Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξεκίνησε το κατ’ επιλογήν μάθημα “Reproductive Medicine – Assisted Reproductive Technology”, ένα από τα πρώτα (ίσως το πρώτο) αγγλόφωνα κατ’ επιλογήν μαθήματα για τους προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το πρόγραμμα αυτό αφορά ένα σύγχρονο και ταχύτατα εξελισσόμενο πεδίο της Ιατρικής Επιστήμης, ως συγκερασμός της αυξημένης ζήτησης και προηγμένης γνώσης και τεχνολογίας στην προσέγγιση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και των τεχνικών υποβοήθησης της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής. Το περιεχόμενο και το είδος της εκπαίδευσης μέσα από το συγκεκριμένο μάθημα αποτελούν αναγκαιότητα στον εμπλουτισμό των γνώσεων ενός σύγχρονου νέου Ιατρού.

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι των προπτυχιακών σπουδών του ΕΚΠΑ, όπως η ιατρική γνώση, η φροντίδα του ασθενούς, ο επαγγελματισμός και οι επικοινωνιακές δεξιότητες των φοιτητών, συνδέονται άμεσα με το συγκεκριμένο μάθημα. Έτσι, μέσω της διδασκαλίας του μαθήματος “Reproductive Medicine – Assisted Reproductive Technology “, ο μελλοντικός Ιατρός θα έχει την δυνατότητα να εξοικειωθεί με την ανατομία, φυσιολογία και λειτουργία του γυναικείου και ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και να συσχετίσει άλλες και πιθανότατα γνώριμες παθολογικές καταστάσεις με την “ασθένεια” της υπογονιμότητας. Επιπλέον, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να εκπαιδευτεί στην ιατρική διαχείρισή της, μέσω της εκπαίδευσής του στα στάδια διερεύνησης και διάγνωσης και στη σωστή συμβουλευτική του ασθενούς/ασθενών. Ο τελικός στόχος είναι  να είναι σε θέση να συμβάλλει στην επιλογή της καταλληλότερης ιατρικής προσέγγισης, σεβόμενος τις ανάγκες, τις προσδοκίες, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, αλλά και τις πάγιες οικογενειακές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του υπογόνιμου ζευγαριού. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει ενδελεχώς τα πρωτόκολλα ιατρικής υποβοήθησης του ασθενούς που εκτείνονται από φαρμακευτική ή/και παρεμβατική αντιμετώπιση για την επίλυση των τυχόν παθολογικών καταστάσεων, με τη χρήση μεθόδων ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως για παράδειγμα της υστεροσκόπησης και λαπαροσκόπησης, έως τη διενέργεια σπερματέγχυσης, λήψης ωαρίων μετά ή όχι από ωοθηκική διέγερση και τη διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ από εργαστηριακής άποψης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις τεχνικές λήψης και επεξεργασίας γαμετών, τη γονιμοποίηση των ωαρίων μέσω της συμβατικής invitroγονιμοποίησης ή μικρογονιμοποίησης, αλλά και τις διαδικασίες κρυοσυντήρησης γαμετών και εμβρύων έως το στάδιο της εμβρυομεταφοράς. Επιπλέον θα του δοθούν οι βασικές αρχές και τεχνικές που σχετίζονται με τη χειρουργική αντιμετώπιση συχνών παθολογικών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα της ενδομητρίωσης, των ινομυωμάτων και πολυπόδων, ή ωοθηκικών κύστεων και ενδομητρικών συμφύσεων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα.

Όλες οι παρουσιάσεις, καθώς και οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι στην αγγλική γλώσσα.

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της διδασκαλίας του προγράμματος αυτού είναι η ποιότητα της διδασκαλίας και των παρουσιάσεων. Διδάσκοντες είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και των περισσοτέρων Α.Ε.Ι. της χώρας μας, ειδικοί επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους κάτοχους διδακτορικού διπλώματος, υποψήφιοι διδάκτορες εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας, οι οποίοι μπορεί να απασχολούνται ως ακαδημαϊκοί υπότροφοι, μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής, κατόχους διδακτορικού διπλώματος, καθώς και ειδικοί ερευνητές από τον Ιδιωτικό Τομέα με πλούσια κλινικοεργαστηριακή εμπειρία στον Τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Το μάθημα απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές του 8ου, 10ου και 12ου  εξαμήνου και θα ολοκληρωθεί στις 28/5/2021. Πραγματοποιείται με δια ζώσης παρουσία στο μικρό Αμφιθέατρο του Αρεταιείου Νοσοκομείου (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 15.00 – 17.30).

Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Χ. Συριστατίδη στο csyristat@med.uoa.gr.

Χαράλαμπος Συριστατίδης

Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας / Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Β’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική

«Αρεταίειο» Νοσοκομείο

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περαιτέρω πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω αρχείο:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN