Νέα & Ανακοινώσεις

50 χρόνια μεταπολίτευσης: Τι δεν πετύχαμε και τι θα έπρεπε να επιδιώξουμε να επιτύχουμε από εδώ και πέρα | Άρθρο του Ομ. Καθηγητή Π. Πετράκη στο περιοδικό Βουλή Επί του Περιστυλίου

50 χρόνια μεταπολίτευσης: Τι δεν πετύχαμε και τι θα έπρεπε να επιδιώξουμε να επιτύχουμε από εδώ και πέρα | Άρθρο του Ομ. Καθηγητή Π. Πετράκη στο περιοδικό Βουλή Επί του Περιστυλίου
petrakis exofillo111

Η μεταπολίτευση είναι ένα κορυφαίο γεγονός στην ιστορία της Ελλάδας με επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Στεκόμαστε για λίγο σε μία διάσταση η οποία δεν έχει επαρκώς προβληθεί και είναι αυτή που αναφέρεται στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων Ελλήνων της περιόδου της αντίστασης και της μεταπολίτευσης. Έζησαν και αγωνίστηκαν να ανατραπεί ένα καταστροφικό καθεστώς (δικτατορία) για την ζωή και το μέλλον της Ελλάδος. Το γεγονός αυτό επηρέασε μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων που είδαν να επιτυγχάνονται οι στόχοι που είχαν θέσει, δηλαδή η ανατροπή της δικτατορίας. Πρόκειται για μία σπάνια ευκαιρία που μπορεί να έχει ένα νέος άνθρωπος και ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο γεγονός για το μέλλον.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της πεντηκονταετίας είναι βέβαια η αδιατάρακτη δημοκρατική φιλελεύθερη πορεία της Ελλάδος ακόμα και μετά την «πτώχευση» της Ελληνικής οικονομίας το 2010. Πρόκειται για έναν κολοσσιαίο θεμέλιο λίθο στην πορεία του Ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού που επιτρέπει κάθε εκκίνηση προσπαθειών για πρόοδο. Πέρα από την γενική αυτή πολύ θετική διαπίστωση το σημείωμα αυτό δεν απαριθμεί άλλα θετικά επιτεύγματα της μεταπολιτευτικής περιόδου αλλά όπως ο τίτλος υποδεικνύει, ασχολείται με το τι δεν επιτύχαμε έτσι ώστε να οριοθετήσουμε και τους στόχους μας από εδώ και πέρα.

Θέλει προσοχή το να οριοθετήσεις τι δεν πετύχαμε ως κοινωνία και οικονομία διότι είναι εύκολο να κάνεις κριτική έχοντας στο μυαλό σου μία ιδεατή κατάσταση η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της τις δυνατότητες και τους πόρους που διαθέτεις. Αυτό προσπαθήσαμε να αποφύγουμε στο σημείωμα αυτό. Τα σχόλιά μας διατυπώνονται από την πλευρά της πολιτικής οικονομίας. Με άλλα λόγια λαμβάνουν υπόψη τους το οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο των γεγονότων και καταστάσεων. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνουμε το τι δεν επιτύχαμε αυτά τα πενήντα χρόνια τοποθετώντας ορισμένες κορυφαίες διαπιστώσεις με ρόλο στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον μας.

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι δεν κατορθώσαμε (σύνθετο και περίπλοκο πάντως έργο) να μειώσουμε την αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Βέβαια πρόκειται για ένα ενδημικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής οικονομίας και η ύπαρξη σοβαρών κρίσεων στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο συνυφασμένο με την εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας από το 1848 μέχρι σήμερα. Το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τον τρόπο γέννησης του νεότερου κράτους, με την γεωγραφική του θέση (εξωτερική πολιτική), με την παραγωγική δομή, την κοινωνική του οργάνωση και τις κοινωνικές και πολιτικές συμπεριφορές των Ελλήνων (λαϊκισμός).

Γι’ αυτό και ως δεύτερη διαπίστωση τοποθετούμε το ότι δεν κατορθώσαμε να αποφύγουμε την «πτώχευση» του 2010. Ακόμα και αυτοί που εγκαίρως την είδαν δεν μπόρεσαν να κινητοποιήσουν την κοινωνία. Οι αρμόδιοι φύλακες δεν ήταν στην θέση τους. Όμως αυτή η βαριά διακύμανση της οικονομικής δραστηριότητας έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του βαθμού ικανοποίησης από την ζωή των Ελλήνων (τρίτη διαπίστωση) με αποτέλεσμα να βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Οι εμπειρίες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα (αλλά και ως αίτιο) την διατήρηση ορισμένων κοινωνικών στερεότυπων που επηρεάζουν την Ελληνική πραγματικότητα (τέταρτη διαπίστωση). Αυτά είναι μία ουσιαστική αντίσταση στην κοινωνική και οικονομική μεταβολή αφού το 50% των Ελλήνων (ΕΚΠΑ, Μetron Analysis) έχουν μία μόνιμη εντονότερη στάση αποφυγής κάθε ζημίας σε σύγκριση με την πιθανότητα να έχουν οφέλη από κάποια ενέργειά τους. Παράλληλα οι ορθολογικά σκεπτόμενοι πολίτες δεν αποτελούν πάνω από το 20% του πληθυσμού. Το πρώτο εύρημα θα έπρεπε να είναι σε πορεία αντιστροφής. Ουσιαστικά δεν καταφέραμε να πείσουμε τους Έλληνες να δέχονται την αλλαγή και να αισθάνονται ασφαλέστεροι.

Η πέμπτη διαπίστωση είναι ότι δεν αναπτύχθηκε ένα παραγωγικό μοντέλο που να έχει στο επίκεντρό του την παραγωγή καινοτομίας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού παρά τις βελτιώσεις που διαπιστώνονται. Μεταξύ άλλων δεν πείσαμε την ακαδημαϊκή κοινότητα να συνδεθεί περισσότερο με την οικονομία.

Η έκτη διαπίστωση είναι ότι η διαδικασία της αύξησης υποθετικής δυναμικότητας της οικονομίας (output potential) χωλαίνει (επενδυτικό κενό – ανενεργοί πολίτες που δεν βρίσκονται στην εκπαίδευση και στην εργασία, παραγωγικότητα) χωρίς να υπάρχουν εμφανείς πηγές κινητήριας δύναμης για τον δυναμισμό της οικονομίας.

Η έβδομη είναι το ζήτημα της ανάπτυξης της αποτελεσματικότητας του κράτους και του δημόσιου τομέα. Η Ελληνική κοινωνία ζούσε και ζει στα πλαίσια μία οικονομίας όπου το κράτος έχει ένα πολύ σοβαρό ρόλο. Μάλιστα ο ρόλος αυτός ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια ιδίως μετά την μεγάλη ύφεση, τον covid και την ενεργειακή κρίση. Όμως υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει ο δημόσιος τομέας (νομοθετική λειτουργία και κοινωνική ασφάλεια) να είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών.

Εάν τώρα τοποθετούσαμε συνοπτικά τους στόχους που θα έπρεπε να επιδιώξουμε από εδώ και πέρα θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να προβάλλουμε την μεγιστοποίηση του Ρυθμού Οικονομικής Μεγέθυνσης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαχρονικής βελτίωσης της Ικανοποίησης της Ζωής των Ελλήνων.

Ο δεύτερος στόχος είναι η μεγέθυνση της Εθνικής Δύναμης. Πρόκειται για έναν σύνθετο στόχο που περιλαμβάνει βεβαίως το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, την ενεργειακή εξάρτηση αλλά και την Αμυντική Ικανότητα της χώρας. Είναι ένας στόχος που εξασφαλίζει την Εθνική αυτοδυναμία στα πλαίσια των ευρύτερων ενταξιακών επιλογών (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ).

Τέλος, ο τρίτος στόχος σχετίζεται με την Κοινωνική Συνοχή και την Ανθεκτικότητα. Εδώ συμπεριλαμβάνονται πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η διανομή του εισοδήματος και η διαγενεακή κινητικότητα. Η ανθεκτικότητα της κοινωνίας σε μείζονες κρίσεις όπως η κλιματική κρίση και η εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας είναι εξαιρετικής σημασίας για την νέα περίοδο που είναι μπροστά μας.

Πρώτη δημοσίευση: περιοδικό Βουλή Επί του Περιστυλίου, τεύχος 80, 17 Ιουλίου 2024, σ. 80.

περιεχομενα11
selida petrakis111
Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο