Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διεξαγωγή του 3ου Εργαστηρίου (workshop) του προγράμματος “ARTeMIS” (ERASMUS+) στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α.

Ολοκληρώθηκε το 3ο τετραήμερο εργαστήριο (workshop) του προγράμματος Erasmus+ «ARTeMIS – Action for Research and Teaching Mining Exploration Inclusive School» (Δράση για την έρευνα και την εκπαίδευση/κατάρτιση στην μεταλλευτική έρευνα – Ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α., εκπροσωπούμενο από τον Καθηγητή κ. Π. Βουδούρη ( Επιστ. Υπεύθυνος), την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Χ. Στουραΐτη, Επίκουρο Καθηγητή κ. Κ. Σούκη και τον Επιστημονικό Συνεργάτη Δρ. Κ. Μαυρογόνατο.

geology
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Βουδούρης ενημερώνει τους συμμετέχοντες για την γεωλογία και κοιτασματολογία του Λαυρίου

Φέτος, το εργαστήριο φιλοξενήθηκε από 22 έως 27 Απριλίου 2024 στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α.. Το εργαστήριο περιλάμβανε τέσσερις δράσεις:

A1. Θεωρητική εκπαίδευση (διαλέξεις) και εξάσκηση στη χρήση φορητών φασματοσκοπικών (pLIBS, pXRF, pVNIR/SWIR) τεχνικών. Εξαγωγή, επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων με ειδικά λογισμικά (PymCa, SpectraGryph, CrystalSleuth).

geology1
Εκπαίδευση στη χρήση φορητών φασματοσκοπικών τεχνικών (p-LIBS)

A2. Επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λαυρεωτικής για προετοιμασία εργασίας υπαίθρου (δράση Α3).

A3. Επίσκεψη σε επιλεγμένες θέσεις κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος του Γεωπάρκου Λαυρεωτικής, για insitu εφαρμογή των φορητών φασματοσκοπικών τεχνικών.

A4. Προετοιμασία για την συνέχιση και επέκταση του Προγράμματος (ΑRTeMIS II).

geology2
In-situ μετρήσεις με όργανο p-LIBS σε εμφάνιση μεταλλεύματος εντός μεταλλευτικής στοάς (Λαύριο)

Στο περιθώριο του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των συμμετεχόντων στις συλλογές του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος.

Συνολικά 20 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, από τα Πανεπιστήμια της Λωρραίνης (Γαλλία), του Ερλάνγκεν (Γερμανία), της Αθήνας (E.K.Π.Α.), της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) παρακολούθησαν το workshop, στο οποίο συμμετείχαν και αρκετοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η απόκτηση εμπειρίας από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτές στην χρήση των φορητών φασματοσκοπικών τεχνικών, ώστε να μπορέσουν να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, κατά το εργαστήριο πεδίου, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε μεταλλοφόρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική-Θράκη).

geology hub
Συμμετέχοντες από το Ε.Κ.Π.Α. και την ΕΑΓΜΕ στο αίθριο του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Πληροφορίες:
Καθηγητής Π. Βουδούρης (voudouris@geol.uoa.gr),
Αν. Καθηγήτρια Χ. Στουραΐτη (chstouraiti@geol.uoa.gr)

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN