Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επιτεύχθηκε ένα προσχέδιο Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του τρόπου αξιολόγησης της έρευνας και δημοσιεύτηκε στην αγγλική γλώσσα – αν και ορίζει πως τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων θα πρέπει να ανακοινώνονται και σε άλλες γλώσσες πλην της αγγλικής. Την ενέργεια, μάλιστα, αυτή επιδίωξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ECSPM του οποίου προεδρεύει η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Βασιλική (Μπέση) Δενδρινού και του οποίου μέλος είναι και το Κέντρου Αριστείας για την Πολυγλωσσία και Γλωσσική Πολιτική του ΕΚΠΑ.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να «κατεβάσει» το προσχέδιο από εδώ.

Η μεταρρύθμιση που προβλέπει το προσχέδιο, αφορά στις πρακτικές αξιολόγησης για την έρευνα, τους ερευνητές και τους οργανισμούς που υλοποιούν τα ερευνητικά έργα, με στόχο τη μεγιστοποίηση της ποιότητας και του αντίκτυπου της έρευνας στην επιστήμη και την κοινωνία. Περιλαμβάνει τις αρχές, τις δεσμεύσεις και το χρονοδιάγραμμα για τις προβλεπόμενες αλλαγές, ενώ καθορίζει τις αρχές για έναν Συνασπισμό Οργανισμών που επιθυμούν να συνεργαστούν για την εφαρμογή των αλλαγών αυτών.

Όσοι υπογράψουν την τελική Συμφωνία, δεσμεύονται σε ένα κοινό όραμα για την αξιολόγηση της έρευνας, των ερευνητών και των ερευνητικών οργανισμών, αναγνωρίζοντας την ποικιλία του τρόπου παρουσίασης των διαφορετικών αποτελεσμάτων, τις πρακτικές και τις δραστηριότητες που μεγιστοποιούν την ποιότητα και τον αντίκτυπο της έρευνας βάσει της  υπεύθυνης χρήσης ποσοτικών δεικτών από μέλη ΔΕΠ των ευρωπαϊκών ΑΕΙ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για την ομάδα σύνταξης του προσχέδιου και τον κατάλογο οργανισμών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν για το τελικό κείμενο της Συμφωνίας, προτείνοντας τροποποιήσεις, υποβάλλοντας σχόλια, συμμετέχοντας σε συζητήσεις για τη μελλοντική οργάνωση και διακυβέρνηση της πρωτοβουλίας αυτής στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Ένωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA) και ο οργανισμός Science Europe.

Οι δηλώσεις που έκαναν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων και ο Πρόεδρος του Science Europe είναι ενδεικτικές: Ο Michael Murphy της Ένωσης Πανεπιστημίων δήλωσε πως «Είναι πλέον καιρός … να ορίσουμε με σαφήνεια τι θέλουμε για το μέλλον της αξιολόγησης της έρευνας. Τα πανεπιστήμια, οι ερευνητές και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν πώς θέλουν να αξιολογηθούν και πρέπει να επιλέξουν τώρα». Ο δε Marc Schiltz του Science Europe υποστήριξε πως: «Το «Publish or perish» και οι μετρήσεις μας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ας αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε το πλήρες εύρος της αξίας που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές».

Η συλλογή υπογραφών στη συμφωνία θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου, κατά τις Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας — στη διάρκεια ολομέλειας για τη μεταρρύθμιση της αξιολόγησης της έρευνας. Η «Συντακτική Συνέλευση» (δηλ. η πρώτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνασπισμού Οργανισμών) θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του φθινοπώρου του 2022. Η τελική έκδοση των εγγράφων διακυβέρνησης του εγχειρήματος θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στην Συνέλευση Ενδιαφερομένων, που προγραμματίζεται να γίνει τον Οκτώβριο του 2022.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN