Νέα & Ανακοινώσεις

Κορυφαίοι θηρευτές «παραγεμισμένοι» με χημικά. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία | Άρθρο στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Κορυφαίοι θηρευτές «παραγεμισμένοι» με χημικά. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία | Άρθρο στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Ενυδρίδες, φώκιες, δελφίνια, κουκουβάγιες που διαβιούν σε 20 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, βρέθηκαν να είναι επιβαρυμένα με εκατοντάδες ρύπους, αποτελώντας «καθρέφτη» των κινδύνων και για την ανθρώπινη υγεία

Στον πολύπαθο, εξαιτίας μας, πλανήτη δεν ζούμε μόνοι, είμαστε μέρος μιας άρρηκτης αλυσίδας της οποίας αν ένας «κρίκος» σπάσει, τότε εκείνη θα καταρρεύσει στο σύνολό της. Αυτό συνηθίζουμε να το ξεχνάμε παρότι είναι πλέον επισήμως αποδεκτό – με τη… βούλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) – πως η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο (πρόκειται για τη γνωστή πλέον – τουλάχιστον στα λόγια – έννοια της Ενιαίας Υγείας / One Health).

Την ασθενή μας μνήμη, η οποία έχουμε όλοι δει πού μας έχει φτάσει σε έναν πλανήτη που μας δείχνει με κάθε τρόπο ότι υποφέρει, έρχονται να «τονώσουν» τα ευρήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE APEX, στα οποία κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικολάου Σ. Θωμαΐδη.

«Καθρέφτης» της ανθρώπινης υγείας

Ευρήματα που επικεντρώνονται σε έναν από τους σημαντικούς «κρίκους» της τροφικής αλυσίδας, στην οποία και εμείς ανήκουμε, και συγκεκριμένα σε μεγάλους θηρευτές της Ευρώπης, όπως οι ενυδρίδες, τα δελφίνια, οι φώκιες κ.ά., και δείχνουν επιβάρυνσή τους με εκατοντάδες ρύπους, μεταξύ των οποίων «επίμονα χημικά», που απειλούν την υγεία τους αλλά και την ίδια τη ζωή τους.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης στο ΒΗΜΑ-Science, η ύπαρξη τόσων κορυφαίων θηρευτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, «παραγεμισμένων» με εν δυνάμει επικίνδυνα χημικά δεν αποτελεί μόνο «καμπανάκι» για τα ζώα αλλά παράλληλα μια μεγάλη «καμπάνα» και για την ανθρώπινη υγεία.

Και αυτό διότι «οι οργανισμοί που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας αποτελούν μοντέλα για την παρακολούθηση χημικών ενώσεων, αφού λόγω της θέσης τους στην τροφική αλυσίδα και του σχετικώς μεγάλου χρόνου ζωής τους συσσωρεύουν χημικές ενώσεις, «καθρεφτίζοντας» αναλογικά τη συσσώρευση χημικών ενώσεων και στον ανθρώπινο οργανισμό».

Παρακολούθηση άνω των 2.500 ρύπων

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως η ερευνητική του ομάδα (Trace Analysis and Mass Spectrometry group), με γνώμονα πάντα το ότι «ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και τελικώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος της υγείας του περιβάλλοντος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος», ασχολείται εδώ και πολλά έτη με την ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών για τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

«Έχουμε αναπτύξει πρωτοποριακές μεθοδολογίες και τεχνολογίες αιχμής που καθιστούν εφικτή την ταυτόχρονη ποσοτική παρακολούθηση πάνω από 2.500 οργανικών περιβαλλοντικών ρύπων – όπως υπερφθοριωμένες ενώσεις, φαρμακευτικές ουσίες, ναρκωτικές ουσίες, ψυχοτρόπες ουσίες, γλυκαντικά, ενώσεις βιομηχανικής χρήσης, όπως χημικά με αντιδιαβρωτική δράση, χημικά από ελαστικά κ.ά., προϊόντα καθημερινής χρήσης, καθώς και προϊόντα (βιο)μετατροπής τους – σε διάφορα περιβαλλοντικά δείγματα, με στόχο την εκτίμηση του χημικού αποτυπώματος στο περιβάλλον».

Χάρη σε αυτές τις μεθόδους το Εργαστήριο συμμετείχε ενεργά στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE APEX που ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα και το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν Περιβαλλοντικές Τράπεζες Οργανισμών, εργαστήρια ανάλυσης και κανονιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Γερμανίας (German Federal Environmental Agency – UBA), με σκοπό τη συστηματική χρήση δεδομένων βιοπαρακολούθησης χημικών ενώσεων σε δείγματα κορυφαίων θηρευτών και θηραμάτων τους για την ορθολογικότερη διαχείριση των χημικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το LIFE APEX αποτελεί την πρώτη πανευρωπαϊκή μελέτη βιοπαρακολούθησης χημικών ενώσεων σε δείγματα κορυφαίων θηρευτών» ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναλύθηκαν από την ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ 200 δείγματα κορυφαίων θηρευτών, όπως ενυδρίδες, θαλάσσια θηλαστικά – φώκιες, δελφίνια –, γερακίνες, αλλά και θηραμάτων τους (ψάρια του γλυκού και του αλμυρού νερού) που είχαν συλλεχθεί από Περιβαλλοντικές Τράπεζες Οργανισμών και Μουσεία Φυσικής Ιστορίας από το 1996 ως το 2021 από 20 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Προσδιορισμός των χημικών ενώσεων

Για πρώτη φορά προσδιορίστηκαν από τους έλληνες ερευνητές εκατοντάδες χημικές ενώσεις, όπως φαρμακευτικές ουσίες, φυτοπροστατευτικές ουσίες, χημικά βιομηχανιών, με πολλές από αυτές τις ουσίες να εμφανίζουν τάσεις βιομεγέθυνσης στα ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας και, κατά συνέπεια, αυξημένη επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία.

Με τον όρο «βιομεγέθυνση» εννοούμε την αύξηση της συγκέντρωσης ενός ρύπου από έναν κρίκο μιας τροφικής αλυσίδας σε έναν άλλον – ορισμένες χημικές ουσίες εμφανίζονται, για παράδειγμα, στη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους σε ζώα που βρίσκονται στην κορυφή του τροφικού ιστού.

Όπως μάλιστα επεσήμανε ο καθηγητής, στα δείγματα ανιχνεύθηκαν εκατοντάδες περιβαλλοντικοί ρύποι που δεν καλύπτονται από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν αναμενόταν να βιομεγεθύνονται με βάση τον φάκελο αδειοδότησής τους. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια «αόρατη χημική απειλή» που χρήζει συστηματικής παρακολούθησης».

Ανίχνευση «αιώνιων χημικών»

Σημαντικά ήταν τα ευρήματα της μελέτης του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας για τις υπερφθοριωμένες ενώσεις, γνωστές και ως «αιώνιες χημικές ουσίες» (forever chemicals) λόγω της χημικής τους σταθερότητας και ανθεκτικότητας.

Χημικές ενώσεις αυτής της κατηγορίας, που έχουν πληθώρα χρήσεων και εφαρμογών, όπως σε υλικά συσκευασίας τροφίμων και σε μαγειρικά σκεύη, ανιχνεύθηκαν σε αξιοσημείωτα μεγαλύτερα επίπεδα συγκεντρώσεων στους κορυφαίους θηρευτές, αποδεικνύοντας την τάση τους για βιοσυσσώρευση και βιομεγέθυνση κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας και αποτελώντας απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η λίστα των ουσιών που φάνηκε να «φιλοξενούν» άθελά τους στον οργανισμό τους οι θηρευτές της Ευρώπης – εξαιτίας των δικών μας πράξεων – ήταν μεγάλη με βάση τα αποτελέσματα του LIFE APEX. Aς δούμε μερικές από τις σημαντικότερες:

Το οπιοειδές αναλγητικό τραμαδόλη (TRAM) ανιχνεύθηκε μόνο σε δείγματα θηραμάτων, ωστόσο τα επίπεδα συγκεντρώσεων και η συχνότητα εμφάνισης τριών βασικών μεταβολιτών του (Nor-TRAM, O-desmethyldinor-TRAM, O-desmethylnor-TRAM) στα δείγματα κορυφαίων θηρευτών ήταν υψηλότερα σε σχέση με τα θηράματά τους. Η τραμαδόλη και τέσσερις βασικοί μεταβολίτες της ανιχνεύθηκαν σε ενυδρίδες, σε θαλάσσια θηλαστικά και σε αρπακτικά πτηνά σε 12 από τις 20 χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ρουμανία και Σλοβακία) από τις οποίες συνελέγησαν δείγματα.

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες πολυ- και υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις (PFAS), γνωστές για τις βιοσυσσωρευτικές και τοξικές τους ιδιότητες, ανιχνεύθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων στα δείγματα των κορυφαίων θηρευτών σε σχέση με τα θηράματά τους. Συγκεκριμένα περισσότερες από 15 ενώσεις της οικογένειας των PFAS ανιχνεύθηκαν σε δείγματα κορυφαίων θηρευτών από διαφορετικά οικοσυστήματα από όλες τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες.

Χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας (αρώματα, αντηλιακά), όπως τα galaxolide, parabens (methylparaben, ethylparaben) και benzophenone-3, ανιχνεύθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις σε δείγματα κορυφαίων θηρευτών από όλες τις συμμετέχουσες στο LIFE APEX χώρες. Μάλιστα ορισμένες από αυτές, όπως το methylparaben και το galaxolide, είχαν τάση αύξησης της συγκέντρωσής τους στα δείγματα των κορυφαίων θηρευτών σε σχέση με τα θηράματά τους.

Το ζιζανιοκτόνο fenuron είναι ένα χαρακτηριστικό φυτοφάρμακο που ανιχνεύθηκε σε δείγματα κορυφαίων θηρευτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Σουηδία.

Κατάλοιπα βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπως οι ενώσεις των κατηγοριών των βενζοτριαζολών και των βενζοθειαζολών (benzotriazole, tolytriazole, 2-hydroxy-benzothiazole), ανιχνεύθηκαν με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης, αλλά με τάσεις αύξησης της συγκέντρωσής τους στα υψηλότερα τροφικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη χώρα μας, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε εννέα δείγματα χουχουριστών (είδος κουκουβάγιας που απαντάται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και ξεχωρίζει από την κοινή κουκουβάγια από το πολύ μεγαλύτερο μέγεθός της και τα κατάμαυρα μάτια της – στα αγγλικά tawny owl, επιστημονική ονομασία Strix aluco) σχετικά με την παρουσία περισσότερων από 2.500 χημικών ενώσεων. Τα πτηνά συνελέγησαν νεκρά από οκτώ περιοχές της Ελλάδας. Ανιχνεύθηκαν συνολικά 38 χημικές ενώσεις με διαφορετικές χρήσεις στα δείγματα, όπως αντιβιοτικά, αναλγητικά, φάρμακα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αναισθητικά, αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα αλλά και φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα.

Για παράδειγμα, ανιχνεύθηκαν τρεις μεταβολίτες της τραμαδόλης στα δείγματα που συνελέγησαν σε Βόλο, Εύβοια, Ηλεία, Καλαμάτα, Σπάρτη και Κόρινθο. Χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως το galaxolide και το methylparaben, ανιχνεύθηκαν και στις 8 περιοχές από τις οποίες συνελέγησαν δείγματα. Το ζιζανιοκτόνο fenuron ανιχνεύθηκε σε δείγμα που συνελέγη από τα Τρίκαλα.

«Πυξίδα» για χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής

Ολα αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν «πυξίδα» για τη χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής ενάντια στον «οικουμενικό» χημικό κίνδυνο, σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Τα ευρήματά μας διαχέονται στις ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές, με στόχο την αξιολόγηση των μέτρων για τη μείωση της χρήσης χημικών ενώσεων με γνωστές επιβλαβείς επιπτώσεις προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και την τροποποίηση των μέτρων, όπου χρειάζεται, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την προσθήκη νέων ενώσεων που χρήζουν συστηματικής παρακολούθησης.

Παράλληλα παρέχουν γνώση της τρέχουσας περιβαλλοντικής κατάστασης των οικοσυστημάτων και αποτελούν μια έγκαιρη προειδοποίηση πιθανής έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε οργανικούς περιβαλλοντικούς ρύπους και των πιθανών αρνητικών επιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία».

Στον «χημικό» κόσμο μας, που αποτελεί ουκ ολίγες φορές «ξέφραγο αμπέλι» λόγω συμφερόντων και ολιγωρίας των ιθυνόντων, επιστημονικά στοιχεία σαν αυτά έρχονται να δείξουν ότι η άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων επιβάλλεται, δεν αναβάλλεται – διότι διαφορετικά θα μετατραπούμε οι ίδιοι σε «θηράματα» του χάους που ως… θηρευτές του μέλλοντός μας δημιουργήσαμε.

Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Πλήθος επιστημονικών στοιχείων μαρτυρούν ότι το φορτωμένο με χημικά και άλλους ρύπους περιβάλλον κοστίζει ακριβά και στην ανθρώπινη υγεία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη των άλλων οργανισμών του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, «μελέτες δείχνουν ότι η περιβαλλοντική ρύπανση σχετίζεται με αύξηση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας, με την εμφάνιση καρκίνων, ιδίως του εγκεφάλου, του πνεύμονα και του ήπατος, αλλά και με νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η Πάρκινσον.

Η χημική επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού ξεκινά μάλιστα εξ απαλών ονύχων καθώς, με βάση επιστημονικά ευρήματα, πλήθος χημικών όπως πλαστικοποιητές, χημικά που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά αλλά και βιομηχανικά χημικά έχουν ανιχνευθεί στο πλάσμα του αίματος νεογνών και στο μητρικό γάλα».

«Κοκτέιλ» χημικών ανιχνεύθηκε και σε μελέτη από το Λουξεμβούργο που αφορούσε ανάλυση των μαλλιών 256 παιδιών. Εντοπίστηκαν διάφορες ενώσεις όπως φυτοφάρμακα, PCBs και BDEs.

«Η έκθεση σε ρύπους, ειδικά από τόσο μικρή ηλικία, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού, του μεταβολικού και του νευρικού συστήματος “πλήττοντας” κατ’ αρχάς την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου» κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγήhttps://www.tovima.gr/print/science/koryfaioi-lfthireytes-paragemismenoi-lfme-ximika/.

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο