Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκαν, στον χώρο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εγκαίνια της πρώτης ψηφιακής έκθεσης της πλατφόρμας του ΕΚΠΑ “E-Stories”. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρύτανης Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, Κοσμήτορες, καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Στην εισήγησή του ο Πρύτανης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
“Εγκαινιάζουμε αυτή την έκθεση τρεις ημέρες μετά την επέτειο της ίδρυσης του πανεπιστημίου μας, το οποίο συμπληρώνει φέτος 185 χρόνια ζωής. Η μακροημέρευση και η ανάπτυξή του, πέραν όλων των άλλων είναι προφανές ότι οφείλονται στην προσφορά προσωπικοτήτων, όπως ο Ιωάννης Δομπόλης, που ενίσχυσαν το έργο του με όλους τους τρόπους. Αυτή η έκθεση αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στη μνήμη του και στην προσφορά του.
[…]
Εκθέσεις όπως αυτή που εγκαινιάζουμε απόψε, αποτελούν πολύτιμα όπλα για την διατήρηση της μνήμης και του σεβασμού απέναντι στο ιστορικό παρελθόν μας. Η ψηφιακή της μορφή δίνει τη δυνατότητα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση, αντάξια, ελπίζουμε του βεληνεκούς των προσώπων στα οποία είναι αφιερωμένη. Ας είναι καλοτάξιδη στη θάλασσα του διαδικτύου.”
Τη θερμή εισήγηση του Πρύτανη ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής και καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλου με τίτλο “Ιωάννης Καποδίστριας – Ιωάννης Δομπόλης: Από την απεικόνιση στην απομνημόνευσή τους”.
Κατόπιν πρωτοβουλίας του καθηγητή του Τομέα Ηλεκτρονικής Φυσικής και Συστημάτων Ιωάννη Τίγκελη, η Πρυτανεία ενέκρινε τη σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλο, τον αναπληρωτή καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Βαγγέλη Καραμανωλάκη, την επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας Μάρλεν Μούλιου, τον προϊστάμενο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βαγγέλη Παπούλια και την προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Εθιμοτυπίας και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Ριάντα Σακελλαρίου. Το έργο της έρευνας, της συγκέντρωσης και επεξεργασίας τεκμηρίων, καθώς και τη συγγραφή των κειμένων της έκθεσης, η επιτροπή ανέθεσε στον μεταπτυχιακό φοιτητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Άρη Κατωπόδη.
Η ψηφιακή έκθεση “Ιωάννης Καποδίστριας – Ιωάννης Δομπόλης: Μια Φιλία που έγινε Ιστορία”, επιδιώκει να προβάλλει μία εν πολλοίς άγνωστη, αλλά κομβικής σημασίας πτυχή της ιστορίας του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας. Με εκκίνηση τη φιλία των Καποδίστρια και Δομπόλη, τα εκθέματα, αρχειακά τεκμήρια και έργα τέχνης, αφηγούνται την πορεία του οράματος των δύο ανδρών για την ελληνική παιδεία. Πολύ περισσότερο, η έκθεση αναδεικνύει τον αρχειακό πλούτο του ίδιου του Πανεπιστημίου, ενώ αποτελεί καρπό αγαστής συνεργασίας μερικών από τους σημαντικότερους αρχειακούς και πολιτισμικούς φορείς της χώρας.
Η έκθεση έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα E-Stories και είναι διαθέσιμη μέσω του παρακάτω συνδέσμου.
https://estories.uoa.gr/el/kapodistrias_dompolis