Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιατί δεν θα βοηθήσει στην πτώση των τιμών η οριζόντια μείωση ΦΠΑ | Άρθρο του Ομ. Καθηγητή Π. Πετράκη στο cretalive.gr

Ο ιστοχώρος cretalive.gr δημοσίευσε στις 4 Ιανουαρίου 2023 άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Γιατί δεν θα βοηθήσει στην πτώση των τιμών η οριζόντια μείωση ΦΠΑ”.

Το άρθρο αναφέρει τα εξής:

Για τα καλά έχει “χτυπήσει” η ακρίβεια τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα, και αυτή η κατάσταση, όπως όλα δείχνουν, θα έχει συνέχεια. 

Μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και η απότομη αύξηση της κατανάλωσης μετά τα lockdown της πανδημίας οδήγησαν στην αύξηση του πληθωρισμού και στη συνεπαγόμενη άνοδο των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα. 

Αντιπολίτευση αλλά και εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων ζητούν επισταμένως από την κυβέρνηση μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλλά και στο ΦΠΑ. 

Ο κρητικής καταγωγής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης εξηγεί στο cretalive γιατί εξαιτίας της διάρθρωσης ελληνικής οικονομίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (παραοικονομία) τα δύο αυτά μέτρα δεν θα είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιατί η μείωση του ΦΠΑ δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία

Συγκεκριμένα ο κ. Πετράκης αναφέρει ότι «Το μέτρο της επιλεκτικής μείωσης του ΦΠΑ είναι πάντοτε ένα καλοδεχούμενο μέτρο πολιτικής. Γι’ αυτό είναι θετικό να μειώνεται το ΦΠΑ για την αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων π.χ. υποστήριξη νησιωτικών περιοχών, ενίσχυση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων (μεταφορές κ.τ.λ.), υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών. Όμως σε μία χώρα που έχει υψηλό ποσοστό παραοικονομίας (σ.σ. όπως η ελληνική οικονομία) η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ είναι πολύ πιθανόν να μην οδηγήσει σε ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά σε αύξηση των επιχειρηματικών πλεονασμάτων».

Στη συνέχεια ο καθηγητής επισημαίνει: «Εξάλλου η προσπάθεια να επιστρέψουν οι τιμές στα προ της κρίσης επίπεδα θα ήταν και από πλευράς ορθολογισμού οικονομικής πολιτικής λανθασμένη διότι ο σκοπός μας πρέπει να έχει μείωση της κατανάλωσης ενεργοβόρων προϊόντων έτσι ώστε να μειωθεί η διεθνής ζήτησή τους, άρα και η τιμή τους». 

Ο κ. Πετράκης στηρίζει την πολιτική των food pass, fuel pass κτλ ενώ τονίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και ενδεχομένως να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού όπως π.χ. στη στήριξη των αγροτών και την ενίσχυση των πλέον ευάλωτων κοινωνικά.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι «Επιπλέον η βασική πολιτική μας θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι οι πλέον εύρωστοι να στηρίζουν τους λιγότερους εύρωστους. Αυτό σημαίνει και κοινωνική αλληλεγγύηΑυτό επιτυγχάνεται με τα επιλεκτικά μέτρα και όχι με την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ που την απολαμβάνουν ισομερώς οι πλούσιοι και οι φτωχοί».

«Τα βάρη που κουβαλούμε από την εποχή των μνημονίων είναι μεγάλα, συνετή πολιτική»   

Καταληκτικά ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διευκρινίζει ότι «Σε κάθε περίπτωση η δημοσιονομική διαχείριση θα πρέπει να είναι πολύ συνετή και προσεκτική διότι τα βάρη που κουβαλούμε από την εποχή των μνημονίων είναι μεγάλα και οι στόχοι που έχουμε για το μέλλον που αφορούν την δημοσιονομική ισορροπία είναι πολύ σημαντικοί».

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr/oikonomia/ptosi-timwn-orizontia-meiosi-fpa

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN