Το 45ο Ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κλινικής Βιοστατιστικής (ISCB) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 21-25 Ιουλίου 2024 στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί το σημαντικότερο διεθνές γεγονός στο πεδίο της Κλινικής Βιοστατιστικής. Με συμμετοχή άνω των 650 επιστημόνων από 40 χώρες από Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική, είχε ως θέμα την ανάπτυξη μεθόδων και την πρακτική εφαρμογή της στατιστικής στην Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες στατιστικές μέθοδοι και προσεγγίσεις για την κλινική έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων όπως νέες, προσαρμοστικές μέθοδοι υλοποίησης κλινικών δοκιμών που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, μέθοδοι ανάλυσης και σύνθεσης μεγάλου όγκου δεδομένων από διαφορετικές πηγές, προβλεπτικά μοντέλα νοσημάτων με τη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης καθώς και μεθοδολογικές προσεγγίσεις για τη σύζευξη δεδομένων κλινικών μελετών και δεδομένων παρατήρησης (real world data/evidence).
Πρόεδροι της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν οι Καθηγήτριες Βάνα Σύψα και Γιώτα Τουλούμη, αντίστοιχα, της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από μέλη ΔΕΠ από τα Τμήματα Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. και του ΑΠΘ, το Τμήμα Μαθηματικών του Ε.Κ.Π.Α., το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετείχαν επιστήμονες από ελληνικά (Ε.Κ.Π.Α., ΟΠΑ) και διεθνή πανεπιστήμια.
Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ο Sir David Spiegelhalter, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cambridge, μετέφερε την πολύχρονη εμπειρία του – με έμφαση και στην πανδημία COVID-19 – σχετικά με τη σημασία της αξιόπιστης επικοινωνίας των ευρημάτων που προκύπτουν από τη στατιστική ανάλυση δεδομένων στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το ευρύ κοινό. Ο δεύτερος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Chris Holmes από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ανέπτυξε το ρόλο της βιοστατιστικής στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλάμβανε επιπλέον συνεδρίες με ομιλητές τόσο από διεθνή και ελληνικά πανεπιστήμια όσο και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (US Food and Drug Administration – FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, ΕΜΑ).
Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή και οι διακρίσεις μελών του Ε.Κ.Π.Α. στο συνέδριο. Ο υποψήφιος διδάκτορας Αχιλλέας Σταμουλόπουλος (απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών Ε.Κ.Π.Α., απόφοιτος του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοστατιστική Ιατρικής Σχολής και Τμήματος Μαθηματικών Ε.Κ.Π.Α.) έλαβε βραβείο καλύτερης εργασίας για τους φοιτητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταμουλόπουλος διανύει το πρώτο έτος της διδακτορικής του διατριβής στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Γ. Τουλούμη. Επιπλέον, με ανακοινώσεις συμμετείχαν ο Επ. Καθηγητής Φ. Σιάννης και η Αν. Καθηγήτρια Λ. Μελιγκοτσίδου (Τμήμα Μαθηματικών, Ε.Κ.Π.Α.), οι Δρ. Χ. Θωμαδάκης και Σ. Ρούσσος (Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.) και οι υποψήφιες διδάκτορες Β. Έγγελη και Β. Μπαραλού της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.
Πέρα από το επιστημονικό πρόγραμμα, οι σύνεδροι απόλαυσαν τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν την πόλη και αρχαιολογικούς χώρους και επέστρεψαν στις χώρες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις για την οργάνωση του συνεδρίου και τη χώρα που το φιλοξένησε φέτος.
Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο: www.iscb2024.info
και το πρόγραμμα: https://iscb2024.info/preliminary-programme/