Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 20 Ιουνίου 2024 στην Γενεύη στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να προβάλει την σημασία των επανορθώσεων που έχουν υποχρέωση να πράξουν τα κράτη προς τις μειονότητες που έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα τους και ειδικά όπως η περίπτωση της Ελληνορθόδοξη Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και 15 από την Ελληνική Κοινότητα της Ελβετίας.
Στον εισαγωγικό του λόγο ο Πρέσβης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Γκίκας αναφέρθηκε στα ζωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Μειονότητα με αναφορά στις αιτίες που προκάλεσαν αυτά και την σημασία της αποκατάστασης των δικαιωμάτων της αλλά και την ανάγκη μέτρων θεραπείας των παραβιάσεων που έχει υποστεί για δεκαετίες.
Στην συνέχεια ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της ΟιΟμΚω αναφέρθηκε στην σημασία της θεσμοθέτησης κανόνων στα πλαίσια του οικοδομήματος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Προστασίας των Μειονοτήτων που θα εξασφαλίζουν μέτρα θεραπείας και αποκαταστάσεων προς τις Μειονότητες που έχουν υποστεί μαζικής κλίμακας παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, σε βαθμό που να απειλείται η συνέχιση της ύπαρξης τους στον φυσικό χώρο που είναι γενέτειρα τους γη. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει υποβάλει η ΟιΟμΚω τα τελευταία 10 χρόνια η ΟιΟμΚω προς τις Κυβερνήσεις της Τουρκίας ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στην υλοποίηση τους με πρώτα από όλα ότι πρέπει η Τουρκίας ως κράτος να υποστηρίξει τον επαναπατρισμό της νέας γενιάς Κωνσταντινουπολιτών που είναι και το μόνο να μην εκλείψει η Ελληνική Μειονότητα σε μερικά χρόνια.
Ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας κ. Marcus Hunter του Πανεπιστημίου UCLA των ΗΠΑ στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνέπειες για όλη την κοινωνία στα κράτη των διωγμών που έχουν υποστεί μειονότητες και την μεγάλη σημασία τα κράτη να αναλάβουν την υποχρέωση της θεραπείας προς τις κοινότητες – θύματα που έχει εξίσου σημασία για όλους τους πολίτες μιας χώρας. Ιδιαίτερη σημαντική υπήρξε η παρατήρηση του ομιλητή των ομοιοτήτων των Πογκρόμ της 30-31 Μάϊου 1920 στην Tulsa στην πολιτεία της Oklahoma κατά την Αφροαμερικανικής κοινότητας και της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 στην Πόλη κατά της Ελληνικής κοινότητας. Στο συμπέρασμα ο ομιλητής τόνισε: «Είθε η αλήθεια και ότι ήταν δυνατό να χρησιμεύσει ως ένας νέος φάρος που θα μας καθοδηγήσει στη σκόπιμη και συλλογική προσπάθεια που απαιτείται για να οικοδομήσουμε τον κόσμο που γνωρίζουμε ότι είναι εφικτός. Ένας κόσμος όπου αγκαλιάζουμε και δεχόμαστε τις βλάβες του παρελθόντος παρατηρώντας σε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε ή να ντρεπόμαστε. Αντίθετα, να οικοδομήσουμε και να δημιουργήσουμε μια νέα υποδομή αγάπης και ελευθερίας που ισορροπεί και αντικαθιστά τα παλιά και υπάρχοντα συστήματα ρατσισμού και ανθρώπινης ιεραρχίας με συστημική ισότητα και ανθρωπιά. Να εργαζόμαστε συνεχώς για να επιδιορθώσουμε και να συμφιλιώσουμε τις συνέπειες των αμαρτιών του παρελθόντος, ως χώρες και ως άνθρωποι που αν και δεν είναι πλέον μαζί μας τους οφείλουμε αυτά».
Η δημοσιογράφος κ. Ayşegül Sert έχοντας τις δικές της μνήμες από την οικογένεια της ως κάτοικος της Πόλης που έχει παράδοση αιώνων παράδοσης πολιτισμών πολλών αιώνων. Ανέπτυξε τις απόψεις της δίνοντας τέσσερα παραδείγματα από ρωμιούς που υπέστησαν τον άδικο εκπατρισμό και τις συνέπειες αυτής την ανθρώπινης καταστροφής στην ευρύτερη κοινωνία της Κωνσταντινούπολης και τόνισε την σημασία των προτάσεων της ΟιΟμΚω για την αποτροπή της ολοκληρωτικής εξαφάνισης Ελληνικής μειονότητας της Πόλης.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση της κ. Γεωργίας Αιμιλίας Βούλγαρη μέλους του Δ.Σ., Δικηγόρου του Ε.Κ.Π.Α., με την επισήμανση της σημασίας της νομικής αντιμετώπισης του τιθέμενου ζητήματος τις υποχρέωσης των κρατών να προβούν σε μέτρα θεραπείας και ανέφερε την σημασία της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για το θέμα της μη-διενέργειας εκλογών για τρεις δεκαετίες στο Ομογενειακό Ίδρυμα Βαλουκλή όπου αναγνωρίζεται το δικαίωμα θετικών διακρίσεων προς τις μειονότητες.
Λεπτομερής περιγραφή της εκδήλωσης θα δημοσιευτεί στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΟιΟμΚω που θα κυκλοφορήσει σύντομα.