Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η μελέτη της παράκτιας και ποτάμιας γεωμορφολογίας και ιζηματολογίας, οι μεταβολές της ακτογραμμής, η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην γεωμορφολογία, αλλά και η διαπίστωση των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στα πλαίσια του εντατικού CIVIS σχολείο με τίτλο «Coastal Geomorphology and Geoarchaeology». Το εντατικό CIVIS σχολείο διοργανώθηκε στον υδάτινο κόσμο των εκβολών του Δέλτα του Δούναβη προς την Μαύρη Θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή Sfantu Gheorghe της Ρουμανίας, κατά το χρονικό διάστημα 5-9 Ιουλίου 2022 από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για ένα εντατικό σχολείο από μια σειρά CIVIS σχολείων σχετικών με την γεωμορφολογία και των κλιματικών και ανθρωπογενών κινδύνων που προκαλούνται τις μέρες μας, και τα οποία διοργανώνονται υπό την ευθύνη της Καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου, από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Η ομάδα αποτελείται από πέντε Πανεπιστήμια της συμμαχίας CIVIS και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (National and Kapodistrian University of Athens), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (University of Stockholm), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Universidad Autonoma de Madrid), το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (University of Bucharest) και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Universite Aix-Marseille).

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη της εξέλιξης του περιβαλλοντικού φυσικού τοπίου στον χώρο και τον χρόνο, ως εργαλείο για την κατανόηση της παλαιο-γεωγραφίας μιας περιοχής, την αειφορία του, αλλά και την αλληλεπίδρασή του σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές που βιώνει ο πλανήτης και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την μελέτη τέτοιων περιβαλλοντικών ερευνών και προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά πεδία εφαρμογής, όπως η γεωμορφολογία, η κλιματολογία, η γεωχρονολόγηση, η στρωματογραφία, η εδαφολογία, η ιζηματολογία, και η γεωοικολογία. Αντικειμενικός στόχος είναι η ο συνδυασμός όλων αυτών των μεθόδων, και η παροχή στους συμμετέχοντες των δεξιοτήτων εκείνων που θα τους δώσουν την δυνατότητα της μελέτης παράκτιων και ποτάμιων περιβαλλόντων και ειδικότερα της αλληλεπίδρασης του περιβάλλοντος με τις κλιματικές αλλαγές και τον άνθρωπο από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στο εντατικό σχολείο “Coastal Geomorphology and Geoarchaeology” συμμετείχαν 28 φοιτητές και καθηγητές του δικτύου CIVIS από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (University of Stockholm), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (National and Kapodistrian University of Athens), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Universidad Autonoma de Madrid), το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (University of Bucharest) και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Universite Aix-Marseille). Ειδικότερα, η ελληνική ομάδα του ΕΚΠΑ αποτελούνταν από τον υποψήφιο διδάκτορα Αλέξανδρο Πετρόπουλο, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Μαρία Τζουξανιώτη και Φραγκίσκο Μαρκοζάνες και την φοιτήτρια Παναγιώτα Καραχάλιου, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN