Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γενικά

Ο “Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους” είναι ο μεγαλύτερος Βοτανικός Κήπος της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου και βρίσκεται μόλις 9,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας! Ο Κήπος αυτός είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρύθηκε, το 1951, με βάση το κληροδότημα του Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους.

Στη μεγάλη έκτασή του, ολοκληρώθηκαν, με την βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας και υπό την εποπτεία του αειμνήστου καθηγητή Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Μητράκου, οι εργασίες δημιουργίας και οργάνωσής του, με βάση τα σχέδια της καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Κήπων και Τοπίου του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Herta Hammerbacher. Με το πέρας της διαμόρφωσης του καλλωπιστικού τμήματος, το 1975, ο Κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Έτσι στην Αθήνα – στην πόλη στην οποία ιδρύθηκε, τον 4ο π.Χ. αιώνα, από τον μαθητή του Αριστοτέλη Θεόφραστο, ο πρώτος στον κόσμο Βοτανικός Κήπος αλλά και ο Βοτανικός Κήπος που ίδρυσε, το 1834, ο καθηγητής της Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Ν. Fraas στη γνωστή περιοχή της με το όνομα “Βοτανικός” – δημιουργήθηκε τώρα ένας νέος, εντυπωσιακός Κήπος με σημαντικές προοπτικές: ο “Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους”.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παραχώρηση της δασικής έκτασης, από το Υπουργείο Γεωργίας στο Ίδρυμα, έγινε υπό τον όρο ότι η διαμόρφωση του χώρου του Κήπου δεν θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το φυσικό δασικό τοπίο. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των εργασιών διαμόρφωσης του Κήπου πραγματοποιήθηκε περιορισμένη υλοτόμηση πεύκων, κυπαρισσιών και άλλων δασικών ειδών, δημιουργήθηκε δε στο καλλιεργημένο τμήμα του Κήπου, ένα οικοσύστημα στο οποίο συμβιώνουν και αναπτύσσονται αυτοφυή δασικά και καλλιεργούμενα είδη. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά τον Κήπο μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις Βοτανικού Κήπου παγκοσμίως.

Λίγα λόγια για τον Βοτανικό Κήπο:

Περισσότερα από 4.000 φυτά σας μεταφέρουν μέσα σε 1.860 στρέμματα από τη Μεσόγειο στη νότια Αφρική, από την Ωκεανία στην Ασία και από τη βόρεια στην κεντρική και νότια Αμερική.

Ξεκινώντας την περιήγησή σας, προτείνεται να ακολουθήσετε τη διαδρομή που δείχνει ο χάρτης στην είσοδο του κήπου.

Ιστορικό Τμήμα

Πρώτος σταθμός είναι το Ιστορικό τμήμα που δεν συναντάται σε κανένα άλλο Βοτανικό Κήπο στον κόσμο. Εδώ καλλιεργείται ο νάρθηκας, στον βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά και τη μετέφερε κρυφά στους ανθρώπους, η αφιερωμένη στην Αφροδίτη μυρτιά που με τους κλάδους της η θεά κάλυψε το γυμνό σώμα της όταν βγήκε από τη θάλασσα, καθώς επίσης και η άκανθος, από τα φύλλα της οποίας προήλθε η έμπνευση για τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Καλλιεργείται ακόμη το κώνειο, η δάφνη, η “αλεξίκακος” σκιλλοκρεμμύδα, ο δίκταμος καθώς και το ιερό δένδρο της αρχαίας Αθήνας, η ελιά. Μαζί με την ελιά, ο επισκέπτης συναντά και την αγριελιά, με τους κλάδους της οποίας (τους κότινους) στεφάνωναν τους ολυμπιονίκες.

Στη συνέχεια, αξίζει να σταθεί κανείς και να παρατηρήσει την υπεραιωνόβια ελιά, άνω των 900 ετών, που μεταφυτεύτηκε στον κήπο από το χωριό Ελαιώνας στην Αιγιάλεια κατά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Πατρών.

Ακολουθούν ο Ανθώνας με 15 μεγάλα παρτέρια που περιλαμβάνουν μανόλιες, γαζίες, γκίνγκο και μυρτόφυλλα, εχίνωπες και λικιδάμβαρεις και ο Ροδώνας με περισσότερες από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς.

Στις 25 λίμνες μπορεί κανείς να συναντήσει τη μικροσκοπική “φακή του νερού”, που καλύπτει την επιφάνεια σε πολλές από αυτές και να απολαύσει γιγάντια νούφαρα και νερόκρινους.

Οικονομικό Τμήμα και Τμήμα Φαρμακευτικών Φυτών

Το Οικονομικό τμήμα περιλαμβάνει φυτά χρήσιμα στη βιομηχανία ή στην κλωστοϋφαντουργία ενώ το τμήμα Φαρμακευτικών Φυτών αποτελείται από μια μεγάλη γκάμα βοτάνων.

Δεδρώνας: Ταξίδι στις ηπείρους

Επιστρέφοντας στην είσοδο του κήπου, και παίρνοντας το μονοπάτι προς τα δεξιά, οδηγείται κανείς στον δενδρώνα όπου γίνεται μάρτυρας δέντρων και θάμνων από διαφορετικές ηπείρους. Ευκάλυπτος και ακακία από την Ωκεανία, αγριοκαστανιές και κρανιά από την Ευρώπη, Ιαπωνική καλλίκαρπος και κέδρος των Ιμαλαΐων από την Ασία, ελιές και μελίανθοι από την Αφρική, αειθαλής σεκόια που το ύψος της μπορεί να ξεπεράσει τα 100 μέτρα και γιούκκα από την Αμερική.

Μνημείο εκτελεσθέντων

Αν από την είσοδο ακολουθήσει κανείς το μονοπάτι ευθεία μπροστά, κατευθύνεται προς το βουνό όπου μετά από λίγο θα βρεθεί μπροστά στο μνημείο εκτελεσθέντων της 8ης Σεπτεμβρίου 1944. Εδώ εκτελέστηκαν 62 μέλη των μυστικών οργανώσεων πληροφοριών δολιοφθορών και αντάρτικων ομάδων.

Ο Βοτανικός Κήπος έχει χαρακτηριστεί, επίσης, καταφύγιο άγριας ζωής επειδή προστατεύεται από την ανθρώπινη παρέμβαση. Ο επισκέπτης, ιδιαίτερα στα δασικά μονοπάτια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσει αλεπούδες, λαγούς, κουνάβια, πέρδικες, γκιώνηδες, κουκουβάγιες και χελώνες.

Πληροφορίες

Για την διευκόλυνσή σας, πριν την επίσκεψή σας, θα πρέπει να έχετε κάνει ηλεκτρονική κράτηση με τον αριθμό των ατόμων και την ώρα άφιξής σας χωρίς χρέωση, καθώς λόγω της πανδημίας είναι ελεγχόμενος ο αριθμός των επισκεπτών.

Η κεντρική είσοδος είναι στην Ιερά οδό νούμερο 403.

Κυλικείο:

Από τις αρχές του 2015, σε χώρο του Κήπου δίπλα από την Κεντρική Είσοδο, λειτουργεί ένα καλαίσθητο κυλικείο.
Στις πολύ προσεγμένες ξύλινες, δασικές εγκαταστάσεις, το έμπειρο προσωπικό του Κυλικείου μπορεί να προσφέρει στους φίλους του Κήπου καφέ, γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά και ποτά, ελαφρά σνακς και άλλα εδέσματα. Ό,τι χρειάζονται δηλαδή για να προσθέσουν μια επιπλέον ευχάριστη νότα στην επίσκεψή τους.
Οι οργανωμένες ομάδες επισκεπτών μπορούν να επικοινωνούν με το Κυλικείο ώστε να εξασφαλίζουν την εξυπηρέτησή τους την ημέρα και την ώρα που θα επιλέξουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με φίλους του Κήπου που σκοπεύουν να οργανώσουν μικρής κλίμακας εκδηλώσεις (γενέθλια, γιορτές) στον ίδιο χώρο.
Το Κυλικείο λειτουργεί από το πρωί, με την έναρξη της εισόδου των επισκεπτών στον Κήπο, και συνεχίζει την λειτουργία του και τις βραδινές ώρες, ανάλογα με την εποχή. Όμως, όταν ο Κήπος είναι κλειστός για τους επισκέπτες, οι θαμώνες του Κυλικείου θα πρέπει να περιορίζονται στον χώρο γύρω από αυτό.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι, όσο καλή διάθεση κι αν έχουν απέναντι στον “πνεύμονα πρασίνου” που επισκέπτονται, ότι πρόκειται για χαρακτηρισμένη δασική περιοχή στην οποία ισχύει η Δασική Νομοθεσία και την ευθύνη για τον έλεγχο κάθε δραστηριότητας, μέσα στην περιοχή αυτή, έχει η Δασική Υπηρεσία.

Επίσημος ιστοχώρος: http://www.diomedes-bg.uoa.gr/start.html

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN