Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών

Για πέμπτη χρονιά πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, στο διάστημα 14-18 Οκτωβρίου 2021, μεγάλης κλίμακας διακλαδικές ασκήσεις προσομοίωσης διαχείρισης μαζικών συμβάντων, με έμφαση στις φυσικές καταστροφές, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού, όπως η Αστυνομία, ο Στρατός, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Πυροσβεστική, το Νοσοκομείο, τοπικές εθελοντικές οργανώσεις (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Τμήμα Σαμαρειτών Ρόδου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης) και μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, του σχολείου «Πυθαγόρειον» και πρόσκοποι από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ρόδου.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην συμμετοχή του ΕΚΑΒ και του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ), το οποίο μετείχε συνεπικουρούμενο από τις δυνάμεις του παραρτήματος ΕΚΑΒ της Ρόδου.

Οι ασκήσεις, τα σενάρια των οποίων περιελάμβαναν σεισμό και φωτιά στο χώρο της Πινακοθήκης στην παλιά πόλη της Ρόδου και δασική πυρκαγιά στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Φιλέρημου, υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείρισης Θυμάτων Καταστροφών», που διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με Διευθυντή τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, Ελβετία με επικεφαλής τον Καθ. Επείγουσας Ιατρικής κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο. Φορείς συνδιοργάνωσης του Συνεδρίου είναι ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η δράση υποστηρίχθηκε από την Έδρα Jean Monnet με θέμα «Ανθρωπιστική Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων στην Πράξη» (2021-23).

Collage3201 1


Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα Καθηγητή κ. Εμ. Πικουλή, στόχος των εν λόγω δράσεων είναι η εκπαίδευση και η πρακτική άσκηση υπό πραγματικές συνθήκες, σε συμβάντα που απαιτούν ετοιμότητα και συνεργατικότητα μεταξύ όλων των μελών της αλυσίδας αντιμετώπισης κρίσεων, από την άμεση επέμβαση μέχρι τη διάσωση και την περίθαλψη και η διάχυση της ειδικής αυτής τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και εθελοντές του δικτύου πολιτικής προστασίας και υγειονομικής φροντίδας.

Σύμφωνα με τον Irshad A Shaikh, Head of Office, WHO European Center on Preparedness for Humanitarian and Health Emergencies, ο οποίος και παρευρέθηκε στις ασκήσεις, το εκπαιδευτικό μοντέλο που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” της Ιατρικής Σχολής, αποτελεί βέλτιστη πρακτική σε διεθνές επίπεδο σε θέματα βιωματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων διαχείρισης και προνοσοκομειακής φροντίδας στο πεδίο.

Collage3201 2


Για το Συνέδριο τις ημέρες αυτές βρέθηκαν στη Ρόδο 10 εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες από το χώρο της επείγουσας ιατρικής και της διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων, με μεγάλη εμπειρία και εμπλοκή στη διαχείριση μαζικών συμβάντων, από 8 χώρες από όλο τον κόσμο. Συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις του συνεδρίου, τις οποίες αξιολόγησαν με πολύ θετικό πρόσημο.

Σχετικά αφιερώματα της ΕΡΤ 

Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σάββατο 16/10/2021

Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων Κυριακή 17/10/2021

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN