Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

6 Απριλίου 2025: Παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας ή γυμναστείτε γιατί χανόμαστε

Στις μέρες μας, λόγω της αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης και αυτοματοποίησης των πάντων, οι κινητικές ανάγκες του ατόμου μειώνονται ραγδαία. Είναι πια αδιαμφισβήτητο ότι η υποκινητικότητα σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα και υποσκάπτει την ευρωστία, την ευεξία και την υγεία του ατόμου. Στον αντίποδα, είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι η συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης προλαμβάνει την εκδήλωση ή μειώνει τη σοβαρότητα συμπτωμάτων καρδιαγγειακών, μεταβολικών (π.χ. διαβήτη τύπου 2), αναπνευστικών, μυοσκελετικών νόσων, μορφών καρκίνου, ψυχικής έντασης και κατάθλιψης. Επιπρόσθετα, είναι γνωστό ότι τα παιδιά με επαρκή φυσική δραστηριότητα αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα του σχολείου, έχουν καλύτερη σωματική σύσταση και ανάπτυξη, φέρουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση και κοινωνικοποιούνται ευκολότερα.

Δυστυχώς στη χώρα μας γυμνάζεται επαρκώς μόνο το 15% του πληθυσμού. To 73% των ανδρών και το 81% των γυναικών δηλώνουν ότι δεν ασχολούνται ούτε ευκαιριακά με κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα διακρίνεται για τον υψηλό  επιπολασμό  της παχυσαρκίας. Ένα στα τέσσερα άτομα είναι υπέρβαρο και ένα στα πέντε είναι παχύσαρκο. Η εικόνα της παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι ζοφερή και στην παιδική ηλικία υποσκάπτοντας την υγεία του ελληνικού λαού στο μέλλον. Η υπερβαρία και η παχυσαρκία σχετίζονται με χαμηλή σωματική ενέργεια και αποτελούν την αιτία πρόωρης εκδήλωσης πολλαπλών εκφυλιστικών και χρόνιων παθήσεων. Το κόστος σε κοινωνικό, ψυχολογικό επίπεδο και αγωνιστικό σθένος θα είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα τα χρόνια που έρχονται.

Η 6η Απριλίου έχει ανακηρυχθεί ως ημέρα φυσικής δραστηριότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δεν είναι μέρα γενεθλίων. Είναι ημέρα ατομικής και εθνικής περισυλλογής, ημέρα μνήμης και δράσης.

Mε βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αρχίσουν να γυμνάζονται τακτικά και εάν είναι δυνατόν καθημερινά.. Τα άτομα παιδικής ηλικίας να γυμνάζονται μια ώρα την ημέρα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ασχολούνται με κινητικές δραστηριότητες τρεις ώρες ημερησίως. Καταφύγετε σε Αθλητικούς επιστήμονες και καθηγητές Φυσικής Αγωγής για καθοδήγηση και εφαρμογή προγραμμάτων εκγύμνασης.

Καλούνται οι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Παιδείας και Αθλητισμού, Υγείας, και Εσωτερικών να αναλάβουν εθνική δράση με κατάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης, αντίστοιχα δωρεάν προγράμματα αθλητισμού για κάθε πολίτη, παροχή ελεύθερου χρόνου και υλικοτεχνική υποδομή. Να αυξηθούν οι ώρες φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το κόστος θεραπείας των συνεπειών της υποκινητικότητας θα είναι υψηλότερο από το κόστος πρόληψης μέσω προγραμμάτων άσκησης και θα καταστεί αβάστακτο.

Πηγές:

  1. World Health Organization, 2022, Global status on Physical Activity, p.112. https://www.who.int/publications/i/item/9789240059153
  2. European Union Commission, 2022, Sport and Physical Activity, https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2668
  3. Strain T., Flaxman S., Guthold R., Semenova E., Cowan M., Riley L., Bull F., Stevens G., and the County Data Author Group, 2024, National, regional, and global trends in insufficient physical activity among adults from 2000 to 2022Q a pooled analysis of 507 population-based surveys with 5.7 million participants, 12:1232-1234

 

Το κείμενο επιμελήθηκε ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Νίκος Γελαδάς.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN