Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ.
Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν το νεοσύστατο Δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας «ΓΕΦΥΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ». Το Δίκτυο αποτελείται από τα εξής ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συντονίζεται από το ΕΚΠΑ.
Το Δίκτυο συστάθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο «Δίκτυα Mονάδων/Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η εκδήλωση προσέφερε ένα παραγωγικό περιβάλλον για τη γεφύρωση της επιστημονικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στον φαρμακευτικό κλάδο, αναδεικνύοντας τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσονται εντός των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Το κοινό καλωσόρισε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» Καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, ο οποίος επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Μονάδα στο οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
Ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι «Η σημερινή εκδήλωση, που οργανώνεται από τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, και φέρει έναν τίτλο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό: «Γέφυρα Τεχνολογίας». Μια γέφυρα που χτίζεται μεθοδικά ανάμεσα στους ερευνητές, τις επιχειρήσεις, και την κοινωνία· μια γέφυρα που συνδέει τη δημιουργία γνώσης με τη μετατροπή της σε καινοτομία με αντίκτυπο. Η δράση αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του ΕΚΠΑ για την ενίσχυση της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας. Ενισχύει την αποστολή μας να υπηρετούμε όχι μόνο την εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Το Πανεπιστήμιό μας δεν είναι απλώς θεματοφύλακας της γνώσης, αλλά και δημιουργός λύσεων για τα σύγχρονα προβλήματα της οικονομίας, της υγείας, και της κοινωνίας. Η «Γέφυρα Τεχνολογίας» είναι ένα συλλογικό εγχείρημα πανελλαδικής κλίμακας. Με τη συμμετοχή κορυφαίων Ιδρυμάτων – του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, διαμορφώνεται ένα δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας εθνικής εμβέλειας, με στόχο την αξιοποίηση της έρευνας και των ευρεσιτεχνιών που παράγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αξιοποιούμε τα εργαλεία της καινοτομίας, των τεχνοβλαστών (spinoffs), της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, και των συνεργειών με τη βιομηχανία για να απελευθερώσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της επιστήμης».
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, επεσήμανε την υποστήριξη που παρέχει η Μονάδα, τόσο στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, όσο και στην ωρίμανση επιχειρηματικών ιδεών.
Ο Δρ. Αθανάσιος Γαϊτάνης, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά, ανάγκη που καλύπτει η Μονάδα Αρχιμήδης τα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργίας της.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογίες και τεχνοβλαστούς με εφαρμογές στον φαρμακευτικό τομέα, να ανταλλάξουν ιδέες και να συζητήσουν προοπτικές συνεργασιών στους τομείς των αντικαρκινικών φαρμάκων, των νευρολογικών παθήσεων, της ιατρικής ακριβείας και της οφθαλμολογίας.
Η έντονη συμμετοχή από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο επιβεβαίωσε την ανάγκη για συστηματικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την αγορά. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τεχνολογίες από τους εξής ερευνητές: Καθηγητής Γεώργιος Βουγιουκαλάκης (ΕΚΠΑ), Καθηγήτρια Γεωργία Βαλσαμή (ΕΚΠΑ), Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στρατίκος (ΕΚΠΑ), Αναπληρωτής Καθηγητής Ιορδάνης Μουρούζης (ΕΚΠΑ), Ομότιμος Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας (ΕΚΠΑ), Επίκουρος Καθηγητής Πέτρος Πέτρου (ΕΚΠΑ), Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Λαμπίρης (ΔΠΘ), Καθηγήτρια Αικατερίνη Χατζάκη (ΔΠΘ), Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Α’ (ΙΙΒΕΑΑ), Κωνσταντίνος Ταμβακόπουλος, Ερευνητής Α’ (ΙΙΒΕΑΑ), Ευάγγελος Ανδρεάκος, Ερευνητής Α’ (ΙΙΒΕΑΑ), Καθηγητής Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης (ΠΚ), Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Τζεράνης (ΠΚ), Καθηγητής Γεώργιος Δημητρακόπουλος (ΧΠ), Καθηγητής Γεώργιος Δεδούσης (ΧΠ).
Η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0» αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς δράσεων που σκοπό έχουν την ενίσχυση της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και της βιομηχανίας.