Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 36η εκπαιδευτική αποστολή στην Κύπρο, την οποία διοργάνωσε, κατά το διάστημα 24 έως 29 Μαρτίου 2025, η «Επιτροπή για την καλλιέργεια και την προώθηση των σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κύπρο».
Πρόκειται για μία δημιουργική επικοινωνία του Πανεπιστημίου μας με την Κύπρο, που στοχεύει στην προβολή της πνευματικής και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεγαλονήσου, οδηγώντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση των δεσμών με τη σύγχρονη Κύπρο, καθώς και στην προώθηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το εθνικό θέμα.
Στο πλαίσιο αυτής της εκπαιδευτικής αποστολής, που εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια έχει διαμορφωθεί σε ένα είδος προγραμματικού προσκυνήματος, με στόχο την αμοιβαία ανανέωση της ενημέρωσης και την τόνωση του εθνικού φρονήματος επισκεπτών και οικοδεσποτών, η υπερπεντηκονταμελής αποστολή του ΕΚΠΑ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σημαντικά κυπριακά τοπόσημα, όπως τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο πεσόντων Μακεδονίτισσας και την Ιερά Μονή Κύκκου, να ξεναγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας και σε αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου (αρχαιολογικό πάρκο κάτω Πάφου & λόφος Κουρίου), να γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο του «Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959» (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) κ. Ανδρέα Μαϊμαρίδη και τέλος να παραστεί στο Στρατόπεδο Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.) και στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.
Κατά τις δύο πρώτες ημέρες της επίσκεψης, 25 και 26 Μαρτίου 2025, επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος βρισκόταν ήδη στη Μεγαλόνησο, προσκεκλημένος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, προκειμένου να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην Πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Με επικεφαλής τον Πρύτανη, η αποστολή του ΕΚΠΑ έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου.
Δυναμική ήταν –και σ’ αυτήν την εκπαιδευτική αποστολή του ΕΚΠΑ στην Κύπρο– η παρουσία της μικτής χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Νικολάου Μαλιάρα έδωσε εξαιρετικά επιτυχείς μουσικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στο Α΄ Λύκειο Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ στην Πάφο, στον κατεχόμενο Δήμο Καραβά και στον Δήμο Μόρφου. Η χορωδία ερμήνευσε τραγούδια της λαϊκής κυπριακής μουσικής παράδοσης, τα οποία έχει επαναπροσεγγίσει, ερμηνευτικά και αισθητικά. Τραγούδια έντεχνα, δημιουργίες επώνυμων συνθετών, όπως ο Αχιλλέας Λυμπουρίδης, τραγούδια εμπνευσμένα από τον ηρωικό Αγώνα των Κυπρίων του 1955-1959, σε στίχους δημοτικούς ή στους στίχους του μαρτυρικού Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τραγούδια που συγκίνησαν και συγκινούν ακόμη και σήμερα κάθε ελληνική ψυχή, τραγούδια που αναφέρονται στην τουρκική εισβολή του 1974, τραγούδια που υμνούν και αναπολούν σκλαβωμένες πατρίδες, όπως η Κερύνεια, η Αμμόχωστος και η Μόρφου. Ιδιαιτέρως πρέπει να υπογραμμισθεί η φετινή σπουδαία εκδήλωση για τον εορτασμό των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, υπό τον τίτλο «Αγώνες Ελευθερίας», που, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, παρουσία της Yπουργού Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (27 Μαρτίου 2025), όπου η μικτή χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνέπραξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Κύπρου και μέλη της Μουσικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε ένα μεγαλειώδες μουσικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια, μελοποιημένη αρχαία κυπριακή γραμματεία και τραγούδια της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 και του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Πρόεδρος της «Επιτροπής για την καλλιέργεια και την προώθηση των σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κύπρο», καθώς και τα ακόλουθα μέλη της ίδιας Επιτροπής: η κα Αθανασία Σμυρνιώτου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, η κα Γραμματική Κάρλα, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας της ΦΛΣ του ΕΚΠΑ, ο κ. Ανδρέας Βοσκός, ομότιμος καθηγητής, και ο κ. Νικόλαος Μαλιάρας, καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητής Νικόλαος Ηρειώτης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Παύλος Μυριανθεύς, Καθηγήτριες και Καθηγητές του ΕΚΠΑ (Κίρκη Κεφαλέα, Τζίνα Καλογήρου, Αθηνά Καλοκαιρινού-Αναγνωστοπούλου, Ευμορφία Κούκια, Πολυξένη Μαγγούλια, Θωμάς Μαυρομούστακος, Γιώργος Βαβουρανάκης, Παντελής Στεργιάννης, Πέτρος Γαλάνης), καθώς και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ σε προγράμματα σχετικά με την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και την Κυπριακή Αρχαιολογία.
36η Εκπαιδευτική Αποστολή του ΕΚΠΑ στην Κύπρο – Hub ΕΚΠΑ
https://www.presidency.gov.cy/cypresidency/cypresidency.nsf/dmlnew_el/dmlnew_el?OpenDocument