Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σημαντική μελέτη για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με συμμετοχή ομάδας επιστημόνων της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Μια σημαντική μελέτη διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Στη μελέτη συμμετείχαν ο Αναπλ. Καθηγητής της Οδοντιατρικής Χρήστος Ραχιώτης, ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Φοίβος Μαδιανός, ο Ομότιμος Καθηγητής Τζούτζας Ιωάννης, η Διευθύντρια έρευνας και μελετών του ΕΟΔΥ κα Έλενα Μαλτέζου και η Διευθύντρια επιδημιολογικών μελετών λοιμωδών νόσων του ΕΟΔΥ κα Μαρία Τσερώνη. Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Int J Environ Res Public Health.

Στη μελέτη αυτή αξιολογήθηκε η στάση των φοιτητών απέναντι στους εμβολιασμούς, το ιστορικό προηγούμενων εμβολιασμών έναντι των λοιμωδών νόσων και υπολογίστηκε η ευαισθησία έναντι ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Οι φοιτητές της οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ καταγράφουν υψηλά ποσοστά υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID19. Συμμετείχαν συνολικά 134 φοιτητές.

Τα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού ήταν τα εξής: 56,5% κατά της ιλαράς και της παρωτίτιδας, 70,6% κατά της ερυθράς, 32,3% κατά της ανεμευλογιάς, 44,1% κατά της ηπατίτιδας Α, 45,9% κατά της ηπατίτιδας Β και 87,7% κατά της COVID-19. Την περασμένη δεκαετία, το 63,2% των φοιτητών είχαν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο κατά του τετάνου – διφθερίτιδας, το 47,8% κατά του κοκκύτη και το 28,1% κατά της πολιομυελίτιδας, ενώ μόλις το 29,4% είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης το περασμένο έτος.

Τα ποσοστά ευαισθησίας ήταν 40,4% για την ιλαρά, 42,4% για την παρωτίτιδα, 28,3% για την ερυθρά, 32,3% για την ανεμευλογιά, 55,3% για την ηπατίτιδα Α, 54,1% για την ηπατίτιδα Β, 36,8% για τον τέτανο-διφθερίτιδα, 512,9% για τον κοκκύτη και πολιομυελίτιδα.

Συνολικά, 123 (91,8%) φοιτητές τάχθηκαν υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών, κυρίως για όλους τους οδοντιάτρους (88,4%), ενώ το 11,6% δήλωσαν πως η υποχρεωτικότητα πρέπει να αφορά οδοντιάτρους που παρέχουν φροντίδα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Στη μελέτη αυτή παρόλο οι περισσότεροι φοιτητές οδοντιατρικής τάχθηκαν υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών, βρέθηκαν σημαντικά κενά εμβολιασμού και ποσοστά ευαισθησίας έναντι ασθενειών για τις οποίες υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια.

Τέλος, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης των φοιτητών των σχολών επιστημών υγείας  για τους εμβολιασμούς. Επίσης, αναδεικνύεται  η δημιουργία ενός εθνικού μητρώου εμβολιασμών για το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Το πλήρες κείμενο της εργασίας είναι ελεύθερα προσβάσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.mdpi.com/1660-4601/19/5/2879

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN