Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κυκλοφορία 2ης έκδοσης του βιβλίου “Παραποιημένες Ειδήσεις (Fake News) Ο μετασχηματισμός της προπαγάνδας στην κοινωνία της ενημέρωσης” του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γ. Πλειού

Μετά από την εξάντληση της πρώτης έκδοσης, κυκλοφορεί η δεύτερη βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου Παραποιημένες Ειδήσεις (Fake News) Ο μετασχηματισμός της προπαγάνδας στην κοινωνία της ενημέρωσης (Εκδόσεις Gutenberg) του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργου Πλειού.

317836767 10230523545971730 6319554394243171198 n

Περιγραφή βιβλίου | https://www.dardanosnet.gr/product/parapoiimenes-eidiseis-fake-news/
Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τον δημοσιογραφικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο, διεθνώς: τις παραποιημένες ειδήσεις (fake news), τις οποίες όμως διαχωρίζει από τις ψευδείς. Αν και τέτοιες ειδήσεις συναντάμε από τις απαρχές του Τύπου, στις μέρες μας αποτελούν πλέον ένα σύνθετο επικοινωνιακό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο. Παρατηρείται στις «κοινωνίες της ενημέρωσης», στις οποίες κυριαρχούν τα (νέα) Μέσα και οι ειδήσεις, όταν πλέον δεν παρουσιάζονται τα γεγονότα υπό το πρίσμα κάποιων απόψεων, όπως ταιριάζει στη δημοσιογραφία, αλλά προβάλλονται απόψεις με τη μορφή γεγονότων, όπως ταιριάζει στην προπαγάνδα. Στις κοινωνίες αυτές η πολιτική προπαγάνδα, η διαφήμιση, ο προσηλυτισμός κ.ά. μορφές προπαγανδιστικού Λόγου ενδύονται το ένδυμα ίσως της πλέον δημοφιλούς μορφής πληροφορίας, προκειμένου να επικρατήσουν.

Ο εν λόγω μετασχηματισμός της δομής των ειδήσεων συντελείται όταν λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον, όπως η ανάδυση ενός νέου τρόπου επικοινωνίας, η μετάβαση από τις ταξικο-κεντρικές στις πολιτισμικές ιδεολογίες, η επικράτηση υβριδικών αφηγηματικών σχημάτων στις ειδήσεις, η επίταση της πολιτικής πόλωσης διεθνώς και στο εσωτερικό και η νεοφιλελεύθερης κοπής δικτατορία των κλικ (εμπορευματοποίηση και ανταγωνισμός) στον τομέα της ενημέρωσης.

Περιεχόμενα βιβλίου

pleios

Βιογραφικό συγγραφέα:
Ο Γιώργος Πλειός είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 2019 είναι πρόεδρος της ΕΔΕ του αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (MSc) Media and refugee/migration flows. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) κατά την περίοδο 2018-2020 και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (European Center for Press and Media Freedom) κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2015 – Οκτωβρίου 2017, καθώς και Πρόεδρος του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ κατά τις περιόδους 2011-2015 και 2017-2022. Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών φορέων, καθώς και μέλος συντακτικών επιτροπών ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Από τον Νοέμβριο 2016 είναι μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Κατά την περίοδο 2011 – 2015 υπήρξε Αναπληρωτής Συντονιστής του Ερευνητικού Δικτύου 18 (Κοινωνιολογία των ΜΜΕ) της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (European Sociological Association).
Ιστοχώρος: https://pleios.gr/

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN