Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αιγινίτειο ΕΚΠΑ: 15χρονη με εγκεφαλικό σώθηκε μέσα σε 15 λεπτά, χάρη στην πρωτοποριακή επέμβαση της θρομβεκτομής

Στο healthview.gr δημοσιεύτηκε άρθρο για την πρωτοποριακή επέμβαση της θρομβεκτομής. Πιο συγκεκριμένα για το πώς η επέμβαση της θρομβεκτομής που διενεργήθηκε στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα, έσωσε 15χρονη με εγκεφαλικό.

Η 15χρονη, η οποία ήδη νοσηλευόταν για διαφορετικό λόγο σε νοσοκομείο, μέσα στη νύχτα υπέστη απόφραξη της εγκεφαλικής αρτηρίας μη μπορώντας να μιλήσει και να κουνήσει το δεξί της χέρι και πόδι. Για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα ούσα προετοιμασμένη για τέτοιες καταστάσεις, ακολούθε τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης: η νευρολογική ομάδα του Αιγινητείου υπό την αιγίδα της κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτριας Νευρολογίας, υποδέχθηκε την νεαρή ασθενή στα ΤΕΠ κι έπειτα, η ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση Θρομβεκτομής που διενεργήθηκε άμεσα στο Τμήμα Ακτινολογίας του Αρεταιείου νοσοκομείου.

Αφού ο θρόμβος αφαιρέθηκε από την εγκεφαλική αρτηρία μέσα σε μόλις 15 λεπτά, η νεαρή ασθενής ήταν σε θέση να μιλήσει και να κουνήσει τη δεξιά πλευρά του σώματός της μέσα στο χώρο του χειρουργείου, γεγονός που δημιούργησε ικανοποίηση και ενθουσιασμό σε όλη την επιστημονική ομάδα.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα του κ. Π. Παπαναγιώτου, Αν. Καθηγητή επεμβατικό ακτινολόγο και τον κ. Ν. Τσαμόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη της μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας και Δ/ντή του τμήματος Επεμβατικής Νευρακτινολογίας του νοσοκομείου Mediterraneo, υπό την αναισθησιολογική κάλυψη της κυρίας Α. Τύμπα, Επ. Ιατρού της Αναισθσιολογικής Κλινικής του Αρεταιείου νοσοκομείου.

Μία άκρως συγκινητική στιγμή ήταν όταν η οικογένεια της ασθενούς, μετά την επέμβαση, την είδε να επανέρχεται, να κινείται και να μιλάει όπως πριν, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, επέστρεψε στο σπίτι της και την καθημερινότητά της.

Από το περιστατικό αυτό αναδεικνύεται η σημασία της γρήγορης και αποτελεσματικής ιατρικής παρέμβασης σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θρομβεκτομή, μια ιατρική πράξη που αφαιρεί θρόμβους από τα αιμοφόρα αγγεία, έχει αποδειχθεί σωτήρια. Είναι μια κρίσιμη παρέμβαση σε επιλεγμένους ασθενείς που αντιμετωπίζουν οξέα εγκεφαλικά επεισόδια και είναι αποτελεσματική όταν εκτελείται γρήγορα, συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο κ. Παπαναγιώτου δήλωσε πως «το εγκεφαλικό επεισόδιο και η ανάγκη για τέτοιου είδους παρεμβάσεων στα παιδιά είναι ευτυχώς σπάνια, πράγμα που όμως σημαίνει ότι η διάγνωση έρχεται συχνά πολύ αργά. Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, όλα πήγαν τέλεια – από την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τη διάγνωση μέχρι την ίδια τη θεραπεία, με αποκορύφωμα αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η ομάδα μας είναι πολύ περήφανη για αυτό που πετύχαμε εδώ. Είναι μια σαφής απόδειξη του επιπέδου φροντίδας και τεχνογνωσίας που παρέχουμε στο Κέντρο μας.».

Το Κέντρο λειτουργεί εδώ και περισσότερο από 2 έτη από εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ.

Η συνεργασία περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο (Πρόερδος Καθ. Κ. Τσιούφης) και το Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστήρια του ΕΚΠΑ: της Α’ Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης) και του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα (Συντ. Δ/ντης Α. Χαλαζωνίτης).

Τη δημοσίευση του healthview.gr μπορείτε να τη βρείτε στο https://www.healthview.gr/aiginiteio-15chroni-me-egkefaliko-sothike-mesa-se-15-lepta-chari-stin-protoporiaki-epemvasi-tis-thromvektomis/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN