Το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ οργάνωσε την 2η κατά σειρά ελληνική κινηματογραφική αποστολή που συμμετείχε στο πρόγραμμα LOOKING CHINA 2025 στην πόλη Τσοντσίν της Κίνας, με την συμμετοχή 5 Ελλήνων φοιτητών/τριών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 5 ακόμη φοιτητών/τριών από διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το LOOKING CHINA είναι ένα αναγνωρισμένου κύρους πρόγραμμα ντοκιμαντέρ για φοιτητές και φοιτήτριες κινηματογράφου, που διοργανώνεται από την Ακαδημία Διεθνούς Επικοινωνίας Κινεζικού Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Πεκίνου με στόχο την παρουσίαση της Κίνας μέσα από το πρίσμα νέων κινηματογραφιστών που προέρχονται από πανεπιστήμια διάφορων χωρών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, φοιτητές και φοιτήτριες από περισσότερες από 20 χώρες και 40 πανεπιστήμια του κόσμου, ακολούθησαν για δύο εβδομάδες ένα δομημένο πρόγραμμα με στόχο την παραγωγή 10λεπτων ντοκιμαντέρ που εμπνέονται από την κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας.
Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ Κωσταντίνος Ποταμιάνος και Νεφέλη Στεργίου, οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Παναγιώτης Μαρκατάτος και Μαρία Κουκουτσίνη και ο υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ Ζαχαρίας Ιωαννίδης-Βαρβαρέσος. Στο πλαίσιο της αποστολής, οι φοιτητές/τριες του ΕΚΠΑ συνεργάστηκαν με καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου της Τσοντσίν για την παραγωγή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα το παραδοσιακό θέατρο σκιών, την τέχνη της μικρο-καλλιγραφίας και την τέχνη του γκράφιτι.
Η συμμετοχή του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου στο LOOKING CHINA 2025 επιβραβεύτηκε με εξαιρετικά θετικές κριτικές και την υποψηφιότητα δύο ταινιών για τα ετήσια βραβεία του Προγράμματος, η δε διοργάνωση του ελληνικού προγράμματος υπό την επίβλεψη του διδάσκοντος στο Τμήμα ΤΨΤΚ του ΕΚΠΑ κ. Δημήτρη Δεληνικόλα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές του Πεκίνου, του Southwest University της Τσοντσίν και το Κέντρο Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ) ήταν άριστη και επαινέθηκε από το LOOKING CHINA θέτοντας τις βάσεις για στενότερη συνεργασία στο μέλλον.
Το κινηματογραφικό πρόγραμμα μεταδόθηκε από την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας, την Τηλεόραση και το Λαϊκό Ραδιόφωνο του Πεκίνου και καλύφθηκε δημοσιογραφικά από το Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, την People’s Daily, την Guangming Daily, την Beijing Daily, το huanqiu.com, το sohu.com, το ifeng.com κ.α. μέσα. Οι ταινίες έχουν επίσης διαδοθεί ευρέως στο Facebook, το Youtube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο εξωτερικό, αυξάνοντας την επιρροή του ακαδημαϊκού και καλλιτεχνικού έργου του ΕΚΠΑ.