Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επίσκεψη του Καθηγητή Συμεών Χατζηνότα από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο ερευνητικού έργου Marie Curie με συντονιστή τον Επίκ. Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Διονύση Ξενάκη

Στα πλαίσια της απόσπασης του σε εταίρο της σύμπραξης του Ευρωπαϊκού Έργου Horizon Marie Curie Staff Exchanges SOVEREIGN, το οποίο συντονίζει το Ε.Κ.Π.Α. με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Διονύση Ξενάκη (Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανία – Ε.Κ.Π.Α.), ο Καθηγητής κ. Συμεών Χατζηνότας από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου επισκέφθηκε το Συγκρότημα Ευρίπου του Ε.Κ.Π.Α. (Ψαχνά Ευβοίας) παραδίδοντας μία ενδιαφέρουσα διάλεξη στις περιοχές των Διαστημικών και Κβαντικών Επικοινωνιών για δίκτυα επόμενης γενιάς.

1 1
Διάλεξη στο μάθημα «Δίκτυα Επικοινωνιών» σε φοιτητές και φοιτήτριες των Τμημάτων ΤΨΒ-Ε.Κ.Π.Α. και ΑΕΤ-Ε.Κ.Π.Α.. Καθηγητής Συμεών Χατζηνότας (αριστερά κέντρο) και Επίκ. Καθηγητής Διονύσης Ξενάκης (δεξιά κέντρο)

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προπτυχιακού μαθήματος «Δίκτυα Επικοινωνιών», ο Καθηγητής κ. Συμεών Χατζηνότας μίλησε για μεγάλους δικτυακούς σχηματισμούς/αστερισμούς σε διαστημικές επικοινωνίες, τις βασικές τάσεις και προκλήσεις έρευνας στην περιοχή (Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Νευρομορφικοί υπολογισμοί, Τεχνητή Νοημοσύνη και Υπολογιστική στο Διάστημα, κα.), ενώ παρουσίασε στα μέλη Δ.Ε.Π. και τους φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. τις υποδομές τις οποίες διαθέτει η ερευνητική του ομάδα SIGCOM στο Διεπιστημονικό Κέντρο για την Ασφάλεια, την Αξιοπιστία και την Εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου (Interdisciplinary Centre for Security, Reliability and Trust (SnT) at the University of Luxembourg).

2 1
Διάλεξη στο μάθημα «Δίκτυα Επικοινωνιών» σε φοιτητές/τριες των τμημάτων ΤΨΒ-Ε.Κ.Π.Α. και ΑΕΤ-Ε.Κ.Π.Α.

Κατά την επίσκεψη του στο Συγκρότημα Ευρίπου, ο Δρ. Χατζηνότας είχε την ευκαιρία να συναντήσει αρκετά μέλη Δ.Ε.Π. των τοπικών τμημάτων και να επισκεφθεί εργαστήρια τα οποία λειτουργούν στα Τμήματα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Κατά την επίσκεψη του αυτή, ο Δρ. Χατζηνότας συμμετείχε ενεργά σε ειδικό αφιέρωμα για τα νέα Τμήματα στο συγκρότημα Ευρίπου παρέχοντας συνέντευξη σε δικτυακό κανάλι του ομίλου της Τεχνοεκδοτικής T-PRESS αναφορικά με την προσωπική του πορεία, την συνεργασία του με το Ε.Κ.Π.Α. στα πλαίσια δύο κοινών έργων Marie Curie με την ερευνητική ομάδα X-TREND του Επίκουρου Καθηγητή κ. Διονύση Ξενάκη (SOVEREIGN, ELIXIRION), καθώς και την προσωπική του εικόνα για την πορεία της Ελληνικής ακαδημαϊκής έρευνας. Επιπρόσθετα, ο Δρ. Χατζηνότας συζήτησε με υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές τοπικών ερευνητικών ομάδων του Ε.Κ.Π.Α., ενώ διερευνήθηκε και η εμβάθυνση της συνεργασίας στα πλαίσια νέων ερευνητικών / εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

3
Διάλεξη στο μάθημα «Δίκτυα Επικοινωνιών» σε φοιτητές/τριες των τμημάτων ΤΨΒ-Ε.Κ.Π.Α. και ΑΕΤ-Ε.Κ.Π.Α.

Κατά την ίδια περίοδο, ο Δρ. Χατζηνότας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και τμημάτων άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενώ σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Στάθη Χατζηευθυμιάδη παρέδωσε διάλεξη με ίδια θεματολογία, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μαθήματος Διαδίκτυο των Πραγμάτων – ΙοΤ στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α..

4
Επίσκεψη σε εκπαιδευτικό εργαστήριο του Τμήματος ΑΕΤ με τον Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή κ. Βαϊο Λάππα (δεξιά)
5
Συνέντευξη στην δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Λαδοπούλου του ομίλου της Τεχνοεκδοτικής T-PRESS

Ο Δρ. Συμεών Χατζηνότας (MEng, MSc, PhD, FIEEE) είναι Τακτικός Καθηγητής και Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας SIGCOM στο Διεπιστημονικό Κέντρο για την Ασφάλεια, την Αξιοπιστία και την Εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου. Η ερευνητική ομάδα SIGCOM περιλαμβάνει επί του παρόντος περίπου 80 ερευνητές και διεξάγει έρευνα με στόχο το σχεδιασμό, την εξομοίωση και τη δοκιμή νέων συστημάτων υψηλής απόδοσης για το μέλλον των κινητών και διαστημικών επικοινωνιών. Παράλληλα, είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας και Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος». Στο παρελθόν, έχει δώσει διαλέξεις ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα, Ιταλία και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα έργα Ε&Α για το Ινστιτούτο Τηλεματικής και Πληροφορικής, το ΕΚΕΤΑ, και το Center of Communication Systems Research, University of Surrey. Ο Δρ. Χατζηνότας έχει συγγράψει περισσότερες από 900 τεχνικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές (>20.000 αναφορές με h-index 69), συνέδρια και επιστημονικά βιβλία, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις όπως το IEEE Fellowship και ένα IEEE Distinguished Contributions Award. Παράλληλα, έχει υπηρετήσει στη συντακτική επιτροπή των IEEE Transactions on Communications, IEEE Open Journal of Vehicular Technology και International Journal of Satellite Communications and Networking. Επί του παρόντος, ο Καθ. Χατζηνότας και οι συνάδελφοί του SIGCOM συμμετέχουν σε περισσότερα από 30 έργα Ε&Α, τα οποία χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς χρηματοδότησης, π.χ., συντονίζει το έργο SNS “ETHER: sElf-evolving terrestrial/non-Terrestrial Hybrid nEtwoRks”.

6
Διάλεξη στο μάθημα «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α.. Καθηγητής κ. Στάθης Χατζηευθυμιάδης (αριστερά), Καθηγητής κ. Συμεών Χατζηνότας (κέντρο), Επίκ. Καθηγητής κ. Διονύσης Ξενάκης (δεξιά)

Το έργο SOVEREIGN εστιάζει στην εφαρμογή Τεχνολογιών Κατενημένου Καθολικού (Distributed Ledger Technologies – DLTs) για την δημιουργίας μίας δυναμικής αγοράς εκμίσθωσης πόρων δικτύου από οποιονδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Πιο συγκεκριμένα, προς την επικείμενη μετάβαση σε έναν πλήρως διασυνδεδεμένο κόσμο (Internet of Senses, digital twins), η υποστήριξη της διασυνδεδεμένης νοημοσύνης απαιτεί διαφήμιση, αναζήτηση, διαπραγμάτευση και διαχείριση δικτυακών υπηρεσιών που υπερβαίνει την πολυπλοκότητα και την επεκτασιμότητα την οποία μπορούν να διαχειριστούν οι υπάρχουσες τεχνολογίες και διαδικασίες των παρόχων δικτύων βάσει συνδρομών. Στα δίκτυα Beyond 5G (B5G), τα κυβερνοφυσικά assets και τα έξυπνα τελικά σημεία θα μπορούν να μεταφράζουν δυναμικά τις τρέχουσες απαιτήσεις υπηρεσίας σε ολοκληρωμένες τεχνικές προδιαγραφές (π.χ. διαχείριση QoS/QoE ανά τμήμα υπηρεσίας) καθώς και να ζητούν πλήρη προσαρμογή των όρων υπηρεσίας τους σύμφωνα με την τρέχουσα διαθεσιμότητα των ενοικιαστών/πόρων και τις απαιτήσεις εφαρμογής τους. Οι τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού (DLTs) κρατούν το κλειδί για εγγενώς αποδιαμεσολαβημένες, οικονομικά αποδοτικές και ανώνυμες επικοινωνίες B5G, επιτρέποντας τη δημιουργία διαφάνειας και εμπιστοσύνης σε όλο το ενσωματωμένο συνεχές DLT, ραδιοπρόσβασης και βασικού δικτύου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα SOVEREIGN στοχεύει να τροφοδοτήσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) με δεδομένα που διατηρούνται από το Κατανεμημένο Καθολικό, προκειμένου να καινοτομήσει στην αλυσίδα υπηρεσιών και στη στοίβα πρωτοκόλλων δικ΄των B5G προς την υποστήριξη μίας πλήρως αποκεντρωμένης, στιγμιαίας και ανώνυμης συναλλαγής πόρων σε όλο το οικοσύστημα (τερματικά, υποδομές, πάροχοι υπηρεσιών over-the-top (OTT), κ.λπ.). Το έργο SOVEREIGN στοχεύει να ενδυναμώσει τα έξυπνα τερματικά σε δίκτυα B5G, έτσι ώστε να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της ταυτότητάς τους, της συνδεσιμότητας, των περιόδων σύνδεσης, των όρων υπηρεσίας και των κοινών δεδομένων κατά την πρόσβαση σε φάσμα B5G, κεραίες, τμήματα δικτύου και υπηρεσίες. Για το σκοπό αυτό, το έργο SOVEREIGN θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει μια αρθρωτή αρχιτεκτονική υπηρεσίας από άκρο-σε-άκρο, η οποία θα ενσωματώνει την παροχή διακεκριμένων υπηρεσιών με εξουσιοδότηση, πλήρως αποκεντρωμένες λειτουργίες AAA, πρωτόκολλα αυτοδιαχείρισης ταυτοτήτων και διατήρηση της ανωνυμίας/του απορρήτου των δεδομένων κατά τρόπο δυναμικό.

Το έργο έχει διάρκεια 1-1-2024 με 31-12-2027 και σε αυτό συμμετέχουν το Ε.Κ.Π.Α. (Συντονιστής), το Πανεπιστήμιο LINKOPINGS UNIVERSITET (Σουηδία), το Ερευνητικό Κέντρο INSTITUTO DE TELECOMUNICACOES (Πορτογαλία), το Πανεπιστήμιο UNIVERSITE DU LUXEMBOURG (Λουξεμβούργο), καθώς και οι εταιρίες FOGUS INNOVATIONS & SERVICES P.C. (Ελλάδα), INQBIT INNOVATIONS SRL (Ρουμανία), IQUADRAT INFORMATICA SL (Ισπανία) και INCITES CONSULTING SA (Λουξεμβούργο). Συντονιστής της σύμπραξης και Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς Ε.Κ.Π.Α. είναι ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Διονύσης Ξενάκης από το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας.

7
Γεύμα γνωριμιάς με μέλη ΔΕΠ τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α., του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά

Τη συνέντευξη του Καθηγητή Συμεών Χατζηνότα στην εκπομπή T-PRESS EXPOS μπορείτε να την παρακολουθήσετε ακολούθως:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN