Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θερινά μαθήματα Διαστημικού Δικαίου και Πολιτικής του ECSL – Ημερίδα Διαστημικού Δικαίου για νέους επιστήμονες (Young Scholars Conference οn Space Law)

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο υψηλής σημασίας διεθνείς ακαδημαϊκές εκδηλώσεις στο χώρο του Διεθνούς και Διαστημικού Δικαίου, στα οποία πρωτοστάτησε και συνδιοργάνωσε η Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

1.ECSL

Από 26.8.2024 έως 6.9.2024 η Νομική Σχολή και το Athens PIL συνδιοργάνωσαν από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δικαίου του Διαστήματος (ECSL) τα ετήσια θερινά μαθήματα για τον εν λόγω κλάδο του δικαίου.

Εξήντα περίπου φοιτητές και νέοι επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής, όπου μία πλειάδα Καθηγητών και υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη τους έδωσε την ευκαιρία να γίνουν εις βάθος κοινωνοί του Διαστημικού Δικαίου, των ζητημάτων του και των προοπτικών του.

Τη Δευτέρα 9.9.2024 συνδιοργανώθηκε ομοίως μία, μοναδική στα διεθνή ακαδημαϊκά χρονικά, International Young Scholars Conference in Space Law, στα πλαίσια της οποίας τριάντα περίπου φοιτητές από όλο τον κόσμο παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες και σκέψεις και δέχθηκαν πλήθος ερωτήσεων από το πολυάριθμο κοινό. Η θεματική της ημερίδας ήταν η ανάπτυξη νομικού προβληματισμού σε σχέση με το δίλημμα: “Space exploration vs Space exploitation”. Ενδεικτικό στοιχείο της επιτυχίας της ημερίδας συνιστά το ότι παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από νέους επιστήμονες που προέρχονταν από δεκατέσσερις χώρες – Νορβηγία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βιετνάμ, Ν. Αφρική, Ινδία, Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Περού, Πορτογαλία, Ελλάδα).

Η έναρξη των θερινών μαθημάτων έγινε από τον τότε Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Καθηγητή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και τη Διευθύντρια του Athens PIL Καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή ενώ την Ημερίδα προλόγισε ο νυν Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.

Καθοριστική στις εν λόγω εκδηλώσεις υπήρξε η δράση του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής. Ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Κυριακόπουλος, πέραν του συντονισμού της όλης διοργάνωσης, είχε σημαντική συμβολή στη διδασκαλία των θερινών μαθημάτων, ενώ παράλληλα είχε πρωτοστατήσει στην ακαδημαϊκή αξιολόγηση και τελική επιλογή των υποβληθεισών προτάσεων για την Ημερίδα. Περαιτέρω μία Οργανωτική Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από δεκαπέντε μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες υπό την εποπτεία του Καθηγητή κ. Γεωργίου Κυριακόπουλου εργάστηκε ακατάπαυστα και τελικά με απόλυτη επιτυχία για τις εν λόγω ακαδημαϊκές εκδηλώσεις.

Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους χορηγούς των δύο αυτών εκδηλώσεων, χωρίς την αποφασιστική αρωγή των οποίων η επιτυχία δεν θα είχε έλθει:

  • Στην Εταιρεία Hellas Sat
  • Στην Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Στη Δικηγορική Εταιρεία «AA LAWYERS – Anastasopoulos Afrati & Partners Law Firm», και
  • Στο Νομικό Εκδοτικό Οίκο «Νομική Βιβλιοθήκη»
IYSCSL 2024

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN