Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε τη Δευτέρα 8η Νοεμβρίου 2021, ο Δρ. Γεώργιος Παυλάκης, Ιατρός – Ερευνητής, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ.
Η προσφώνηση και παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου πραγματοποιήθηκε από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο.
Κατά την προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην μακρόχρονη προσφορά του τιμώμενου στην Επιστήμη, επισημαίνοντας ότι ο κος Παυλάκης πιστώνεται με την πρώτη παραγωγή ώριμων ανθρώπινων ορμονών στα κύτταρα των θηλαστικών με ανασυνδυασμένη τεχνολογία DNA, ένα επίτευγμα που οδήγησε σε μία από τις πρώτες εγκρίσεις και την εμπορική παραγωγή ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης.
Ο Πρύτανης συνέχισε το λόγο του με αναφορές στο έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
Στο επίπεδο της πρόσφατης πανδημίας, από την αρχή ο Γεώργιος Παυλάκης και το εργαστήριό του μελετούν το επίπεδο της χυμικής και κυτταρικής ανοσίας μετά από νόσηση και εμβολιασμό. Το Πανεπιστήμιό μας και εγώ προσωπικά νοιώθω εξαιρετικά περήφανος που έχουμε συνεργαστεί στο επίπεδο της πανδημίας σε πολλαπλά ερευνητικά πεδία με την ομάδα του Γεωργίου Παυλάκη. Η συνεργασία μας αυτή έχει οδηγήσει σε 10 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους τον τελευταίο χρόνο. Τον ευχαριστώ θερμά από καρδιάς για τη συνεργασία αυτή.
Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Γεώργιου Παυλάκη στα γεγονότα και σε λόγια του ιδίου, μια αναφορά που θα μπορούσε από έναν άνθρωπο με την πορεία και το έργο του Παυλάκη να είναι και ένα μήνυμα κυρίως προς τους νέους και τις νέες σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά. Έλεγε, λοιπόν ο Παυλάκης:
Η παρανομία με έμαθε πολλά πράγματα, όμορφα κι άσχημα, χρήσιμα και πικρά. Γνώρισα καλές και κακές πλευρές των ανθρώπων, κρεμώντας τις μέρες μου από μικροπράγματα. Και τα υπόγεια νήματα εξακολούθησαν να μας συνδέουν με τρόπους απρόβλεπτους. Μου είπαν την ιστορία ενός γείτονα, παλιού ελασίτη καπετάνιου, που πήρε μήνυμα από την οργάνωσή του να με κρύψει και με περίμενε για καιρό. Δεν του είχα μιλήσει για χρόνια, δεν ήξερα καν ποιος είναι.
[…]
Το Πολυτεχνείο για μένα είναι ό,τι καλύτερο θυμάμαι στη ζωή μου, ό,τι καλύτερο έζησα και γεύτηκα, μια στιγμή ανάτασης και ηρωισμού, που ξέπλυνε εκατομμύρια σοφών μα άψυχων γονικών συμβουλών. Εσύ θα σώσεις τον κόσμο; Ναι, εγώ, εμείς, το θέλουμε και το μπορούμε, για μια ώρα, για μια στιγμή, αδιάφορο, όσο μπορούμε, πριν νοιαστούμε για το γάλα του μωρού, πριν αποκτήσουμε θέση για να μας φοβίζει. Τους νικήσαμε γιατί τους αψηφήσαμε.
Το Πολυτεχνείο ήταν η θυσία του καθαρμού, που το έθνος των εργολάβων, των δωσιλόγων, των προσκuνημένων, των υπάκουων υπαλλήλων, των αδιάφορων, των μισθοφόρων και των πονηρών μεταπρατών έκανε στο βωμό της ιστορίας του. ‘Ηταν η δικαίωση αυτών που έχασαν τον Εμφύλιο και η συγχώρεση αυτών που τον κέρδισαν. Ήταν η ανακούφιση ενός λαού που καμάρωσε τα παιδιά του να παίρνουν τη ρεβάνς από το χάρο και τη λήθη. ‘Ηταν η αυγή μιας νέας εποχής, που αναδύθηκε βαμμένη με το αίμα του Πολυτεχνείου και της Κύπρου.
Και οι ήρωες; Ακούω να μιλάνε γι’ αυτούς και είμαι περήφανος που παίξαμε τους ρόλους τους. Μια φορά στα τόσα χρόνια νομίζω ότι είμαι λίγο καλύτερος ή μεγαλόψυχος, γιατί θυμάμαι πως άγγιξα τους ίδιους τοίχους που αγγίξανε και έζησα να τρίβω τα χέρια μου.
Ακολούθησε η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Αναπλ. Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, καθηγητή Ν. Αρκαδόπουλο, ενώ η περιένδυση πραγματοποιήθηκε από Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Εμμανουήλ Α. Πικουλή.
Η ομιλία του τιμωμένου καθηγητή είχε τίτλο: «Ανοσοθεραπείες και εμβόλια καρκίνου».
Ο κ. Παυλάκης, αναφέρθηκε σε μια σειρά παράγοντες ανοσοθεραπείας που συλλογικά έχουν συντείνει σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, διορθώνουν τις καταστροφές από τις χημειοθεραπείες, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ.
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη θεραπευτικού εμβολίου κατά του καρκίνου, ο κ. Παυλάκης σημείωσε πως «Τα θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο είναι πολύ πιο δύσκολα. Το πεδίο «πήρε φωτιά» με τα εμβόλια RNA, όμως είναι ένα δύσκολο και εντατικό πεδίο μελέτης και προσφοράς».
Η τελετή μεταδόθηκε διαδικτυακά: https://youtu.be/knUkZOf0UVg