Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2η Διεθνική Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 “Cross-Cultural Physical Literacy” (CCPL) στη Ρώμη της Ιταλίας

Το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Επιστημονική Υπεύθυνη την Καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη, συμμετείχε ως εταίρος στη 2η Διεθνική Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 “Cross-Cultural Physical Literacy” (CCPL), που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας, 25-29 Μαΐου 2023.

IMG 2591.DNG 1

Με τη σύμπραξη Ελλάδας, Τουρκίας, Ιταλίας, το “Cross-Cultural Physical Literacy” (“Διαπολιτισμικός Φυσικός Εγγραμματισμός”) είναι ένα Erasmus+ πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει:

  1.  στον φυσικό εγγραμματισμό των παιδιών με και χωρίς προσφυγικό ή/και μεταναστευτικό υπόβαθρο,
  2. στην αύξηση της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες φυσικής αγωγής και άθλησης, 
  3. στην προώθηση του σεβασμού της πολιτισμικής ετερότητας μέσω της δημιουργίας μιας εργαλειοθήκης δραστηριοτήτων φυσικής αγωγής και άθλησης.
IMG 2601.DNG 3 1

Υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Δ. Κουτσούκη, τα μέλη ΕΔΙΠ κι επιστημονικοί συνεργάτες του Εργαστηρίου κατασκεύασαν μια εργαλειοθήκη (toolkit) με παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες με σκοπό να μπορούν τα παιδιά ηλικίας 8-10 ετών από διαφορετικές χώρες να συμμετέχουν από κοινού, παρά τις διαπολιτισμικές τους διαφορές (πρόσφυγες, μετανάστες σε Τουρκία, Συρία, Ιταλία, κ.λ.π.). Η εργαλειοθήκη αυτή μεταφράζεται στην αραβική και ιταλική γλώσσα.

Στο πλαίσιο της 2ης Διεθνικής Συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 “Cross-Cultural Physical Literacy” τα μέλη του Εργαστηρίου παρουσίασαν τη σχετική εργαλειοθήκη κι εκπαίδευσαν τους εκπαιδευτές στη χρήση της μέσω θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης. Στη συνέχεια η εργαλειοθήκη θα εφαρμοστεί σε παιδιά με και χωρίς προσφυγικό ή/και μεταναστευτικό υπόβαθρο στην Ιταλία και  την Τουρκία.

Διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική θρησκεία…μπορούν ωστόσο τα παιδιά να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, που είναι δομημένες, για να προωθούν τον φυσικό εγγραμματισμό (physical literacy), την κοινωνικοποίηση, το σεβασμό της πολιτισμικής ετερότητας.

Το παρόν project πραγματεύεται την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας μέσω της εκπαίδευσης γνωστικο-κινητικών δραστηριοτήτων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη γνώση, την κατανόηση, τις συγκεκριμένες νοοτροπίες, τις δεξιότητες και τις πράξεις, που καθιστούν τους εκπαιδευόμενους ικανούς να καταλάβουν τους εαυτούς τους και τους άλλους μέσα σε ένα πλαίσιο ποικιλομορφίας. Αναπτύσσονται οι ικανότητες αλληλεπίδρασης κι επικοινωνίας με ανθρώπους, που έχουν διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Αναπτύσσεται η διαπολιτισμική ικανότητα μέσα από τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Οι εταίροι του CCPL προγραμμάτισαν τα επόμενα βήματα του προγράμματος, καθώς και την επόμενη Διεθνική Συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σανλιούρφα  της Τουρκίας το Νοέμβριο του 2023.

Η εταιρική σύμπραξη: 1. Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Τουρκία, 2. ENDAS Italia, Ιταλία, 3. Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών, ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ, Ελλάδα.

Σχετικές ιστοσελίδες:
http://www.apalab.phed.uoa.gr  
https://www.facebook.com/apalab.phed.uoa/     
https://www.facebook.com/profile.php?id=100090881962539

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN