Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής (28/5/2023) των Δημήτρη Μπάλιου (Αν. Καθηγητής ΤΟΕ ΕΚΠΑ) και Ανδρέα Παπανδρέου (Καθηγητής ΤΟΕ ΕΚΠΑ)

Εφαρμοσμένες γνώσεις, ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες είναι η απάντηση στην έλλειψη ταλέντων στην αγορά εργασίας

Στην εποχή μας, οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας μεταβάλλονται διαρκώς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός προκαλούν διαρκείς και έντονες αλλαγές. Τα νέα μοντέλα οργάνωσης και διοίκησης των επιχειρήσεων μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν τα στελέχη των επιχειρήσεων, ωθώντας τα προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να διασυνδεθούν εντονότερα με την αγορά εργασίας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη μίας επιχείρησης συνδέεται όχι μόνο με την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων, αλλά και με την επανακατάρτιση (reskilling) σε διάφορα επίπεδα. Ταυτόχρονα, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύονται οι ηγετικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» – National and Kapodistrian University of Athens MBA ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εποχής, εστιάζει στο τρίπτυχο «Εφαρμοσμένες γνώσεις, ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες», παράλληλα με τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, προσφέροντας στους/στις φοιτητές/τριες του τα προσόντα που είναι απαραίτητα για να είναι αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Όμως, οι απαιτητικές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα στελέχη  και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτουν δυσκολεύουν την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μαθήματα τα Σαββατοκύριακα, εξ αποστάσεως και δια ζώσης, σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία, full time φοίτηση (3 εξάμηνα) ή part time φοίτηση (έως 6 εξάμηνα) είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του University of Athens MBA που προσφέρουν ευελιξία στη φοίτηση και δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να επιλέξουν οι φοιτητές/τριες το συνδυασμό που ταιριάζει στις ανάγκες της δικής τους καθημερινότητας.

Ταυτόχρονα, οι 4 επιλογές φοίτησης (εκτός από το γενικό ΜΒΑ, προσφέρονται οι ειδικεύσεις α) Διοίκηση υπηρεσιών υγείας, β) Τραπεζική και ασφαλιστική διοίκηση και γ) Λογιστική) δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εστιάσουν στον κλάδο που ενδιαφέρονται.

Τα Πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα το ΕΚΠΑ, βρίσκονται σε μία διαδικασία αύξησης της εξωστρέφειας τους ενισχύοντας παράλληλα τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας με διάφορους τρόπους. Η εξωστρέφεια του University of Athens MBA ενδυναμώνεται με συνεργασίες με ανώτατα στελέχη και ενώσεις επιχειρήσεων που επιθυμούν την ανάπτυξη νέων ταλέντων.

Σε αυτήν τη βάση, συνεργαζόμαστε με σημαντικούς/ές CEO και προέδρους επιχειρήσεων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον επιχειρηματικό στίβο. Ο Βασίλης Αποστολόπουλος (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών), ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος (Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας), ο Ευάγγελος Μυτιλιναίος (MYTILINEOS-Energy & Metals), ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife FFH), η Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου (Phāea Resorts), η Μελίνα Τραυλού (Neptune Lines), ο Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN SA), ο Βασίλης Φουρλής (Fourlis Group of Companies) και ο Βασίλης Χατζίκος (Siemens A.E.) είναι τα μέλη της Συμβουλευτικής μας Επιτροπής (University of Athens MBA Advisory Board) με τα οποία συζητάμε για τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Στοχεύοντας στην περαιτέρω διασύνδεση με την αγορά εργασίας και τη δημιουργία καλύτερων προοπτικών απασχόλησης για τους αποφοίτους μας, συνεργαζόμαστε, επίσης, με το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ένωση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα Executive Education του ΕΚΠΑ υλοποιούμε το UpSkilling Program. Οι φοιτητές μας, στο πλαίσιο των σπουδών τους στο University of Athens MBA, αναπτύσσουν δεξιότητες που είναι απαραίτητες τη σύγχρονη εποχή. Δεξιότητες επικοινωνίας στον χώρο εργασίας, δημιουργικότητα και επίλυση σύνθετων προβλημάτων, δεξιότητες διαπραγμάτευσης, digital skills αλλά και απασχολησιμότητα αποτελούν τις βασικές δεξιότητες που μεταλαμπαδεύουμε στους φοιτητές μας, αυξάνοντας, όχι μόνο την αποτελεσματικότητά τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αλλά ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την ευημερία τους και την εργασιακή τους ικανοποίηση, μειώνοντας, έτσι, τις πιθανότητες εκδήλωσης φαινομένων επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η διασύνδεση του University of Athens MBA με την αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με το εφαρμοσμένο πρόγραμμα σπουδών, αλλά και το Upskilling Program, επιτυγχάνουν να δώσουν μέρος της απάντησης στο παγκόσμιο φαινόμενο του talent scarcity. Talent scarcity ονομάζεται το φαινόμενο της έλλειψης ταλέντων από την αγορά εργασίας, ταλέντα που είναι απαραίτητα στο σύγχρονο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κόσμο, για να αναπτυχθούν επιχειρήσεις και οργανισμοί. Εκπαίδευση, παραγωγική διαδικασία και αγορά εργασίας βρίσκονται σε μία διαρκή διαδικασία μετασχηματισμού που πλέον υλοποιείται με έντονους ρυθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αρχαιότερο ίδρυμα της χώρας μας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), πρωτοπορεί και καινοτομεί, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο και ευοίωνο μέλλον για την εκπαίδευση, την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.

KATHIMERINI 2023 05 28

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN