Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
image 11

Μετά από 4,5 χρόνια γόνιμης συνεργασίας μεταξύ σχεδόν 300 μελών από 36 χώρες, στις 8 Μαρτίου 2023, το ερευνητικό δίκτυο “EuroScitizen” γιόρτασε την ολοκλήρωσή του. Μια χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ COST Action, το EuroScitizen (πλήρης τίτλος: “Building on scientific literacy in evolution towards scientifically responsible Europeans”) είχε ως στόχο τον προσδιορισμό στοχευμένων στρατηγικών για την αύξηση των επιπέδων επιστημονικού εγγραμματισμού στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας την εξέλιξη ως μοντέλο, απευθυνόμενη σε διάφορους ενδιαφερόμενους, δηλαδή σε εξελικτικούς βιολόγους, εκπαιδευτικούς, επικοινωνιολόγους της επιστήμης, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, κοινωνικούς επιστήμονες και ΜΜΕ.

2. WG1 meeting Antwerp e1655798479982 1024x609 1
Εικόνα 1: Από τη συνάντηση του πακέτου εργασίας 1 στο Antwerp, Βέλγιο.

Χάρη στους δυναμικούς και κινητοποιημένους συμμετέχοντες με εξειδίκευση σε διεπιστημονικά πεδία, το δίκτυο κατάφερε να επιτύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρά τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, η οποία εμπόδισε τις ευκαιρίες κινητικότητας που υποστηρίζονταν από το COST. Παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκαν 30 δια ζώσης συναντήσεις, αμέτρητες εικονικές συναντήσεις, 27 επιχορηγήσεις και 6 σχολές κατάρτισης που κάλυπταν διάφορα θέματα. Τα κύρια αποτελέσματα είναι 19 δημοσιεύσεις (6 δημοσιευμένες, 3 υποβληθείσες και 10 υπό προετοιμασία), 3 ηλεκτρονικά βιβλία, 2 ηλεκτρονικά μαθήματα, διάφορα εκπαιδευτικά υλικά και 2 σειρές βίντεο.

Το ΕΚΠΑ συμμετείχε στην πλειονότητα των δράσεων του EuroScitizen εκπροσωπούμενο από την καθηγήτρια Ευ. Μαυρικάκη (επιστημονική υπεύθυνη του έργου),  την αν. καθηγήτρια Α. Γαλάνη, την διδάκτορα και ερευνήτρια Ν. Καψαλά του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, τον καθηγητή Γ. Πλειό του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, την δρ. κα Μ. Γεωργίου (μέλος ΕΔΙΠ) του Τμήματος Βιολογίας και υποψήφιους διδάκτορες των παραπάνω τμημάτων.

3. euroctizen Marasleio
Εικόνα 2: Συνάντηση στους χώρους του Μαρασλείου. Διακρίνονται οι εκπρόσωποι φορέων του εξωτερικού dr. T. Jenkins, dr. H. Dufour, dr. X. Sa Pinto (από αριστερά) και μέλη ΔΕΠ και υπ. διδάκτορες του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ

Το EuroScitizen έχει δημιουργήσει σταθερές συνεργασίες που δεν πρόκειται να τελειώσουν με την ολοκλήρωση της δράσης, αλλά συνεχίζουν με βλέψεις για το μέλλον, καθώς αρκετές προτάσεις για περαιτέρω συνεργασίες έχουν ήδη σχεδιαστεί και κάποιες κατατεθεί για χρηματοδότηση, σχετικά με την καλλιέργεια του επιστημονικού εγγραμματισμού  και την επικοινωνία της επιστήμης.

Καθώς οι συνεργασίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του “EuroScitizen” αλλά κάποιες είχαν τη βάση τους στο “EvoKE (Evolutionary Knowledge for Everyone)”, αναμένεται ότι η συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο δικτύων θα συνεχιστεί έχοντας ως βάση τις αξίες της ένταξης, της συνεργασίας, της επιστημονικής ακεραιότητας και της κοινωνικής ευθύνης, για την αντιμετώπιση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων του σημερινού επιστημονικού τοπίου.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το EuroScitizen αξιολογήθηκε ως μία από τις επιτυχημένες δράσεις του COST (https://www.cost.eu/evolutionary-biology-citizen-science/).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.euroscitizen.eu/

https://zenodo.org/communities/euroscitizen/

https://www.cost.eu/actions/CA17127/

https://www.cost.eu/evolutionary-biology-citizen-science/

https://evokeproject.org/

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN