Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και/ή αναπηρία: Ο λόγος στους γονείς»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 επιστημονική ημερίδα με θέμα «Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και/ή αναπηρία: Ο λόγος στους γονείς» την οποία διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» και το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τη διεύθυνση του οποίων έχει ο Καθηγητής Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης. Στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πολλοί γονείς ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και/ή αναπηρία, εκπρόσωποι φορέων όπως: η Αμυμώνη, το Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος», ο NEVRONAS, ο Σύλλογος Ελλάδας Συνδρόμου Phelan-McDermid, ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Αναγέννηση» και η Ελληνική Εταιρεία Υποστηριζόμενης Εργασίας (ΕΛΕΤΥΠΕ).

2 281066351

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Γεράσιμος Σιάσος εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες στον Διευθυντή του Π.Μ.Σ. και του Εργαστηρίου Καθηγητή Α.-Σ. Αντωνίου για τη διοργάνωση της ημερίδας και την προσφορά του στην επιστημονική κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α. και επεσήμανε ότι η παρουσία των γονέων και των εκπροσώπων των φορέων είναι ουσιαστική, καθώς η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία θα οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις και πολιτικές στον χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, διότι, όπως τόνισε, η εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη των ομάδων πληθυσμού με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και/ή αναπηρίες απαιτεί τη συμβολή και την αφοσίωση όλων. Επίσης, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. κατέθεσε την υπόσχεση ότι οι Πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συμβάλλουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να ενισχυθεί η έρευνα και ο επιστημονικός διάλογος στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής όπως και η υψηλή παιδεία των λειτουργών της εκπαίδευσης επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Στον χαιρετισμό του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κύριος Απόστολος, Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής του Π.Τ.Δ.Ε.-Ε.Κ.Π.Α. και έχοντας ασχοληθεί με μεγάλη αυταπάρνηση και ενθουσιασμό επί σειρά ετών και με πολλούς ρόλους με τα θέματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στο σημαντικό ρόλο της οικογένειας για την καθοριστική στήριξη των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και/ή αναπηρία και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ψυχικής τους ανθεκτικότητας και ιδιαιτέρως των μητέρων ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία στον πολυδιάστατο και απαιτητικό γονεϊκό τους ρόλο.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος Εμμανουήλ Τσαλαμανιός αναφέρθηκε στη σημασία της ξεχωριστής αυτής ημερίδας η οποία δίνει λόγο  στους γονείς ώστε να καταθέσουν  τις αγωνίες και  τα βιώματά τους από την ανατροφή των παιδιών τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι πιστεύει πως όλοι/όλες θα μπορούσαμε να κερδίσουμε από την  εμπειρία τους προκειμένου να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί  τόσο στην εκπαιδευτική όσο  και στη θεραπευτική μας προσπάθεια και να συνδεθούμε σε ένα ενιαίο δίκτυο υποστήριξης, συμπερίληψης και αλληλεγγύης.

5 0056123

Στην εισήγησή του, ο Καθηγητής Α.-Σ. Αντωνίου απευθυνόμενος κυρίως προς τους παριστάμενους γονείς επεσήμανε ότι όλοι/όλες μας στεκόμαστε ενώπιον τους με βαθύ αίσθημα σεβασμού για το δύσκολο ταξίδι που ξεκινάνε κάθε μέρα, αναγνωρίζουμε τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και θαυμάζουμε την πραγματική αγάπη και την πλήρη αφοσίωση στο ρόλο τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό, διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες και αξίζει εξατομικευμένης προσοχής και φροντίδας και ότι στην εκπαιδευτική μας κοινότητα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ενσωμάτωσης και υποστήριξης χωρίς αποκλεισμούς όπου κάθε παιδί θα αισθάνεται ότι το εκτιμούν και το σέβονται. Τέλος, τόνισε ότι δέσμευσή μας είναι να παρέχουμε μια ενθαρρυντική και υποστηρικτική εκπαιδευτική εμπειρία η οποία να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τις δυνατότητες κάθε παιδιού.

Οι εκπρόσωποι των παριστάμενων φορέων, ερευνητές, επιστήμονες αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται συστηματικά και με πραγματικό ενδιαφέρον με τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και/ή αναπηρία αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στον ουσιώδη ρόλο της συμπερίληψης και την ανάγκη τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και/ή αναπηρία να εντάσσονται οργανικά στο σχολικό πλαίσιο, σε σειρά διαδικαστικών/γραφειοκρατικών προσκομμάτων και στις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών αυτών στο διαρκή αγώνα τους με τις προκλήσεις της καθημερινότητά καθώς και στα ζητήματα δημιουργίας και λειτουργίας στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και εργασίας στην ελληνική επικράτεια. Αξίζει να επισημανθεί η εισήγηση της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) κ. Θεώνης Κουφονικολάκου η οποία αναφέρθηκε εκτενώς σε όλους τους δυνατούς τρόπους προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στο πλαίσιο ενός σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου με βάση την οπτική του Συνηγόρου του Παιδιού.

1 0991071

Η κεντρική ομιλία εκφωνήθηκε από τον πρώην διεθνή καλαθοσφαιριστή κύριο Δημήτριο Παπανικολάου με τίτλο «Η δύναμη του awareness» και είχε ως θέμα το αίτημα η κοινωνία να αφυπνιστεί και να ενημερωθεί σε σχέση με την Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), την άμεση ανάγκη άρσης των στερεοτύπων και την ουσιαστική συμπερίληψη των παιδιών με ΔΑΦ στο σχολικό πλαίσιο. Ο κ. Παπανικολάου, όντας ο ίδιος στο φάσμα του αυτισμού και έχοντας μία 18χρονη κόρη η οποία έχει διαγνωσθεί κι εκείνη με τη συγκεκριμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή στην ηλικία των 3,5 ετών ανέτρεξε στα δικά του βιώματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως γονέας προκειμένου να κατανοήσει τη διαφορετικότητα της κόρης του και να την υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να αποκτήσει εκείνες τις δεξιότητες που θα την κάνουν να ανεξαρτητοποιηθεί και να μπορέσει να αναπτυχθεί ως προσωπικότητα. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ευαισθητοποίηση της πολιτείας και της κοινωνίας ευρύτερα σε σχέση με τα άτομα με ΔΑΦ με σκοπό να υποστηριχθούν με επάρκεια οι οικογένειές τους προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά όσον αφορά ζητήματα ασφάλειας, διαβίωσης, εκπαίδευσης και εργασιακής απασχόλησης των μελών τους τα οποία έχουν διαγνωσθεί με ΔΑΦ.

3 3236334012

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νευρολόγος και νομικός Δρ. Θωμάς Κορδώνης στην εισήγησή του ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ που καθιστούν τα άτομα επιρρεπέστερα στο να παρανομήσουν, τα καθιστούν και περισσότερο ευάλωτα σε σχέση με το ποινικό σύστημα, φτάνοντας μέχρι το σημείο να καταστήσουν ακούσια τον εαυτό τους ύποπτο ή ακόμη και να ενοχοποιηθούν. Στις περιπτώσεις αυτές, η συνδρομή εξειδικευμένου επαγγελματία με ρόλο συμβούλου κατά την ποινική διαδικασία θα μπορούσε να επιτύχει μια δικαιότερη έκβαση για τα άτομα αυτά.

6 0016123
4 0092123

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN