Νέα & Ανακοινώσεις

Άρθρο στην εφημερίδα Realnews για τα ξενόγλωσσα προγράμματα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα ΑΕΙ

Άρθρο στην εφημερίδα Realnews για τα ξενόγλωσσα προγράμματα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα ΑΕΙ

Xρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει ο «χάρτης» των αγγλόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, με τους ξένους φοιτητές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ιατρικές σχολές. Ηδη η Ελλάδα μετρά τέσσερις ξενόγλωσσες σχολές Ιατρικής, στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχουν προσελκύσει νέους από περισσότερες από 40 χώρες. Η διάρκεια σπουδών στα αγγλόφωνα προγράμματα Ιατρικής είναι έξι έτη, δηλαδή δώδεκα εξάμηνα, και πέρα από τη διδασκαλία των μαθημάτων περιλαμβάνονται πρακτική, κλινική και εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών, αλλά επιπλέον και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Σημειώνεται ότι οι Ελληνες πολίτες δεν μπορούν να φοιτήσουν στα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών Ιατρικής, καθώς ο τρόπος για να μπουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Στα αγλλόφωνα προγράμματα μπορούν να φοιτήσουν ξένοι υπήκοοι αλλά και κάτοχοι διπλής υπηκοότητας -ελληνικής και κάποιας άλλης- εφόσον όμως έχουν φοιτήσει στις δύο τελευταίες σχολικές τάξεις του λυκείου εκτός Ελλάδας.

Υψηλή ποιότητα

Το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής «Medical Degree» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του τον Σεπτέμβριο του 2022. Σήμερα είναι στο τρίτο έτος λειτουργίας του και αριθμεί 120 φοιτητές από 27 χώρες: Αίγυπτο, Αυστραλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ζιμπάμπουε, ΗΠΑ, Ινδία, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Καναδά, Κίνα, Κύπρο, Λίβανο, Μαλδίβες, Νορβηγία,  Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Πακιστάν, Συρία, Φιλιππίνες, Φινλανδία.

Το κόστος φοίτησης στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα είναι 13.000 ευρώ ανά έτος και τα χρήματα κατατίθενται στο πανεπιστήμιο, σε ένανειδικό λογαριασμό, και χρησιμοποιούνται για το κόστος του προγράμματος και τις υποτροφίες. Αυτή την περίοδο, το πρόγραμμα βρίσκεται στον τέταρτο κύκλο εισδοχών έχοντας δεχθεί συνολικά 860 αιτήσεις από 86 χώρες.

Διευθυντής του ξενόγλωσσου προγράμματος στο ΕΚΠΑ είναι ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Χειρουργικής, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για υψηλό επίπεδο σπουδών. «Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η αρχαιότερη και μεγαλύτερη ιατρική σχολή της χώρας μας, έκανε πριν από τρία χρόνια ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης, ξεκινώντας ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής για αλλοδαπούς φοιτητές. Το αγγλόφωνο πρόγραμμα προσφέρει την ίδια υψηλή ποιότητα σπουδών που έχουν κατατάξει την Ιατρική Σχολή Αθηνών ανάμεσα στις εκατό καλύτερες στον κόσμο, γι’ αυτό και προσελκύει άριστους φοιτητές από όλη την υφήλιο», δηλώνει στη Realnews ο Ν. Αρκαδόπουλος.

«Ιδανική χώρα»

Τις εντυπώσεις τους από τις σπουδές τους στη χώρα μας περιγράφουν στην «R» τρεις σπουδαστές που φοιτούν στο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής «Medical Degree» του ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προδιαγραφές για σπουδές. Η 26χρονη Κατερίνα είναι στο τρίτο έτος φοίτησης στο ΕΚΠΑ. Κατάγεται από τον Λίβανο και, όπως λέει, εκπληρώνει το όνειρό της να σπουδάσει Ιατρική.

«Η καταγωγή μου είναι από τον Λίβανο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Οταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, φύγαμε με την οικογένειά μου για τον Λίβανο και επιστρέψαμε όταν άρχισε εκεί η κρίση. Το όνειρό μου ήταν να σπουδάσω Ιατρική. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη μου επιλογή για να εκπληρώσω αυτό το όνειρο. Πληροφορήθηκα για το ξενόγλωσσο πρόγραμμα από το διαδίκτυο και δεν το πίστευα. Το επίπεδο των σπουδών είναι πολύ υψηλό και από εκεί και πέρα εξαρτάται από τον κάθε φοιτητή πόση προσπάθεια θέλει να καταβάλλει. Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για να σπουδάσεις», λέει στην «R» η τριτοετής φοιτήτρια.

Ο Φαρούκ, με καταγωγή από την Ιορδανία, βρίσκεται στο τρίτο έτος φοίτησης και όπως υποστηρίζει είναι πολύ ικανοποιημένος που επέλεξε τη χώρα μας για να σπουδάσει. «Ενημερώθηκα για το συγκεκριμένο τμήμα από τον πατέρα μου ο οποίος ζει στην Ελλάδα. Μπήκα στο site του πανεπιστημίου αμέσως και συμπλήρωσα την απαιτούμενη αίτηση. Είμαι πολύ χαρούμενος που σπουδάζω στην Ελλάδα. Σίγουρα έχει πολύ διάβασμα αλλά το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και έχουμε όλη τη βοήθεια που χρειαζόμαστε από το πανεπιστήμιο. Μου αρέσουν τα πάντα εδώ, οι σπουδές αλλά και η ζωή στην Ελλάδα. Οταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω, αν θα μείνω εδώ να εργαστώ ή θα επιστρέψω στην Ιορδανία», αναφέρει ο Φαρούκ.

Την ικανοποίησή της για το επίπεδο των σπουδών στην ξενόγλωσση σχολή Ιατρικής του ΕΚΠΑ εκφράζει στην «R» η Ελληνοκαναδή Μάντελιν, με καταγωγή από τη Λευκάδα, η οποία πριν από δύο χρόνια έφυγε από το Τορόντο για να σπουδάσει στην Ελλάδα.

«Αναζητούσα σχολές Ιατρικής στην Ευρώπη. Οταν είδα ότι η Ελλάδα έχει αγγλόφωνο πρόγραμμα Ιατρικής την προτίμησα γιατί ήταν κοντά στην κουλτούρα μου, στη θρησκεία μου και στον πολιτισμό μου. Είμαι Ελληνοκαναδή και από όλα τα μέρη του κόσμου θα επέλεγα την Ελλάδα. Η Αθήνα είναι μια φανταστική πόλη. Οι καθηγητές που μας κάνουν μάθημα είναι πολύ καλοί επαγγελματίες και είμαι σίγουρη ότι λαμβάνω το καλύτερο δυνατό επίπεδο σπουδών. Είναι οι καλύτεροι των καλύτερων και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς που θέλουμε να γίνουμε γιατροί. Ο παππούς μου, που είναι από τη Λευκάδα, είναι πολύ χαρούμενος που μαθαίνω ελληνικά. Με παίρνει τηλέφωνο και μου μιλά στα ελληνικά για να δει σε ποια γλώσσα θα του απαντήσω. Ακόμα και αν μετά τις σπουδές μου επιστρέψω στον Καναδά σίγουρα θα επισκέπτομαι συνέχεια την Ελλάδα», λέει η Ελληνοκαναδή δευτεροετής φοιτήτρια.

Θεσσαλονίκη

Η ξενόγλωσση Ιατρική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποτελεί το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 με 60 φοιτητές κατ’ έτος και από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του δέχεται εκατοντάδες αιτήσεις από φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Το κόστος για τα δίδακτρα φοίτησης ανά έτος είναι 12.000 ευρώ και υποδέχεται φοιτητές από όλο τον κόσμο, όπως από την Αυστραλία, τo Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία τη Ρωσία, τη Σερβία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, αναφερόμενος στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής του ΑΠΘ τονίζει ότι οι φοιτητές μέσω των σπουδών θα μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής καθώς αποτελεί για το πανεπιστήμιό μας έναν πυλώνα διεθνοποίησης. Το πρόγραμμα είναι σπουδαίο για τους φοιτητές και τους παρέχει τη γνώση που θέλουν. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξαν και το πανεπιστήμιό μας το οποίο είναι ξακουστό στο εξωτερικό για την ποιότητα των σπουδών του. Οι φοιτητές μας μπορούν με τα εφόδια που παίρνουν από τη Σχολή μας να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες τους», δηλώνει στην «R» ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο ΑΠΘ.

Κρήτη

Το αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκίνησε το 2023 και ήδη έχουν γίνει 240 αιτήσεις για το επόμενο έτος, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300. Οι φοιτητές που βρίσκονται τώρα στο δεύτερο έτος είναι από όλο τον κόσμο, τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, την Τζαμάικα, τη Βραζιλία, τη Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Το κόστος ανά έτος είναι 15.000 ευρώ και περιλαμβάνονται τα δίδακτρα και το μάθημα των ελληνικών ώστε οι φοιτητές να βρίσκονται σεκαλό επίπεδο για να μπορούν στο τρίτο έτος να παρακολουθούν τις κλινικές με τους ασθενείς.

«Οι ξένοι φοιτητές προτιμούν τη Σχολή μας αρχικά για τη φήμη της καθώς είναι διεθνώς γνωστή και αναγνωρισμένη για το επίπεδο σπουδών της. Η καλύτερη διαφήμισή μας είναι οι απόφοιτοί μας. Πολλά παιδιά έρχονται γιατί λένε ότι έχουν δει απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης να ασκεί την ιατρική και θέλουν να γίνουν σαν αυτόν. Πέρα από τη Σχολή, σημαντικό ρόλο παίζει και το νησί της Κρήτης, γιατί είναι ένα φιλικό μέρος με καλή ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα πολύ ασφαλές», δηλώνει στην «R» ο Χρήστος Τσατσάνης, συντονιστής του διεθνούς αγγλόγλωσσου προγράμματος σπουδών Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Θεσσαλία

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκίνησε το αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής στις 7 Οκτωβρίου του2024 με 40 ξένους φοιτητές στη Λάρισα. Πρόκειται για το πρώτο ξενόγλωσσο τμήμα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και το τέταρτο κατά σειρά, μετά τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Κρήτης. Τα δίδακτρα του αγγλόφωνου τμήματος Ιατρικής ανέρχονται στα 12.000 ευρώ ετησίως και οι φοιτητές έρχονται από την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

 

Πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα Realnews, Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο