Η κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και της εξέλιξης του αναγλύφου στη Μεσόγειο, οι παράκτιες διεργασίες, η εξέλιξη της παράκτιας ζώνης, η προστασία των παράκτιων ευάλωτων περιβαλλόντων είναι μερικά από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στα πλαίσια του CIVIS προγράμματος με τίτλο «Climate change and landscape evolution in the Mediterranean context». Το CIVIS BIP διοργανώθηκε στη Νάξο, κατά το χρονικό διάστημα 28 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2024 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille.
Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα από μια σειρά CIVIS BIP σχετικών με την γεωμορφολογία και των κλιματικών και ανθρωπογενών κινδύνων, και τα οποία διοργανώνονται υπό την ευθύνη της Καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου, από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Η ομάδα αποτελείται από πέντε Πανεπιστήμια της συμμαχίας CIVIS και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (National and Kapodistrian University of Athens), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (University of Stockholm), το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (University of Bucharest), το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ (Paris Lodron University of Salzburg) και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Universite Aix-Marseille).
Το νησί της Νάξου αποτελεί ένα μοναδικό τοπίο για τους φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη του αναγλύφου και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Η παράκτια ζώνη περιλαμβάνει μοναδικά παραδείγματα δεικτών θαλάσσιας στάθμης, αλληλεπίδρασης μεταξύ αναγλύφου και ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ποικιλία παράκτιων γεωμορφών. Οι φοιτητές εκπαιδεύτηκαν στο πεδίο σε ποικίλα θέματα παράκτιας γεωμορφολογίας και κλιματικών μεταβολών, ενώ απέκτησαν νέες γνώσεις και δεξιότητες σε μια σειρά παράκτιες γεωμορφολογικές μεθόδους και τεχνικές, όπως οι γεωτρήσεις ιζημάτων, η χρήση GNSS, οι γεωχρονολογήσεις, κ.ά.
Στο πρόγραμμα «Climate change and landscape evolution in the Mediterranean context» συμμετείχαν 25 φοιτητές από πέντε πανεπιστήμια του δικτύου CIVIS (National and Kapodistrian University of Athens, University of Bucharest, AixMarseille Université, Salzburg University of Austria, Sapienza Università di Roma). Συμμετείχαν 9 καθηγητές: Καθ. Niki Evelpidou, Δρ. Anna Karkani, Δρ. Giannis Saitis από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Dr. Mihaela Verga, Dr. Alfred Vespremeanu-Stroe, Dr. Ion Florin Tătui από Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, Dr. Gunhild Rosqvist Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Dr. Francois Sabatier από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille και ο Dr. Lang Andreas από το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ.
![vcvcvc33 vcvcvc33](https://hub.uoa.gr/wp-content/uploads/2025/01/vcvcvc33.jpg)
![vcvcvc2 vcvcvc2](https://hub.uoa.gr/wp-content/uploads/2025/01/vcvcvc2.jpg)
![vcvcvc4 vcvcvc4](https://hub.uoa.gr/wp-content/uploads/2025/01/vcvcvc4.jpg)
![vcvcvc5 vcvcvc5](https://hub.uoa.gr/wp-content/uploads/2025/01/vcvcvc5.jpg)
https://www.youtube.com/@nikievelpidou7908/shorts