Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα (15-19 Απριλίου 2024) του 1oυ Blended Intensive Programme (BIP) CIVIS με θέμα “Children on the move: addressing their health and well-being challenges”, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα από την Ιατρική Σχολή στο πλαίσιο των δράσεων του Π.Μ.Σ. «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με Διευθυντή τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς επίσης και από τα Πανεπιστήμια Paris Lodron Universität Salzburg, Sapienza Università di Roma και Universitatea din București.
Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι η παρουσίαση της υγειονομικής κατάστασης των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνηση, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και η βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αυτών με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην υγεία της μητέρας, του νεογέννητου και του παιδιού μέσα από θεωρητικές διαλέξεις, γνωριμία και συζήτηση με διεθνείς και εθνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην θεματική αυτή (Medecins sans Frontieres Swiss, Γιατροί του Kόσμου, Solidarity Now, SAMS Hellas, Intersos), αλλά και σε Δομές Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Αττική και Πανεπιστημιακά Τμήματα όπως η Γ΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική με Διευθύντρια την κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις σε Δομές Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, η Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Σχιστού και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαλακάσας υποδέχτηκαν τις συμμετέχουσες φοιτήτριες για να εξετάσουν ιδίοις όμμασι τις διαδικασίες που ακολουθούνται εντός των Δομών, τις συνθήκες διαβίωσης και τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί που βρίσκονται σε κίνηση. Οι Διοικητές των Δομών συνομίλησαν με τις φοιτήτριες και έδωσαν το έναυσμα για επιπλέον εποικοδομητικό διάλογο γύρω από το αντικείμενο του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με εξ αποστάσεως διδασκαλία από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, «το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα βρίσκεται στην καρδιά των θεματικών της πρωτοβουλίας του CIVIS, μιας και εστιάζει στην ανάγκη εξωστρέφειας, δικτύωσης και οριζόντιων συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων στην Ευρώπη, καθώς και την δημιουργία εκπαιδευτικών σχημάτων που θα προάγουν την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων φοιτητών, παράλληλα με την καλλιέργεια των ευρωπαϊκών αρχών και ιδανικών, αλλά και των αξιών της πολυεπιστημονικότητας, της πολυπολιτισμικότητας και της πολυγλωσσίας».