Η Βουλή των Ελλήνων, το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βρετανική Σχολή Αθηνών συνδιοργανώνουν διημερίδα με θέμα: «Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο», στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2024, στην αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έκδοση των «Ελληνικών Χρονικών», στο Μεσολόγγι, την 1η Ιανουαρίου 1824.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης, Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Rebecca Sweetman, Διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Επίσης, συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, ιστορικοί-ερευνητές, εκπρόσωποι της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.
Εκ μέρους του Ε.Κ.Π.Α. εμπνευστής της επιστημονικής ημερίδας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης κ. Αριστείδης Χατζής. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι, επίσης, και άλλα μέλη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Αντώνιος Χατζημωυσής, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, οι Ομότιμες Καθηγήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Μαρία Ευθυμίου και κ. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, η Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., κ. Άννα Καρακατσούλη, η Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Δέσποινα Προβατά, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Βάσω Σειρηνίδου, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., κ. Νάσια Γιακωβάκη και η υποψήφια Διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α., κ. Σοφία Πίλουρη.
Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απευθύνω χαιρετισμό στην Επιστημονική διημερίδα με αφορμή τα 200 χρόνια από την έκδοση των “Ελληνικών Χρονικών” με τίτλο: “Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο” που συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βουλή των Ελλήνων και η Βρετανική Σχολή Αθηνών.
Η ελληνική επανάσταση είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Πρόκειται ουσιαστικά για το σημείο γένεσης της νεώτερης Ελλάδος, καθώς μετά από χρόνια αγώνων, στρατιωτικών και διπλωματικών, oι Έλληνες απέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα εθνικό κράτος.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 όμως είναι παράλληλα ένα διεθνές γεγονός. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Η επιτυχής έκβασή της αποτέλεσε σημείο καμπής για την αλλαγή ολόκληρου του γεωπολιτικού χάρτη της ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι Έλληνες μιλούν πλέον με νεωτερικούς όρους και η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει ένα δυτικού τύπου κράτος.
Η ίδια αντίληψη γίνεται αισθητή και στον Εγχώριο και Διεθνή Τύπο της εποχής, που η επίδρασή του ήταν καταλυτική στον τρόπο που αντιλαμβάνονταν οι Έλληνες την επανάσταση τόσο στο εσωτερικό όσο και στη Διασπορά.
Το 1824 χαρακτηρίζεται ως χρονολογία “κλειδί” για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τύπου, καθώς σε αυτό το διάστημα κυκλοφορούν τρεις εφημερίδες. Ανάμεσά τους τα “Ελληνικά Χρονικά” που εκδόθηκαν πρώτη φορά πριν από 200 χρόνια, στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου την 1η Ιανουαρίου 1824».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρύτανης τόνισε: «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παίρνει μέρος σ’ αυτήν την επέτειο, καταρχάς με τη διοργάνωση αυτής της διημερίδας, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες Ελληνίδες και κορυφαίοι Έλληνες ιστορικοί. Ανάμεσά τους επτά μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και πολύ περισσότεροι απόφοιτοι, διδάκτορες, φοιτήτριες και φοιτητές μας.
Επιπρόσθετα το νέο Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α., σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, έχει αναλάβει το εξαιρετικά σημαντικό έργο να αποδελτιώσει το σύνολο των εφημερίδων που εκδόθηκαν στον ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και της περιόδου που ακολουθεί μέχρι την άφιξη των Βαυαρών στην Ελλάδα.
Το Ε.Κ.Π.Α. συμμετέχει σ’ αυτό το έργο με δική του χρηματοδότηση και ενισχύει ερευνήτριες και ερευνητές που εργάζονται στις νέες φάσεις του έργου για τη μελέτη των μοναδικών αυτών τεκμηρίων για την περίοδο του Αγώνα.
Η συνεργασία του Ε.Κ.Π.Α. με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών είναι από μόνη της πρωτοποριακή. Το νέο Εργαστήριο συνεργάζεται πλέον και με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε μία έρευνα η οποία θα συνδυάσει την Ιστορία της Επανάστασης με την Παλαιοπαθολογία και την Επιδημιολογία.
Πολλά συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή της διημερίδας που περιλαμβάνει καταξιωμένους επιστήμονες και μεταξύ αυτών, τον διακεκριμένο καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας των Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου μας, κ. Αριστείδη Χατζή.
Καταθέτοντας τη διαβεβαίωση ότι τόσο οι Πρυτανικές αρχές όσο και εγώ προσωπικά, στηρίζουμε με κάθε δυνατό μέσο τις ακαδημαϊκές, ερευνητικές και πολιτιστικές δράσεις προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου, εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και αποτελεσματικότητα στην πρωτοβουλία που διενεργείτε!»
Ολόκληρο το πρόγραμμα της διημερίδας παρουσιάζεται παρακάτω: