Από το 1995, η 23η Απρίλιου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η ημέρα επελέγη καθώς στις 23 Απριλίου 1616 «έφυγαν» από τη ζωή δύο μεγάλοι δημιουργοί της παγκόσμιας λογοτεχνίας ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
Το βιβλίο, με την μακρά του ιστορία και τις διάφορες μορφές που είχε στην πορεία του χρόνου, είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, και ένας από τους πιο σημαντικούς συνοδοιπόρους του.
Ήταν, και παραμένει, το κατεξοχήν μέσο διάσωσης και διάδοσης της γνώσης και της ανθρώπινης ιστορίας. Όλος ο γνωστικός πλούτος του παρελθόντος που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα υπάρχει επειδή κάποια στιγμή στο παρελθόν, κάποιος τον κατέγραψε.
Όπως αναφέραμε ήδη, με την πάροδο των ετών, πήρε διάφορες μορφές· οι πλέον σύγχρονες μορφές του (ηλεκτρονικά και ακουστικά βιβλία), μπορεί να φαίνονται ξένες, αλλά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ας τις σκεφτούμε ως απλώς διαφορετικές.
Με τη ραγδαία ανάπτυξη δε της τεχνολογίας, έχουν αλλάξει και οι πρακτικές ανάγνωσης. Ωστόσο, όσο οι άνθρωποι εξακολουθούν να διαβάζουν και μοιράζονται γνώσεις και ιστορίες, το μέσο ανάγνωσης είναι δευτερεύον.
Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή, σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Ε.Κ.Π.Α. και σας καλούμε να επισκέπτεστε τους φυσικούς της χώρους και την ιστοσελίδα http://www.lib.uoa.gr/ προς όφελος της μελέτης και της έρευνάς σας.
***
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Κ.Π.Α.
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Κ.Π.Α. αποτελεί αυτοτελή Διεύθυνση και το υλικό της επιμερίζεται και στεγάζεται σε 9 κτηριακά συγκροτήματα ισάριθμων Σχολών του Πανεπιστημίου, ενώ περιλαμβάνει και το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών. Τα αναγνωστήρια μας είναι διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες ανεξαιρέτως για μελέτη και διάβασμα
Αποστολή της είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, η διαχείριση και διάθεση εξειδικευμένων επιστημονικών πληροφοριών στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και η ουσιαστική συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα για την παιδεία και τον πολιτισμό.
Είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδος μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, αριθμώντας σχεδόν 1.100.000 τεκμήρια βιβλίων και περισσότερους από 350.000 τόμους επιστημονικών περιοδικών.
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Κ.Π.Α. είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) και συμμετέχει στο Δίκτυο Διαδανεισμού Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Επίσης συμμετέχει στην Υπηρεσία Παραγγελίας Άρθρων, μέσω του Ε.Κ.Τ., από περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Κ.Π.Α. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και διαχείριση της «ΠΕΡΓΑΜΟΥ», της Ενιαίας Πλατφόρμας Ιδρυματικού Αποθετηρίου / Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Ε.Κ.Π.Α., όπου κατατίθενται οι Πτυχιακές Εργασίες, Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες, Διδακτορικές Διατριβές, Επιστημονικές Δημοσιεύσεις μελών ΔΕΠ και ερευνητών. Επιπλέον, στην «ΠΕΡΓΑΜΟ» έχουν ενταχθεί και προσφέρονται, ένα πλήθος από ψηφιακές συλλογές ιστορικού, αρχειακού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, προερχόμενες από διάφορες Μονάδες και Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α.
Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Κ.Π.Α. παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά από ηλεκτρονικές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, είτε μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, είτε μέσω αποκλειστικών συνδρομών του Ε.Κ.Π.Α.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί υπηρεσία προώθησης και προβολής της Ανοικτής Επιστήμης στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ε.Κ.Π.Α.
Τέλος, σε τακτά χρονικά διαστήματα αναρτώνται ερωτηματολόγια για συμπλήρωση από τους χρήστες, προκειμένου να διαπιστώνονται οι ανάγκες, να διορθώνονται οι ελλείψεις και να βελτιώνονται οι υπηρεσίες της.