Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης και ανάδειξης του Μαράσλειου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΜΔΔΕ), της «καρδιάς» της Εκπαίδευσης

Το Μαράσλειο Διδασκαλείο, η «καρδιά» της Εκπαίδευσης στη χώρα μας, βρίσκεται ήδη σε τροχιά αναβάθμισης και ενίσχυσης, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και έργων του ΕΚΠΑ, με σκοπό την ανάδειξη της κομβικής σημασίας λειτουργίας του ως Κέντρου ευρύτερα για τον ρου και τα δρώμενα της Εκπαίδευσης, με ιδιαίτερο συμβολισμό και στη σημερινή εποχή. Στους χώρους του προσέφεραν σημαντικό έργο κορυφαίες προσωπικότητες της Εκπαίδευσης, όπως ο Δημήτριος Γληνός, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, η Ρόζα Ιμβριώτη, κ.ά.

IMG 6799 1

Σε πρώτη φάση και κατόπιν σχετικής μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του ΕΚΠΑ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες οι οποίες αναβάθμισαν αισθητικά και ποιοτικά τον εξωτερικό φωτισμό του Μαράσλειου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, βελτιώνοντας την εικόνα του κτηρίου ως σημαντικού τοπόσημου και αναδεικνύοντας τα νεοκλασικά του στοιχεία. Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, προχωρούν, βάσει μελετών της Τεχνικής Υπηρεσίας οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τη Σύγκλητο, εργασίες για την αναβάθμιση εσωτερικών χώρων αυτού. Συγκεκριμένα θα εκκινήσουν εργασίες για τη συντήρηση και επισκευή του ισόγειου χώρου παραπλεύρως του Διδασκαλείου όπου μεταξύ άλλων θα γίνει τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων, νέων θυρών, νέων υδραυλικών εγκαταστάσεων, ανακαίνιση ηλεκτρολογικών και τοποθέτηση κλιματιστικών σωμάτων, ώστε να καταστεί ο χώρος απόλυτα λειτουργικός. Επίσης, θα γίνουν και εργασίες για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των βοηθητικών χώρων του κτηρίου, σύμφωνα με όλες τις ισχύουσες διατάξεις.

Το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στεγάστηκε το 1905 σε νεοκλασικό κτήριο, που κτίσθηκε σε οικόπεδο που παρεχώρησε η Μονή Πετράκη μετά από πρωτοβουλία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ελλάδος (1875). Η δαπάνη ανέγερσης του κτηρίου, η επίπλωση και ο εμπλουτισμός του με εποπτικά μέσα διδασκαλίας έγιναν με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, ο οποίος καταγόταν από την Οδησσό της Ουκρανίας.

Μέχρι το 1933 στο κτήριο λειτούργησε Διδασκαλείο, το οποίο κατάρτιζε δασκάλους. Από το έτος αυτό και μετά την εκπαίδευση των δασκάλων ανέλαβαν οι Παιδαγωγικές Ακαδημίες, μεταξύ των οποίων και η Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία, που στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτήριο του Μαρασλή. Στον ίδιο χώρο, από το 1972 επανιδρύθηκε και λειτούργησε το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης ως θεσμός μετεκπαίδευσης των δασκάλων (Ν. 1222/1972). Σήμερα, το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης αποτελεί πανεπιστημιακή μονάδα ενταγμένη στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής εποπτευόμενη από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και συνεχίζει το έργο της εκπαίδευσης των δασκάλων, σύμφωνα με το όραμα του Ιδρυτή του.

Οι εργασίες στο Μαράσλειο, μαζί με τις εργασίες που ήδη προχωρούν για το Παλαιό Χημείο και το Νέο Χημείο, αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του ΕΚΠΑ, μια προτεραιότητα που έθεσαν εξαρχής ψηλά οι Πρυτανικές Αρχές και την υλοποιούν με συγκεκριμένες προγραμματικές δράσεις, ενισχύοντας σημαντικά την “πανεπιστημιούπολη του κέντρου”. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης ή/και δημιουργίας νέων υποδομών σε όλα τα σημεία παρουσίας του ΕΚΠΑ, ενώ υλοποιούνται και μεγάλες προμήθειες εξοπλισμού.

Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν εκπονήσει και η Σύγκλητος έχει εγκρίνει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ιδρύματος, όπου μεταξύ των στρατηγικών εργαλείων που προβλέπονται είναι αφενός η συντήρηση και η αναβάθμιση των υπαρχουσών κτηριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, και αφετέρου η ανέγερση ή αγορά νέων εγκαταστάσεων τόσο για τη στέγαση Τμημάτων και υπηρεσιών, νέων ή παλαιών, όσο και για την κάλυψη νέων αναγκών τους.

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN