“Sustainable Career Development: Enhancing Psychological Well-being and Reducing Resistance to Change.”
Το κρίσιμο ζήτημα της βιώσιμης επαγγελματικής ανάπτυξης σε σχέση με την υποκειμενική ευημερία και την αντίσταση στη αλλαγή δημοσίευσε το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του ΕΚΠΑ στο έγκριτο περιοδικό Open Journal of Social Sciences. Συγγραφείς του άρθρου η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Αργυροπούλου και οι εξειδικευμένες Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, Επιστημονικές Συνεργάτιδες του Εργαστηρίου κκ. Ασπασία (Σίσσυ) Καραβία και Ολυμπία Χαϊδεμενάκη.
Η βιώσιμη επαγγελματική ανάπτυξη αποτελεί μια έννοια που κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του ΕΚΠΑ. Το εννοιολογικό της περιεχόμενο αναφέρεται στην ικανότητα των ατόμων να προσαρμόζονται στις αλλαγές της σταδιοδρομίας τους ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα, την επαγγελματική τους πορεία σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους, τις αξίες και το σκοπό της ζωής τους. Σε μια αγορά εργασίας που καθίσταται ασταθής λόγω των ταχέως μεταβαλλόμενων εργασιακών περιβαλλόντων οι άνθρωποι τείνουν να επιδιώκουν την ανάπτυξη μιας δια βίου διαχείρισης σταδιοδρομίας παρά την επιλογή δια βίου θέσεων εργασίας. Η έμφαση αυτή στην προσέγγιση της σταδιοδρομίας προϋποθέτει την κατανόηση της επαγγελματικής μας πορείας σε διαφορετικά πλαίσια και τη σημασία της προσαρμογής της τόσο στις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες όσο και στις εσωτερικές μας αλλαγές
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα είναι ελάχιστα γνωστό σε ποιο βαθμό οι φοιτητές/-τριες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτουν και αναπτύσσουν τη βιωσιμότητα στη σταδιοδρομία τους, διεξήχθη μια συγχρονική (διατομεακή) έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης σταδιοδρομίας, της αντίστασης στην αλλαγή και της ψυχολογικής ευημερίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της σταδιοδρομίας — και ειδικότερα η διαχείριση ζωής/καριέρας, ο σχεδιασμός μελλοντικής ζωής/καριέρας και η συνειδητοποίηση της ταυτότητας — προβλέπουν θετικά την ψυχολογική ευημερία και την αντίσταση στην αλλαγή. Η βιώσιμη ανάπτυξη της σταδιοδρομίας είναι μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα άτομα να κατανοήσουν μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την πρόοδο της σταδιοδρομίας τους, διαμορφώνοντας μια στάση σχεδιασμού που περιλαμβάνει τόσο την μάθηση για τον εαυτό όσο και πρακτικές πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση της σταδιοδρομίας τους
Η ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται να καλύπτει τις διαστάσεις της βιώσιμης επαγγελματικής ανάπτυξης προκειμένου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να είναι σε θέση να αξιοποιούν τους προσωπικούς τους πόρους και τα δυνατά τους σημεία, να προσδιορίζουν στόχους με κοινωνικό περιεχόμενο και να διαμορφώνουν κίνητρα που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση εξατομικευμένων μελλοντικών σχεδίων ζωής και σταδιοδρομίας.
Η συμβουλευτική για τη σταδιοδρομία θα πρέπει να βοηθήσει τους Έλληνες φοιτητές να αγκαλιάσουν την αλλαγή προετοιμάζοντάς τους να πλοηγηθούν με επάρκεια στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, αξιοποιώντας στάσεις και συμπεριφορές για τη βιώσιμη εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και διατηρώντας παράλληλα, την ψυχολογική τους ευημερία.