Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων διάχυσης της έρευνας και των επιστημονικών επιτευγμάτων του προγράμματος RAMONES και σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό έργο nexus monARC, αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Φυσικής, μαθητές και μαθήτριες του ΣΤ1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, αλλά και να εκπαιδευθούν στους χώρους του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής και του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ.
Οι εκκολαπτόμενοι μικροί επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τεχνολογίες αιχμής και τις καινοτόμες προσεγγίσεις των επιστημόνων στη μελέτη φαινομένων που αφορούν την καταγραφή, μελέτη και εκμετάλλευση των ακτινοβολιών σε όλο το φάσμα συχνοτήτων (από τα ραδιοφωνικά ως τις ακτίνες γάμμα) στις διάφορες συνιστώσες του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και του Σύμπαντος. Συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις κατανόησης των βασικών δομικών λίθων της ύλης, των συνδυασμών τους που οδηγεί στο σχηματισμό των συνιστωσών του γνωστού σύμπαντος, ενώ επιπλέον διερεύνησαν τις δικές τους ικανότητες στην ανίχνευση και καταγραφή ακτινοβολιών με ασφαλή και παιδαγωγικό τρόπο. Έμαθαν για το διαστημικό καιρό και το βόρειο σέλας, και είχαν την ευκαιρία να χειριστούν το κατοπτρικό τηλεσκόπιο του τμήματος Φυσικής.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα μικρό μέρος του ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας των δύο ευρωπαϊκών έργων σε θέματα εκπαίδευσης και διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, το οποίο αναμένεται να κλιμακωθεί στο εγγύς μέλλον.