο να υποθέσουμε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει μετά την αρχική εκρηκτική φάση. Η πρόβλεψη του τέλους μιας έκρηξης είναι ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι το ξεκίνημά της», τονίζει ο Δημήτρης Κωστόπουλος.
Πηγή: Καθημερινή