Νέα & Ανακοινώσεις

Άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Παΐδα για την ευρωπαϊκή πολιτική της Τουρκίας

Άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Παΐδα για την ευρωπαϊκή πολιτική της Τουρκίας

Το τελευταίο διάστημα κάθε σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης, ο οποίος παρακολουθεί δια του Τύπου την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και τη στάση της Ελληνικής Πολιτείας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί και μάλιστα πολύ σοβαρά.

Και αυτό διότι οι εκτιμήσεις όσων θεωρούσαν ότι ο διμερής «διάλογος» με την Τουρκία (δηλ. ο διάλογος εκτός της «ομπρέλας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο απαιτούσε και εντέλει μας επέβαλε η Τουρκία) θα ωφελήσει εντέλει τα εθνικά μας δίκαια φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι έχουν διαψευστεί παντελώς.

Ο «ελληνοτουρκικός διάλογος σε καλό κλίμα» και η περίφημη «Διακήρυξη των Αθηνών» εξωράισαν απλώς την εικόνα της ακραία αναθεωρητικής Τουρκίας διεθνώς και της προσέφεραν τη δυνατότητα να προωθήσει πολύ αποτελεσματικά στόχους ζωτικής για την ίδια σημασίας (όπως π.χ. η πρόσβασή της σε αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Ύστερα από το σοβαρότατο επεισόδιο στην Κάσσο τον Ιούλιο του 2024 -τότε δηλ. που τουρκικά πολεμικά πλοία με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δρουν σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας παρεμπόδισαν τις εργασίες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου, το οποίο εκτελούσε έρευνα για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους, έως ότου με κάποιον τρόπο ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις της Άγκυρας- μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης ανησύχησε σοβαρά για τον τρόπο, με τον οποίο «διευθετήθηκε» η «διαφωνία» μας αυτή με την Τουρκία.

  • Αρκετοί τότε υποστήριξαν ότι οι χειρισμοί εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος ήταν απολύτως εσφαλμένοι και θα προκαλούσαν σοβαρότατες συνέπειες στην προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν την ελληνική κοινή γνώμη ότι οι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας ήταν απολύτως ορθές και ότι ουδέν μεμπτόν μπορεί να εντοπιστεί στον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα εκτόνωσε την ένταση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκ μέρους της Άγκυρας υπήρξε ενημέρωση της κοινής γνώμης της Τουρκίας (άρα και της Ελλάδος και της διεθνούς κοινότητας) για τον τρόπο με τον οποίο, κατά το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πάντα, διευθετήθηκε το ζήτημα της Κάσσου, δηλ. για την (κατά την τουρκική πλευρά) υποχώρηση της Αθήνας στις παράνομες και παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας.

Αντιθέτως, εκ μέρους της Αθήνας η πληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης ήταν υποδειγματικά «λακωνική» και «νεφελώδης».

Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2024 η Τουρκία δήλωσε ξανά την παρουσία της με ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κάσσου μετά την ολοκλήρωση της ναυτικής άσκησης «Mavi Balina», θέλοντας προφανώς να καταστήσει σαφές για μία ακόμα φορά στην Ελλάδα ότι είναι αποφασισμένη -εάν και εφόσον η Ελλάδα της αφήσει τα περιθώρια επί του πεδίου να δράσει εκ του ασφαλούς- να επιβάλει δια της στρατιωτικής ισχύος το παράνομο καινοφανές δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

  • Θα πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι τον Απρίλιο του 2024 η Ελλάδα είχε εξαγγείλει στη «Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς» τη δημιουργία θαλασσίων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η εξαγγελία αυτή έκτοτε δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας προφανώς των εντονότατων αντιδράσεων-προειδοποιήσεων της Τουρκίας ότι «στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, δηλ. χωρίς την άδειά της».

Προ ολίγων εβδομάδων οι Έλληνες πολίτες δια του Τύπου πληροφορήθηκαν ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τα ευρωπαϊκής συμπαραγωγής μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter μαζί με τους πυραύλους Meteor, οι οποίοι έως τώρα προσέφεραν ένα σοβαρό ποιοτικό πλεονέκτημα στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

Ως προς την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να μην λησμονούμε ότι το βασικό επιχείρημα που (πάντα δια του Τύπου) ακούστηκε εκ μέρους των Βρετανών και των Γάλλων στις διαμαρτυρίες της Ελλάδος ήταν ότι οι σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας από τη «Διακήρυξη των Αθηνών» και εξής είναι καλές και ότι οι δύο χώρες συζητούν μεταξύ τους σε καλό κλίμα.

Επίσης, προ ολίγων ημερών οι Έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν από τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ ότι η Τουρκία έθεσε ευθέως, και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, θέμα επιστροφής της στην πλατφόρμα των αμερικανικών F-35.

Ουδείς, βεβαίως, μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή, αφού τόσο το ακάματο ελληνοαμερικανικό όσο και το ισραηλινό λόμπι σίγουρα αντιδρούν σθεναρά, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το «καλό κλίμα» του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» και τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου θα παίξουν τον ρόλο τους…

  • Το πλέον ανησυχητικό, όμως, για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων είναι ότι εξίσου αιφνιδιαστικά ανέκυψε ζήτημα συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα έναντι της δυνητικής ρωσικής απειλής.

Και αυτό συνέβη μολονότι η Τουρκία όχι απλώς δεν αποτελεί κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά κατέχει παράνομα το 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 και διατηρεί από το 1995 ενεργό το casus belli εναντίον της Ελλάδος, προκειμένου η χώρα μας να μην ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα απορρέοντα από το Διεθνές Δίκαιο και από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Λαμβανομένων υπ’ όψιν όλων αυτών, γεννώνται ορισμένα σοβαρά ερωτήματα στην ελληνική κοινή γνώμη:

  • Ποια ακριβώς είναι η θέση της Ελλάδος στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα; Ακολούθως, πώς προτίθεται η Ελλάδα να υποστηρίξει τη θέση της αυτή; Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατό μέσο και θα εμμείνει στη θέση που θεωρεί ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα; Ως προς τούτο, η σημερινή απόφαση της Ε.Ε. να εξαιρεθούν από το ταμείο των 150 δισ. για την ευρωπαϊκή άμυνα η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία- προφανώς χάρη στη σθεναρότατη αντίδραση της Γαλλίας- φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο υπέρ της άποψης που είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Επίσης, η σπουδή και ο κυνισμός της Τουρκίας να δηλώσει εκ προοιμίου ότι θα ζητήσει ανάλογης σοβαρότητας «ανταλλάγματα» από την Ε.Ε., προκειμένου να συνδράμει στην ευρωπαϊκή άμυνα, είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να προσεχθεί δεόντως από την Ελλάδα.
  • Ποια είναι η θέση της Ελλάδος στην επιχειρούμενη «πιεστική και δια της πλαγίας» ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., μολονότι η Τουρκία καταφανέστατα δεν πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις (π.χ. δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων και από τη σημερινή σύλληψη του Ε. Ιμάμογλου, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και προσωπικού πολιτικού αντιπάλου του Ρ.Τ. Ερντογάν, κ.λπ.);
  • Για ποιον λόγο από ελληνικά χείλη σε δημόσια βήματα προωθείται στην ελληνική κοινή γνώμη η θέση ότι η Τουρκία έχει «δικαιώματα» στο Αιγαίο, τα οποία δικαιώματα όμως δεν απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από το Δίκαιο της Θάλασσας και από τις Διεθνείς Συνθήκες;
  • Για ποιον λόγο από ελληνικά χείλη σε δημόσια βήματα καλλιεργείται στην ελληνική κοινή γνώμη η αίσθηση ότι αδυνατούμε να αντιπαρατεθούμε επί του πεδίου με την Τουρκία για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι ότι με τον τρόπο αυτόν και η διαπραγματευτική μας ισχύ σε οιοδήποτε «τραπέζι διαπραγμάτευσης» αποδυναμώνεται και το ηθικό του Ελληνικού Λαού και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας υπονομεύεται;
  • Για ποιον λόγο από ελληνικά χείλη σε δημόσια βήματα επιχειρείται η εδραίωση στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού της αντίληψης ότι μετά το επεισόδιο της Κάσσου έχουν δημιουργηθεί ανεπιστρεπτί νέα «τετελεσμένα» εις βάρος μας στο Αιγαίο;
  • Για ποιον λόγο από ελληνικά χείλη σε δημόσια βήματα ενσπείρεται η άποψη ότι, εάν η Ελλάδα εναντιωθεί στη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, θα απομονωθεί από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και αυτό θα είναι κακό για την ίδια; Η Ουγγαρία π.χ. φοβήθηκε ποτέ να βρεθεί αντιμέτωπη με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όσες φορές θεώρησε ότι τα συμφέροντά της τής επέβαλλαν να διαφοροποιηθεί;

Στα ερωτήματα αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν αρκετά ακόμα και εξίσου καίρια. Βεβαίως, εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος: «προς τι τα ερωτήματα, όταν ουδείς αρμόδιος προτίθεται να απαντήσει σε αυτά πειστικά;»

Τα ερωτήματα πρέπει να τίθενται, γιατί οι απαντήσεις ενίοτε αναδύονται στην σκέψη όσων τα ακούν, ακόμα και αν εκείνοι που οφείλουν να δώσουν τις συγκεκριμένες απαντήσεις σιωπούν. Κυρίως, όμως, κάποια ερωτήματα επιβάλλεται να τίθενται, διότι σε αυτά θα απαντήσει εντέλει με τρόπο αμείλικτο η ίδια η Ιστορία…

Πρώτη δημοσίευση εδώ

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο