(το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μια ώρα πριν και μια ώρα μετά από κάθε εκδήλωση)
– Σάββατο 5, Κυριακή 6 Νοεμβρίου, 12:00-14:00, δωρεάν συμμετοχή
Υπολογίζοντας τη διάμετρο του Ήλιου
για νεανικό (+12) κοινό και ενήλικες – περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Πόσο μεγάλος είναι ο Ήλιος; Πόσοι πλανήτες σαν τη Γη θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα του; Ελάτε να «μεταφέρουμε» τον αστέρα του ηλιακού μας συστήματος μέσα σε έναν… κύλινδρο από χαρτόνι και να υπολογίσουμε τη διάμετρο του με μεγάλη ακρίβεια. Θα χρησιμοποιήσουμε μια μετροταινία, στοιχειώδεις γνώσεις γεωμετρίας, οπτικής και έναν σκοτεινό θάλαμο που θα κατασκευάσουμε μαζί.
[Σε περίπτωση που δεν το επιτρέπει ο καιρός και δεν είναι ορατός ο ήλιος, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη διαδραστικών και διασκεδαστικών πειραμάτων στατικού ηλεκτρισμού. Θα συζητήσουμε για τους κεραυνούς, την ανάφλεξη της βενζίνης σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα σηκωμένα… μαλλιά, κ.ά.].
Παρουσίαση: Τάκης Λάζος Φυσικός – Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ Ηλιούπολης).
Κυριακή 13 & Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 18:00-19:30, κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ
Το «Παληό Πανεπιστήμιο» και οι ένοικοί του
χάρτινο θέατρο & περιήγηση στις αίθουσες και τις αυλές του μουσείου
για νεανικό κοινό και ενήλικες – περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Το κτήριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Η σύνθετη μουσειακή αφήγηση αφορά στην ιστορία του κτηρίου, των ενοίκων του και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτό. Το κτήριο υπήρξε χώρος κατοικίας και εργασίας των αρχιτε-κτόνων Σταμάτιου Κλεάνθη και Εδουάρδου Σάουμπερτ, που εμπνεύστηκαν για πρώτη φορά και συνέτα-ξαν το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης (1833). Επίσης, στέγασε το πρώτο γυμνάσιο της πόλης (1835) και το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1837-1841, το Οθώνειο Πανεπιστήμιο που μετονομάστηκε σε Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ενώ για πολλές δεκαετίες εκεί βρήκαν στέγη Έλληνες πρόσφυγες και εσωτερικοί μετανάστες…