Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της A΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών η εκδήλωση για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της A΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, ομότιμου καθηγητή κ. Ζώρα.

JIM 8930

Η προσφώνηση έγινε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας, κύριος Θάνος Πλεύρης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, επίτιμος καθηγητής Μιχαήλ-Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, ομότιμος καθηγητής Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γεώργιος Πατούλης και ο Διοικητής του Ιπποκρατείου ΓΝΑ, κύριος Μάριος Τίγκας.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή σας υποδεχόμαστε σε μια εξόχως συμβολική τελετή, την τελετή εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.

Πρόκειται για μια συναρπαστική πορεία ενός αιώνα προσφοράς στη Δημόσια Παιδεία και τη Δημόσια Υγεία, από το 1923 μέχρι σήμερα!

[…]

Αδιαμφισβήτητα απετέλεσε και αποτελεί έναν φορέα καλλιέργειας και προαγωγής της Ιατρικής Επιστήμης, έτσι ώστε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες Ακαδημαϊκές Μονάδες της χώρας.

[…]

Η Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική είναι επιφορτισμένη με την κλινική και ακαδημαϊκή εξυπηρέτηση των αναγκαιοτήτων του βασικού κορμού της Γενικής Χειρουργικής. Στοχεύει στην προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και την προώθηση της έρευνας και του επιστημονικού έργου όπως αρμόζει σε μία Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική με μακρά πορεία και παράδοση. Όλες οι πρωτοποριακές τεχνικές (όπως η λαπαροσκόπηση) καθώς και η βασική και μεταφραστική χειρουργική έρευνα, αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα στην Κλινικής και πολύ σύντομα μετά την ανακάλυψή τους.

[…]

Σήμερα η Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ συνεχίζει με σταθερά βήματα την ιστορική της λειτουργία, προσφέροντας παράλληλα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στη Χειρουργική.

Στο Πανεπιστήμιό μας στα ζητήματα αυτά, υπηρετούν και προσφέρουν πλούσιο έργο διακεκριμένοι επιστήμονες, με ευρύτερη αναγνώριση, με μεγάλη συμβολή στην έρευνα και με διεθνείς συνεργασίες με έγκυρους φορείς.

Γενικότερα, όμως, επιτρέψτε μου να τονίσω, η Ιατρική μας Σχολή, με όλα τα μέλη της, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε.

Αυτός είμαι και ο λόγος που ως Πρυτανική Αρχή δώσαμε και δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση των υποδομών και τη ανάπτυξη νέων με σκοπό τη δημιουργία όσο γίνεται καλύτερων συνθηκών για τη διεξαγωγή της έρευνας.

Με σταθερότητα, λοιπόν, και κυρίως συνέχεια, εμπειρία και συνεργασία συνεχίζουμε στο Πανεπιστήμιό μας να σχεδιάζουμε για το μέλλον και να υλοποιούμε έργα που προάγουν τη Δημόσια Παιδεία και τη Δημόσια Υγεία.

Εύχομαι το έργο της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής να συντηρείται και να αυξάνει, διαρκώς ανανεωμένο,  γιατί η χώρα μας έχει ανάγκη τόσο από την προαγωγή της υγείας, όσο και από την προαγωγή της Επιστημονικής  επάρκειας, στοιχεία που η Α΄ Προπαιδευτική επιθυμεί και γνωρίζει να παρέχει.

Στους Καθηγητές της Κλινικής, Νίκο Αλεξάκη, Γιώργο Θεοδωρόπουλο, Δημήτρη Θεοδώρου, Φρατζέσκα Σιγάλα, Σπύρο Στεργιόπουλο, Κώστα Τούτουζα και Κώστα Φίλη εύχομαι υγεία και συνεχείς επιτυχίες. Στο Διευθυντή της Κλινικής, Καθηγητή Γιώργο Ζωγράφο αρμόζουν πολλές ευχαριστίες εκ μέρους της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου για τη μεγάλη προσφορά του στην Κλινική καθώς και στο Ίδρυμά μας από τη θέση του Αναπληρωτή Πρύτανη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για ένα Διευθυντή Κλινικής να ολοκληρώνει τη θητεία του έχοντας ριζικά αναβαθμίσει τις υποδομές της Κλινικής, έχοντας συμβάλλει ουσιαστικά στην προαγωγή του Κλινικού, Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού έργου της Κλινικής και έχοντας συμβάλλει στην ανέλιξη σημαντικών στελεχών που διακρίνονται στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η εισαγωγική ομιλία έγινε από τον Διευθυντή της Α ́ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής (ΓΝΑ “Iπποκράτειο”), καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιο Κ. Ζωγράφο.

JIM 9066 1

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον κ. Ιωάννη Καρούζο, Αναπληρωτή Διοικητή του Ιπποκρατείου ΓΝΑ, με τίτλο «Ιστορία του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Α.», τον Καθηγητή Χειρουργικής Κωνσταντίνο Τούτουζα με τίτλο «Ιστορία της Α ́ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής», την Καθηγήτρια Αγγειοχειρουργικής Φραγκίσκα Σιγάλα με τίτλο «Έργο της Α ́ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής», τον κ. Χαρίδημο Μαρκογιαννάκη, επιμελητή Α’ ΕΣΥ με τίτλο «Παρουσίαση του παλαιού και νέου χώρου μετεγκατάστασης» και τον Καθηγητή Χειρουργικής Γεώργιο Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Μελλοντικές προοπτικές».

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN