Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η ύπαρξη του έντυπου λόγου συναντάται από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας, ωστόσο το βιβλίο αποτελεί το κατεξοχήν μέσο διάδοσης της γνώσης από την εφεύρεση της τυπογραφίας  έως και σήμερα. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας ωστόσο, το βιβλίο έχει πλέον «ξεφύγει» από τη συμβατική του μορφή και εμφανίζεται και σε άλλες μορφές (ηλεκτρονικά και ακουστικά βιβλία).

Η UNESCO, το 1995, θέλοντας να καθιερώσει μία ημέρα του χρόνου ως γιορτή για το βιβλίο επέλεξε την 23η Απριλίου, ημέρα κατά τη οποία δύο μεγάλοι δημιουργοί της παγκόσμιας λογοτεχνίας,  ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, «έφυγαν» από τη ζωή το έτος 1616. Έκτοτε η 23η Απριλίου κάθε έτους εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για συζήτηση γύρω από νέες πρακτικές ανάγνωσης, αλλά και αφορμή για περαιτέρω ενημέρωση γύρω από τις αλλαγές που έχει φέρει η ψηφιακή εποχή στο χώρο του βιβλίου.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ και σας καλούμε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://www.lib.uoa.gr/  και τους φυσικούς της χώρους προς όφελος της έρευνάς, της μελέτης και της ενίσχυσης της εκπαιδευτικής σας διαδικασίας.

***

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΚΠΑ

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ αποτελεί αυτοτελή Διεύθυνση και το υλικό της επιμερίζεται και στεγάζεται σε 9 κτηριακά συγκροτήματα ισάριθμων Σχολών του Πανεπιστημίου, ενώ περιλαμβάνει και το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών. Τα αναγνωστήρια μας είναι διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες ανεξαιρέτως για μελέτη και διάβασμα

Αποστολή της είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, η διαχείριση και διάθεση εξειδικευμένων επιστημονικών πληροφοριών στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και η ουσιαστική συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδος μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, αριθμώντας σχεδόν 1.100.000 τεκμήρια βιβλίων και περισσότερους από 350.000 τόμους επιστημονικών περιοδικών.

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) και συμμετέχει στο Δίκτυο Διαδανεισμού Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Επίσης συμμετέχει στην Υπηρεσία Παραγγελίας Άρθρων, μέσω του Ε.Κ.Τ., από περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και διαχείριση της «ΠΕΡΓΑΜΟΥ», της Ενιαίας Πλατφόρμας Ιδρυματικού Αποθετηρίου / Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΠΑ, όπου κατατίθενται οι Πτυχιακές Εργασίες, Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες, Διδακτορικές Διατριβές, Επιστημονικές Δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ και ερευνητών. Επιπλέον, στην «ΠΕΡΓΑΜΟ» έχουν ενταχθεί και προσφέρονται, ένα πλήθος από ψηφιακές συλλογές ιστορικού, αρχειακού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, προερχόμενες από διάφορες Μονάδες και Τμήματα του ΕΚΠΑ.

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά από ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, είτε μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, είτε μέσω αποκλειστικών συνδρομών του ΕΚΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί υπηρεσία προώθησης και προβολής της Ανοικτής Επιστήμης στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ.

Τέλος, σε τακτά χρονικά διαστήματα αναρτώνται ερωτηματολόγια για συμπλήρωση από τους χρήστες, προκειμένου να διαπιστώνονται οι ανάγκες, να διορθώνονται οι ελλείψεις και να βελτιώνονται οι υπηρεσίες της.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN