Μελέτη με τίτλο Asymmetry in sprinting: An insight into sub-10 and sub-11 s men and women sprinters διερευνά την ασυμμετρία των κάτω άκρων σε αθλητές ταχύτητας παγκόσμιας κλάσης, ανάλογα με το φύλο. Στην μελέτη συμμετέχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Κλασικού Αθλητισμού της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Παραδείσης.
Asymmetry in sprinting: An insight into sub-10 and sub-11 s men and women sprinters
Athanassios Bissas, Josh Walker, Giorgos P. Paradisis, Brian Hanley, Catherine B. Tucker, Nils Jongerius, Aaron Thomas, Stéphane Merlino, Pierre-Jean Vazel, Olivier Girard
First published: 29 September 2021 | https://doi.org/10.1111/sms.14068
Για τον σκοπό της μελέτης αναλύθηκαν οι αγωνιστικές προσπάθειες των οκτώ φιναλίστ των αγώνων 100 μέτρων ανδρών και γυναικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος IAAF 2017. Πέντε κάμερες υψηλής ταχύτητας (150 Hz) χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη ενός διασκελισμού μεταξύ 47,0 m και 55,5 m από την αρχή, ενώ τέσσερις πρόσθετες κάμερες (250 Hz) εστίασαν ειδικά στα κάτω τμήματα του σώματος. Οι μέσες βαθμολογίες ασυμμετρίας αξιολογήθηκαν με την «γωνία συμμετρίας» όπου η βαθμολογία 0% και 100% αντιπροσωπεύει τέλεια συμμετρία και τέλεια ασυμμετρία, αντίστοιχα. Συνολικά, οι μέσες τιμές της γωνίας συμμετρίας για τη πλειονότητα των μηχανικών παραμέτρων του διασκελισμού (28 από τις 33 παραμέτρους) δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν και θεωρείται γενικά χαμηλή (γωνία συμμετρίας < 3% για 23 από τις 33 παραμέτρους), το μέγεθος της ασυμμετρίας διέφερε ευρέως μεταξύ των σπρίντερ του ίδιου φύλου. Η μηχανική ασυμμετρία είναι χαρακτηριστικό των ελίτ σπριντ, επομένως τα αποτελέσματά μας προσφέρουν ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για τα αναμενόμενα επίπεδα ασυμμετρίας σε όλα τα αγωνίσματα ταχύτητας κλασικού αθλητισμού. Η βαθμός ασυμμετρίας διαφέρει μεταξύ των παραμέτρων και των αθλητών, ωστόσο οι μέσες τιμές για μια δεδομένη παράμετρο γενικά δεν διέφερε μεταξύ των φύλων. Η απόδοση των σπρίντερ δεν σχετιζόταν με τον βαθμό ασσυμετρίας τους.